XS
SM
MD
LG

Marinko Umićević: I ja ću dići sidro!

O teškom stanju u banjalučkom rukometnom klubu Borac, nekadašnjem evropskom šampionu, pričali smo sa potpredsjednikom kluba Marinkom Umičevićem. O Borčevom danas nam je rekao:

- Borac je tu gdje jeste. Ove godine smo jako loše krenuli. Za ovo koliko smo mi i klubu vratili smo dva miliona KM Borčevog duga. I dan danas nam stižu  neki raniji dugovi na naplatu, tako da smo mi vratili nekih miliona KM duga samo ove godine. Jednostavno, borba. Iskreno, pitanje je dana kada ću dati ostavku i ja na mjesto potpredsjednika RK Borac.Otišao je Milan Radović, vjerovatno ću i ja za njim.  Evo i sada, ova utakmica Čelendž kupa, nas trojica po 2000 KM iz svog džepa dajemo za utakmicu. Neki dan je BEMA dala 30.000 KM, posudila zapravo, da se isplati jedna plata. Što nam svima to treba? Svi govorimo o nekom evropskom Borcu, što je nekad bio prvak Evrope. Evo dokle je došlo. Niko neće da bude predsjednik Borca jer mora dati malo svojih para.

Ima Umićević zamjerki i na vlast u Republici srpskoj. Smatra da izdvajanja za sport moraju bitu mnogo veća:

- Prije nekoliko danas sam u lice našoj predsjednici Željki Cvijanović rekao da je sramota da Vlada izdvaja milion KM za sport. Borac ima peti budžet u ligi BiH. Prešli nas Vogošća, Izviđač, Zrinjski, Bosna Visoko nas je takođe prešla u budžetu. Nema smisla. Tu treba povući neke poteze. Ipak je rukomet jedan strateški sport koji zaslužuje više pažnje.

Smatra potredsjednik kluba da direktor Vladimir Branković, direktor Borca, snosi odgovornost zbog posrtanja Borca. Ne libi se da to i kaže:

- Jedina zamjerka na Brankovića je njegov način rada. Uzeo je sve na sebe. Upravni odbor zovne samo kad treba pare skupiti. On je birao igrače sa trenerom. Nama je poenta što je 80% igrača iz Borčeve škole. Muka nas natjerala. Nije to što smo mi nešto pametni, nego nećemo da plaćamo igrače iz Srbije 5000 KM neto, plus hrana, plus spavanje, a svoju djecu školujemo pa pošaljemo u Prijedor, Doboj...Ima tu i krivice Brankovića, on je najodgovorniji po tom pitanju. Ja sam ga pitao kakvo je stanje u svlačionici. Ja ne mogu da vjerujem da mi izgubimo u Uskoplju, Gračanici, u Banja Luci. To nema smisla, Borac to ne smije dozvoliti, da nije u pitanju sabotaža neka? Oni me ubjeđuju da nema bojkota, ja mislim da to nije u redu, da tu nešto smrdi. Uglavnom, tu se nešto dešava.

Smatra Marinko Umićević da ne treba još praviti paniku zbog Borčeve pozicije na tabeli.

Nama odgovora to što sedam klubova ide u plej. A kada sam ja to pravio zajedno sa Vojislavom Rađom i uveo da liga bude malo zanimljivija, nas su napadali. A evo, ispostavlja se da je to pravilo odlično za Borac ove sezone. Promijenili smo i trenera, jer lakše je promijeniti trenera nego dvadeset igrača, ali očigledno je da tu nešto nije kako treba. Mikić je isto djete Borca ,dijete Banja Luke, u njega imamo povjerenje. Treba mu podrška. Od koga,prije svega od direktora. Lično smatram da Borac treba da ima direktora kluba koji će prije svega biti profesionalac. Branković to nije. On ima svoj privatni biznis, posao i on se trudi. On stvarno ganja, trudi se. Ali on nema vremena pored svog posla da se tome maksimalno posveti. Znate, Borac je preduzeće. Mi smo sada 6.000 karata podijelili džabe da bi bili 1100 gledalaca na Čelendž kupu. Išli, molili, po akademiji.

Ima Umićević primjedbi na nekadašnje igrače. Izdvojio je Srđana Trivundžu. Kostatovao da je on uzeo od Borca hiljade maraka,ali je Marinko Umićević smetnuo sa uma da je Trivundža imao takav ugovor sa klubom.

- Šta je ko uradio za Borac? Pa  Srđan Trivundža nešto priča, a dobio od Borca 250.000 KM. On nešto priča. On voli Borac do zadnje pare. Tužio je Borca, a da mu Borac nije dao pare ugasio bi ga on. I tako dalje.Da ne iznosim ostalo. Stačno se oglašava i Miro Bjelić. Nema ga godinama na utakmicama? Zašto? Neka svi kojima je Borac na srcu pomognu, završio je Marinko Umićević.

 

 


Krivaja 31 : 34 Izviđač
Čapljina 33 : 41 Goražde
Gračanica 38 : 33 Sloga
Leotar 28 : 28 Sloboda
Borac M:TEL 27 : 25 Konjuh
Hercegovina 35 : 30 Vogošća
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Izviđač 20 17 2 1 36
2 Borac M:TEL 21 13 3 5 29
3 Gračanica 20 12 2 6 26
4 Leotar 20 10 4 6 24
5 Sloboda 20 9 5 6 23
6 Vogošća 21 9 4 8 22
7 Konjuh 20 10 2 8 22
8 Krivaja 21 9 2 10 20
9 Goražde 20 7 2 11 16
10 Sloga 20 7 2 11 16
11 Maglaj 20 8 0 12 16
12 Hercegovina 21 6 0 15 12
13 Čapljina 20 1 0 19 2