XS
SM
MD
LG
23.12.2018 direkt-portal.com/Milanka Kovačević

Gatački odbojkaški zemljotres

 

 

Odbojkašice Gacka su jesenji deo prvenstva završile na trećem mestu na tabeli. Pobeda na Palama proteklog petka ostala je u senci vesti da trener tima više nije Saša Slijepčević. Dok uprava kluba tvrdi da je napustio tim, sad već bivši trener kaže da ga je vest o sopstvenoj ostavci neprijatno iznenadila.

Slijepčević sa igračicama u Izraelu-jedna od poslednjih zajedničkih fotografija

Predsednik kluba Radoica Antunović nam je rekao da je Slijepčević dao ostavku na mesto trenera, a da je prethodno i on ponudio da ga zameni jedan od članova UO.

“Deset godina pokušavamo da budemo prvi i isto toliko smo drugi na tabeli. Umorili smo se od tog rezultata. Ja sam ponudio jednom od članova UO da vodi klub u narednom periodu. No, to nije prihvaćeno, a ja, kao odgovoran čovek, moram poštovati Statut. Zna se ko vas je izabrao i kome dajete ostavku. Skupština je ta koja o svemu odlučuje, a ne verujem da će biti vanredne sednice tokom zimske pauze”, objašnjava Antunović svoj ostanak na čelu Uprave kluba. Ističe i da bi bilo bolje da trener nije dao ostavku, ali i da se svačija odluka mora ispoštovati.

Trener (ni)je znao da je ostavku dao

Međutim, Saša Slijepčević tvrdi da je za ostavku, praktično, saznao sa društvenih mreža.

“Ja i dalje mislim da problemi u klubu ne postoje. Posle utakmice u Čelendž kupu čuo sam različte komentare - kako igračice nisu dobre, kako rezultati nisu zadovoljavajući. Potom je usledio šok kad me je nekoliko članova UO obavestilo da je predsednik kluba podneo ostavku, da će igračice sa strane biti vraćene, a da će ostalima dati otvorene papire, da izaberu da li će da ostanu ili odu. To sam shvatio kao pretnju opstanku kluba. Budući da ide pauza, hteo sam da rešimo nedoumice odmah, da se ne desi da mesec dana svi strepimo šta će biti sa klubom”, kaže sad već bivši trener Slijepčević koji je sekretara obavestio da ne želi da radi u neizvesnosti. Insistirao je da se što pre definiše ko vodi klub, na koje igračice može da računa i šta su ciljevi u narednom periodu.

ŽOK je uvek bio porodica - Saša Slijepčević

"Nedugo potom me je zvao jedan član Uprave i rekao da će narednih dana organizovati sastanak da popričamo o situaciji. U tom momentu, dakle, ono što znamo je da je predsednik u ostavci i da je sudbina kluba neizvesna. Posle toga, u ponedeljak, niko me nije pozvao. Da bi se u sredu uveče devojkama obratio Antunović uz još nekoliko članova Uprave sa potpuno promenjenom pričom - da on ostaje na čelu kluba, da će sve obaveze prema devojkama biti izmirene, da je Saša ostavio klub na cedilu i da će u narednom periodu tražiti trenera. Iz svega se može izvesti zaključak da je jedini problem u funkcionisanju kluba bio Saša. I ja se iskreno nadam da jeste”, kaže Slijepčević.

Iako nije razgovarao sa trenerom, Antunović misli da je to posledica "činjenice da nisu bili zadovoljni rezultatima" i da “odluku trenera treba ispoštovati”. Rezultati koji su postignuti, po njemu, ne odgovaraju zacrtanim ciljevima. Naglašava da i dalje veruje u ekipu sa kojom će istrajati u ambiciji da osvoje šampionsko mesto na tabeli.

Ostavku treba ispoštovati - Radoica Antunović

“Ako se ide na ambicije da se uzme neki trofej, morate dovesti pojačanje u tim. Ako se, pak, ide na opstanak, to može i bez pojačanja. Kada se prave planovi, to je prvo što se definiše. To je bio naš cilj i zato smo doveli dva pojačanja iz Brazila. Ove godine smo napravili i ekipu koja igra u drugoj ligi kako bi svima dali šansu da igraju. Ta praksa će se nastaviti i naredne godine”, pojašnjava Antunović i dodaje da sredstva koja dobijaju iz budžeta opštine Gacko - oko 75 hiljada maraka, nisu dovoljna za šampionske ambicije.

“Sredstva iz budžeta ne zadovoljavaju ni polovinu potreba kluba koji želi ekipu za prvaka i evropsku scenu. Da li ćemo i sledeće godine imati šampionske ambicije zavisi od sposobnosti članova UO da nađu sponzore i obezbede još najmanje 70 hiljada. Onda možemo da jurišamo na prvo mesto”, objašnjava Antunović.

Nema tima preko noći

Sada već bivši trener Saša Slijepčević, pak, smatra da ni jedan tim ne može da se napravi za dva meseca. “Nama je na kraju prošle sezone otišlo 6 igračica. I sa najboljim pojačanjima potrebno je vreme da se tim uigra. Smatram da će ekipa mnogo bolje izgledati na proleće. Mi smo uvek bili porodica, po tome smo se razlikovali od drugih i verujem da je i to doprinelo našem uspehu. Sve ovo mi je izuzetno teško palo, nisu mi dali ni da se pozdravim sa curama. Svim srcem sam uz njih i biću njihov najveći navijač na tribinama. Ja zaista mislim da ova ekipa vredi” kaže Slijepčević i dodaje da je, po svemu sudeći, ispao kolateralna šteta.

“Ako smo nešto dogovorili u avgustu, toga treba da se držimo do kraja sezone. A onda nova sezona, nova priča. Ali, očigledno je da nisam bio shvaćen. Ako je za utehu, ono što sam tražio – da se ispoštuje obećano igračicama i da se tim održi kao i ciljevi sa početka sezone, to se i ostvarilo" zaključuje on.

Kako bi nastavak sezone krajem januara dočekali spremni, ŽOK Gacko mora da nađe trenera do kraja decembra, kaže Antunović i dodaje da ih prvi test čeka u drugoj polovini januara kada se igra 12. kolo, a oni dočekuju ozbiljnog rivala u borbi za šampionsku poziciju - drugoplasiranu ekipu BL Volley.

 


Kula Gradačac 3 : 1 Smeč
BL Volley 0 : 3 Bimal-Jedinstvo
Jahorina 3 : 0 Goražde
Modriča 0 : 3 Maglić
Sloboda 0 : 3 Gacko
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Bimal-Jedinstvo 18 18 0 53
2 BL Volley 18 15 3 44
3 Gacko 18 13 5 41
4 Kula Gradačac 18 13 5 38
5 Sloboda 18 9 9 28
6 Maglić 18 7 11 21
7 Smeč 18 7 11 19
8 Goražde 18 4 14 14
9 Jahorina 18 4 14 12
10 Modriča 18 0 18 0