XS
SM
MD
LG

Šehić ima prednost

Robert Prosinečki je za zagrebačke Sportske novosti dao prvi intervju nakon operacije debelog crijeva koju je imao krajem novembra.

Kafić BBS na Kajzerici, odlična atmosfera već od ranog jutra. Teme košarkaško-rukometne. S jedne strane rukometna legenda Božidar Jović, s druge bivši košarkaš Cibone i Bosne Zdravko Radulović, a između njih Robert Prosinečki.

“Dobro sam, nisam još u formi, moram se paziti, lagano šetati i odmarati, ali najgore je iza mene. Hvala doktorima Šabanoviću i Muhoviću, predivnim sestrama i kompletnom bolničkom osoblju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu”, započeo je Prosinečki razgovor.

Kvalifikacionu grupu za Evropsko prvenstvo vidi kao tešku.

“Teška je to grupa, teža nego što bi čovjek rekao na prvi pogled. Svi znamo ko je Italija i koliko će biti motivisana da se vrati na veliku scenu. Grci su nezgodni do krajnjih granica. Finska je također dobra reprezentacija koja u dobrom danu može nauditi i najjačim u Evropi. Lihtenštajn i Jermenija su ipak nivo ispod…”

“Znamo svi gdje živimo i zašto me je Bosna dovela za selektora. Grupa je teška to potpisujem, ali naravno da s velikim optimizmom čekam 23. mart i prvu utakmicu s Jermenijom, Bosna ima sve što treba da izbori Evropsko prvenstvo, od kvaliteta do atmosfere. Tu ubrajam sve. Istina je da takvu atmosferu nismo imali kada sam preuzeo reprezentaciju jer je dio navijača i medija tražio domaćeg selektora  i to je stvar koju ću uvijek respektovati.

Smatra kako su Zmajevi postali stvarno dobra ekipa.

“Mi smo dobra reprezentacija, stvarno dobra. Džeko i Pjanić nikako nisu sami, oni su najbolji i ključni igrači, ali oko njih je puno odličnih igrača. Kroz ligu nacija smo spoznali da možemo pobjeđivati u serijama i to u jako važnim i teškim utakmicama. Dočekala me smjena genera cija jer više nije bilo Spahića, Misimovića, Ibiševića, Lulića… Trebalo je uvesti neke nove igrače, mlađe, pomalo nesigurne jer nije samo Hrvatska nezgodna kad je vrednovanje igrača u pitanju, Bosna je jako slična…”.

Ponovio je da Asmir Begović nije otpisan.

“Da jedno odmah razjasnim. Begović nije otpisan, kao što niko nije otpisan, toga kod mene nema. Begović nije mogao doći na prve dvije utakmice zbog povrede i porodičnih problema. Šehić je bio među našim najboljim igračima. Begović je bio pozvan i za utakmicu sa Austrijom, ali se opet povrijedio. Neko će reći da to sve s njegove strane nije bilo slučajno, ali to mene previše i ne zanima. Imam Šehića u kojeg imam neizmjerno povjerenje, a s druge strane Begovića kojeg svako malo nema”.

Komentarisao je i status Izeta Hajrovića.

“Hajrović je jesenas odigrao jako dobro, ali mnogi zaboravljaju da dugo nije bio na sceni. Logično je da zato nije bio u mojim prvim planovima, ali ako nastavi igrati tako dobro, svakako da će zaslužiti poziv. Imali smo odlične rezultate i odličnu atmosferu u svlačionici, a Edin Višća je igrao jako dobro na toj poziciji.”

Prosinečki nije sklon da tek tako mijenja igrače u svlačionici.

“Veoma mi je bitan kult reprezentacije. Igrači moraju znati da će poštenim i profesionalnim pristupom uvijek imati moju najveću moguću podršku. Zbog toga će se teško ispati iz ekipe, a to znači da će biti teško upasti u nju. Tako će biti dok nema anomalija, a nema ih jer svi imamo isti cilj. Na proljeće ćemo biti jači za Kolašinca i on će nam biti veliko pojačanje.”

Edin Džeko je vođa reprezentacije. U to nema dileme ni odlični stručnjak.

“Džeko je naš vođa u punom smislu te riječi, postigao je 55 golova za reprezentaciju, na svakoj utakmici daje sve od sebe i nema toga šta neće napraviti kako bi ekipa došla do uspjeha. Super je osoba, veliki pozitivac, a sjajan karakter, baš onaj pobjednički. Silno je motivisan da nas odvede na EVRO. Gledala je Bosna kako Hrvatska slavi, znaju Džeko i saigrači više od svih kako bi slavili da odu na EVRO, da pokažu da Bosna ima moćnu reprezentaciju…

Smatra da je Amer Gojak napravio veliki iskorak.

“Gojak je jesenas napravio veliki iskorak, nametnuo se kao važan igrač, a s obzirom na njegovu mladost to je velika stvar. Gojak je uglavnom igrao za U21 selekciju BiH. Svakako nam može donijeti kvalitet više, bit će zanimljivo vidjeti na proljeće koliko će još otići naprijed”.

Slično mišljenje ima i Luki Menalu.

“Menalo je veliki talenat i siguran sam da će i on u Dinamu doći na svoje. Nisam ga zvao jer se nije uspio nametnuti. Stjepan Lončar je odličan u rijeci i on je svakako među igračima koji Bosni i Hercegovini mogu pridonijeti igrača u budućnosti. Ima u Bosni talenata i ne bi smjelo biti straha za nasljednike Džeke i Pjanića.”

Prosinečki je istakao da ne zna kada će u Sarajevu jer treba mirovati te ima sasvim dovoljno vremena do prvog okupljanja reprezentacije.