XS
SM
MD
LG

Klubovi Prve lige u sukobu sa FSRS: Samovolja mora prestati

Prva liga Republike Srpske u futsalu trebala bi da se nastavi u vikendu pred nama.Kažemo trebala jer je sudbina ovog takmičenja itekako neizvjesna budući da je rat između prvoligaških klubova i Fudbalskog saveza Republike Srpske povodom omladinskih liga nikada izraženiji.

Samovoljom FSRS, Omladinska liga Republike Srpske ove godine je nametnuta tako da su prvoligaški klubovi obavezni da paralelno sa seniorskom utakmicom organizuju utakmicu omladinaca (2003-2005 godište) kao predigru tome, odnosno gost je dužan da na gostovanje povede i pomenutu omladinsku selekciju. I dok klubovima ne pada na pamet da pristanu na takvu ucjenu Fudbalskog saveza Republike Srpske, organima FSRS ne pada na pamet da odstupe od svoje odluke.

Klubovi prijete bojkotom, Savez prijeti kaznama, a konačna je isključivanje iz takmičenja. Kroz razgovor sa predstavnicima klubova saznali smo da oni neće odstupiti niti milimetar od zajedničkog stava, te su svi domaćini zakazali samo seniorske utakmice za naredni vikend. Cinično ili ne, stigao je povratni mail od strane FSRS u kojem se pita, ”a u kojoj satnici igraju omladinici?” na koji su oni dobili odgovor da se radi o utakmicama seniora.

Odmah nakon što je Savezu postalo jasno da klubovi ne planiraju odstupiti od interesa futsala, za kojeg se zalažu, FSRS je stigao prijeteći mail klubovima da se do sutra moraju organizovati i utakmice omladinaca, što kako saznajemo neće biti urađeno.

Pokušali smo danas da kontaktiramo ljude u Fudbalskom savezu Republike Srpske da čujemo njihove mišljenje i u kratkom odgovoru Komesara za takmičenje, Saše Andrijaševića, dobili smo informaciju da tu nema ništa sporno.

– Nemam ja tu šta vama puno reći. Odluku znate šta je problem. Postoji odluka Izvršnog odbora u septembru kada smo mi to usvajali. U propozicijama je to sve upisano. Ništa tu nije što klubovi nisu znali do sada, kratko nam je rekao Saša Andrijašević, a eventualnim kaznama za klubove nije želio da se bavi.

– Ja ne bih da ulazim u to, da preudiciram stvari, time se bavi disciplinska komisija.

Za razliku od FSRS klubovi itekako vide spora oko pomenutih propozicija. Kako su nam rekli, niko nije konsultovao klubove oko formiranja omladinske lige, već su dovedeni pred svršen čin samog sprovođenja takmičenja. Napominju, niko od njih nije za opstruiranje takmičenja, ali da se moraju znati koraci i mora se sistemski raditi na poboljšanju futsala, te da će igrati omladinsku ligu, ali samo ako je ona u svojstvu poboljšanja futsala.

Dodaju da je posljednji sastanak u Banjoj Luci zapravo pravi pokazatelj kako se vodi računa o futsalu u Republici Srpskoj. Kako su nam rekli, pojedini od predstavnika klubova su prevalili i po više od 200 kilometara u jednom pravcu, po izuzetnom nevremenu i pravoj mećavi, da bi kada su tamo došli od svih tačaka dnevnog reda jedan od onih koji želi da se pita o futsalu rekao da on nema puno vremena i da sve to mora na brzinu da se završava, a nakon kratke prepirke izašao je van sale i tek se vratio na kraju sastanka. To je jasan pokazatelj da samovolja vlada i da je potpuno nebitno šta će klubovi reći, bitno je ono što su oni zamislili. Iako u dopisu

Podsjetićemo da je poslije prvog kola jesenjeg dijela šampionata takođe poslato pismo FSRS od strane klubova u kojem se navodi da ništa nije urađeno po pitanju napretka futsala, organizacije omladinskih liga, a da su samo doneseni novi nameti.

Kako bi u Savezu ispali dobri, ponudili su klubovima da ih oslobode troškova plaćanja službenih lica za Omladinsku ligu, što je nekih 100 KM po utakmici za domaćina. Klubovi su jasno protiv toga, jer ne žele da ih neko ”kupi” za 100 KM kako bi se igralo ovim sistemom, kada ih korištenje dvorane, te odlazak na gostovanje košta mnogo više od 100 KM, ali istovremeno i dodaju da bi za poboljšanje futsal klime u Republici Srpskoj bilo poželjno da FSRS preuzme na sebe troškove službenih lica u formatu Omladinske lige koju oni predlažu.

A da je Savezu baš stalo do razvoja futsala potvrđuje i to da su se tek danas sjetili poslati dopis u kojem navode da je u petak obavezno akreditovanje za trenere prvoligaških klubova, ili će snositi kazne. Potpuno je van bilo kakve pameti i logike da se radnim danom zakaže taj sastanak, a posebno je van svake pameti da se u istoj sedmici kada se on održava pošalje dopis klubovima da se moraju pojaviti.

Sve to, natjeralo je klubove da jasno i glasno istupe i kažu da neće igrati Prvu ligu Republike Srpske pod uslovima koje je nametnuo FSRS, a na Savezu je sada da odluči da li će višegodišnju nebrigu o futsalu krunisati potpunim krahom ovog sporta koji je svugdje u povoju, samo kod nas još uvijek, ako ne stagnira onda nazaduje.

Klubovi su u posljednjem dopisu FSRS poručili da oni predlažu turnirsko igranje Omladinskih liga FSRS. Po regijama bi se podijelili prvoligaški klubovi i drugoligaški koji to žele, a da ta liga krene po završetku Prve i Druge lige za seniore, te da se pobijednici na kraju sastanu u jednom gradu i razigraju za omladinskog prvaka Republike Srpske.  Ukoliko to ne prihvati FSRS, navode klubovi, uslijediće skandal ogromnih razmjera, u kojem će najviše ispaštati futsal Republike Srpske.

Šta će biti od svega, teško je u ovom trenutku procijeniti. Obje strane se drže svoga kursa, a ko će na kraju popustiti biće vidljivo u sedmicama pred nama. Jedno je sigurno, kako su i klubovi rekli, futsal najviše gubi u ovom trenutku.


14 .kolo Prva liga RS
Nevesinje 6 : 1 Kotor Varoš
Brčko Zdravlje 1 : 6 Brod
Ljubinje 9 : 11 Šampion
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Nevesinje 12 8 0 4 24
2 Šampion 12 8 0 4 24
3 Kotor Varoš 12 7 0 5 21
4 Brod 12 6 0 6 18
5 Jahorina (-3) 12 5 2 5 14
6 Brčko Zdravlje 12 3 2 7 11
7 Ljubinje (-4) 12 3 0 9 5