XS
SM
MD
LG

Kup propušten zbog sekretarice

Rukometašice Borca jesenji dio takmičenja u Prvoj ligi Republike Srpske završile su na drugom mjestu uz 18 osvojenih bodova, odnosno jedan manje od lidera Doboja. Želja svih struktura u klubu je da se crveno-plave, petostruke šampionke BiH i šestostruke osvajačice kup-takmičenja, nakon nekoliko godina, osvajanjem titule u Prvoj ligi Republike Srpske, vrate gdje im je i mjesto, u elitni rang ženskog bh. rukometa.

Ponovljeno je to i danas, na konferenciji za novinare, na kojoj su se predstavnicima medija obratili predsjednica kluba Nada Tešanović, direktor Darko Savić, trener seniorskog tima Nikola Bijelić i pojačanje iz Dubice Dajana Ignjatović.

Predsjednica Upravnog odbora ŽRK Borac Nada Tešanović istakla je u svom obraćanju da je klub u jednom periodu svog djelovanja bio kako u rezultatskoj tako i u organizacionoj krizi, ali da se situacija u posljednjih godinu dana stabilizovala.

– Borac je dugi niz godina bio neprikosnoven na prostoru BiH osvajajući šampionske titule u Premijer ligi i trofeje u kup-takmičenjima, ali je došlo, nakon toga, vrijeme finansijske krize koja se svakako osjetila na djelovanje kluba. Danas je klub stabilizovan i želja nam da se već u 2019. godini ponovo nađemo u Premijer ligi BiH– rekla je Tešanovićeva.

Klub je u pauzi između dvije polusezone u svoje redove doveo dvije nove igračice, koje su, prema riječima direktora Darka Savića, pojačanja u punom smislu te riječi.

– Riječ je o srednjem beku Dajani Ignjatović koja je stigla iz Dubice i lijevom beku Vanji Mišić, koja je do sada nastupala za Knežopoljku. Uz njih dvije, siguran sam da Borac ima igrački kadar koji može u ovoj kalendarskoj godini da izbori nastup u bh. rukometnoj eliti. Presudan će, svakako, biti meč petog kola proljećnog dijela, kada gostujemo u Doboju istoimenom lideru.

U dosadašnjem toku priprema odigrane su tri kontrolne utakmice.

– Dva puta smo, jednom u Banjaluci, a jednom u Cazinu, snage odmjerili sa ekipom Krajine, koja je prvoplasirana u Prvoj ligi FBiH, dok smo u dvorani Borik ugostili i premijerligaša Miru. Sve rukometašice su do sada dobile priliku da se pokažu, a biće sigurno još utakmica do početka polusezone koji je zakazan za 23. i 24. mart – naveo je trener Bijelić.

Dajana Ignjatović je ranije nosila dres Borca, nakon čega je nastupala za Crvenu zvezdu i Dubicu, iz koje se vratila u Banjaluku.

– Dugo mi je bila želja da obučem crveno-plavi dres i to se u ovom prelaznom roku ostvarilo. Ekipa me je odlično prihvatila, uklopila sam se u tim, vrijedno i naporno radimo i vjerujem da ćemo na kraju sezone imati razloga za slavlje, odnosno da ćemo izboriti željeni nastup u Premijer ligi od jeseni – navela je Ignjatovićeva.

Škola rukometa pun pogodak

Škola rukometa ŽRK Borac, čiji je koordinator banjalučka sportska legenda Nikola-Braco Pavlišin, već sada je opravdala svoja očekivanja, naveo je direktor Darko Savić.

– U školi rukometa za sada trenira 40 djevojčica, a članarina je 20 konvertibilnih maraka. Sa djecom radi nekoliko trenera, jedan od njih je i Nikola Bijelić, a pored njega su i Arijana Tešanović, Sanja Trnjak, Ivana Pavlović… Prošle subote smo imali veoma dobro rukometno druženje u osnovnim školama “Ivo Andrić” i “Branko Radičević”, a isto tako u nedjelju u sali Ekonomske škole. Djeca i roditelji zadovoljno dolaze na trening i odlaze sa njega i to nam je u ovom trenutku i najvažnije.

“Samovoljom klupske sekretarice Borac ne igra Kup BiH”

U tekućoj sezoni Ženski rukometni klub Borac neće nastupati u Kupu BiH, koji je, kako rekosmo, osvajao šest puta, posljednji put 2013. godine. Desilo se to, kako tvrdi Savić, samovoljom sada već bivše sekretarice kluba.

– Odluku da se ne igra Kup BiH u ovoj sezoni donijela je sekretarica kluba bez ikakvih konsultacija te je juče smijenjena. Vidio sam parove Kupa BiH, nas nije bilo na spisku učesnika, pitao sam sekretaricu zašto je to tako, a ona je rekla da “nije prijavila ekipu zato što je takmičenje skupo”. Ove godine nećemo igrati Kup BiH, ali sljedeće sigurno hoćemo.

Borac mora aktivno da učestvuje u radu Rukometnog saveza RS

Ženski rukometni klub Borac u proteklom periodu, prema sopstvenom priznanju direktora Savića, bio je “pasivan” član Rukometnog saveza Republike Srpske.

– Borac je u ovom momentu predvodnik jednog novog sportskog talasa u našem gradu i kao takav mora da bude aktivan u radu krovnog Saveza. Želja nam je, svakako, da budemo nosioci razvoja ženskog rukometa u Republici Srpskoj i da radimo na jačanju istog. Poražavajuća je činjenica da u ovom momentu imamo samo 14 aktivnih ekipa, od čega 3 u Premijer ligi BiH, 9 u Prvoj ligi Republike Srpske i 5 u Drugoj ligi, gdje su dva učesnika Borac 2 i Borac 3. Govorilo se nedavno i o formiranju B Premijer lige BiH u rukometu, ali sam protiv tog prijedloga jer bi osnivanje takvog ranga značilo gašenje ženskog rukometa u Republici Srpskoj. U to takmičenje ušlo bi šest ekipa iz Prve lige Republike Srpske, a kasnije bi sistemom takmičenja iz istog na kraju sezone ispale 4 ekipe, što bi, prema finansijskom stanju u klubovima, sigurno bile ekipe iz Republike Srpske. Zato moramo da radimo na jačanju rukometa u Republici Srpskoj i Borac će svakako pružiti svoje raspoložive resurse da pomogne u tom procesu – istakao je Savić.

 


18 .kolo Prva liga RS
Nestro grupa Brod 18 : 42 Borac
Knežopoljka 39 : 16 Omladinac
Leotar 10 : 0 Borja
Radnik 34 : 33 Doboj
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 16 14 0 2 42
2 Knežopoljka 16 12 0 4 36
3 Doboj 16 11 1 4 34
4 Radnik 16 11 0 5 33
5 Rogatica 16 7 3 6 24
6 Nestro grupa Brod (-1) 16 5 1 10 15
7 Leotar (-1) 16 5 1 10 15
8 Omladinac (-1) 16 2 1 13 6
9 Borja (-1) 16 1 1 14 3