XS
SM
MD
LG
16.03.2019 vesti-online.com

Srbija na Italiju, Filipne i Angolu

Na 18. svetskom košarkaškom prvenstvu u Kini (31. avgust - 15. septembar), a prvom s 32 učesnika, naša reprezentacija neće moći da se sretne s prvacima Amerikancima do polufinala.

Žreb za prvi mundobasket posle 1967. koji se neće igrati u godini u kojoj je i fudbalski mundijal obavljen je u Šenženu. Sastave grupa je određivao proslavljeni as Lejkersa Kobe Brajant (40), dvostruki olimpijski pobednik s američkom reprezentacijom (2008, 2012), a pomagao mu je Predrag Bogosavljev, nekada funkcioner u našem savezu, a danas u FIBA. 

Srbija može da bude zadovoljna ishodom. Ne bude li neprijatnih iznenađenja, u drugom krugu bi trebalo da igra sa Španijom i Portorikom.

A: Kina, Venecuela, Poljska, Obala Slonovače

B: Argentina, Rusija, Južna Koreja, Nigerija

C: Španija, Portoriko, Iran, Tunis

D: SRBIJA, Italija, Filipini, Angola

E: SAD, Turska, Češka, Japan

F: Grčka, Brazil, Crna Gora, Novi Zeland

G: Francuska, Dominikana, Nemačka, Jordan

H: Litvanija, Australija, Kanada, Senegal

Prvi krug se igra do 5. septembra, a drugi počinje sutradan. Dalje idu po dve prvoplasirane koje prave četiri grupe po četiri (I = А i B; J = C i D; K = E i F; L = G i H). Iz tih grupa po dve najuspešnije odlaze u četvrtfinale (10. i 11. septembar) - I se ukršta sa J, a K sa L. 

Polufinale je 13. septembra, a meč za treće mesto i finale dva dana kasnije. Sve četiri poslednje utakmice su u Pekingu.

Brajant je doživeo ovacije kada se na podijumu za žreb pojavio s trofejem za svetskog prvaka