XS
SM
MD
LG

Kažnjavanjem prikrivaju mešetarenje

Brčko,29. mart - Ni poslije sastanka Upravnog odbora Odbojkaškog saveza BiH, drastična kazna koju je disciplinska komisija ovog Saveza izrekla odbojkaškom klubu Bimal Jedinstvo zbog neodazivanja igračica u reprezentaciju BiH, nije smanjena.

Da podsjetimo, ženski odbojkaški klub Bimal Jedinstvo, najtrofejniji i svakako najbolji sportski kolektiv u BiH, kažnjen je, u dosadašnjoj istoriji bh sporta, nezabilježenom novčanom kaznom od 17.000 maraka uz istovremenu zabranu igranja za šest odbojkašica na dvije utakmice.

 Kazna je izrečena zbog toga što se šest odbojkašica nije odazvalo u reprezentaciju za kvalifikacioni meč za odlazak na Evropsko prvenstvo između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Rumunije.     

 Osim igračica koje su kažnjene pojedinačnom kaznom od po 1.000, 00 konvertibilnih maraka, predsjedniku Upravnog odbora Esadu Omerhodžiću izrečena je novčana kazna od 3.000,00 KM, dok je Klub kažnjen sa 4.000,00 maraka. Kako bi se razmatrale žalbe, Klub je morao uplatiti još 4.000,00 maraka. Sve kažnjene igračice su inače srpske nacionalnosti.

Istovremeno, neke druge igračice koje se takođe nisu odazvale pozivu selektora Gorana Nešića, njihov klub i predsjednik tog kluba, nisu uopšte kažnjeni.

Među igračicama koje su odbile poziv selektora Nešića nalazi se i ime najbolje bh odbojkašice Edine Begić koja nastupa u italijanskoj premijer diviziji. Ona je nakon kvalifikacionih utakmica , vjerovatno upoznata sa dešavanjima u odbojkaškom savezu, odlučila da ubuduće nastupa za  rešrezentaciju Hrvatske. Za takvu njenu odluku velike zasluge prema dostupnim informacijama ima Miloš Jelčić predsjednik federalnog odbojkaškog Saveza . Pored Begićke još tri kadetkinje će uz istu podršku ubuduće nositi kockasti dres.

Iako niko od zvaničnika u odbojkaškom klubu Bimal Jedinstvo nije želio da govori o ovom nerazumnom potezu Saveza, saznali smo da problemi na relaciji Savez – Bimal Jedinstvo ne traju od juče.

U nekoliko prethodnih reprezentativnih akcija najbolje odbojkašice u BiH koje nose dres Bimal Jedinstva, tokom pripremnih, pa tako i zvaničnih utakmica  vrlo rijetko su dobijale šansu od selektora Nešića. To bolji poznavaoci odnosa u ženskoj odbojci u BiH tumače povezanošću menadžera sa pojedinim članovima Upravnog odbora što se sve dalje prenosi na sastav ekipe koja  će istrčati na teren.

Zbog takvih odnosa, pomoćnik selektora Nešića, Smail Pezerović, inače šef struke „brčanskih princeza“ napustio je reprezentativne pripreme i vratio se u Brčko.

Prilikom glasanja na sjednici Upravnog odbora za ostanak  kaznu je bilo pet članova delegiranih iz Federacije BiH, dok su tri člana iz Republike Srpske bili za ukidanje ove nerazumne kazne.

Zbog neodlaska reprezentacije na Evropsko prvenstvo što  bi  svakako značilo promociju ženske odbojke, ali i ozbiljne prihode, što  nije zanemarljivo, kompletno rukovodstvo Saveza kao i selektor Goran Nešić trebali su odavno da podnesu ostavke. Umjesto toga, svoje promašaje pokrivaju kažnjavanjem šampionskog sastava Bimal Jedinstva.