XS
SM
MD
LG

Suština – ne provociraj sreću

Fudbalska suština je jasna i stara koliko i igra na golove, više od jednog veka, a glasi: tim koji dobija se ne menja! To je nepisano pravilo najvažnije sporedne stvari na svetu. Uvek vidljivo.
Ali, malo ko je spreman da se “uhvati” suštine posle zeničkih 2:2 protiv Grčke u i oko reprezentacije BiH, javnost u trivijalnim stvarima traži “opravdanje” za neuspeh osvajanjem boda protiv tradicionalno neugodnih Helena u drugoj kvalifikacionoj utakmici grupe “J” za odlazak na Evropski šampionat 2020. godine. 
Eldar Čivić, Rade Krunić, Goran Zakarić i Darko Todorović su igrali u timu koji je na Grbavici pobedio Jermeniju 2:1. Uz lošu igru, ali je pobedio. Protiv Grka su od prvog minuta zaigrali Toni Šunjić, Sead Kolašinac, Haris Duljević i Gojko Cimirot, imali sjajnih 20 uvodnih minuta i “ugasili” se kao celi tim, gosti su gospodarili terenom u finišu prvog i celo drugo poluvreme. Još su strelci protiv Jermenije Milošević i Krunić kasno ušli.
Mogu li za remi protiv Grčke biti krivi sportski komentator Sabahudin Topalbećirević, prljava svlačionica Grka, holandski sudija Dan Mekeli, iz reprezentacije eliminisani Ognjen Vranješ… i tako u nedogled?
Suština je ipak na samom terenu, a ogleda se u izboru igrača, taktike, mentalne pripreme, analize protivnika, koji je uz to bio i desetkovan, nastupio bez mnogih standardnih reprezentativaca. Nije selektor Robert Prosinečki glavni i jedini krivac, ali zluradost i neistina su uvek bili, i biće, kamen oko vrata. Kapiten Edin Džeko je igrao pod injekcijama, “stisnuo zube” i zauzeo mesto nekome ko bi, možda, imao zapaženiji nastup. Pa i Portugalija je “počela da igra” kad je, prinudno, izašao Kristijano Ronaldo!
Nije baš sve kako želi da se predstavi, a dok se tako predstavlja sama srž analize će i dalje da ide u pogrešnom smeru, ka ispravljanju nebitnih fakata i lečenju zdravog razuma.
-Dugo nismo bili zajedno – rekao je selektor Prosinečki posle meča u Zenici u kojem su “u vetar otišla” dva važna boda sa domaćeg terena.
Fudbal je kolektivna igra u kojoj pobednički duh ne može, niti sme, da sedi na klupi. Čast Šunjiću, Kolašincu, Duljeviću i Cimirotu, ali kako su se osećali Čivić, Krunić, Zakarić i Todorović? Niko od njih nije bio povređen. A uvređen?
Dueli protiv Jermenije i Grčke nisu bili pripremni već takmičarski, oni su temelj za odlučujuće bitke za kontinentalni šampionat. Ako je temelj krhak šta se onda može očekivati od zidova na njemu? Selektor Prosinečki je odmah posle meča u Zenici, “vrele glave” rekao istinu: bio je penal, sudija je odmah izvadio crveni karton! Samim tim je priznao i svoj previd, pozvao sebe na odgovornost. Ima li, pored njega, još odgovornih?
Safet Sušić, jedini selektor koji je odveo “Zmajeve” na jedno veliko takmičenje – Svetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine “pokušao” je da “upali svetlo” rečima:
-Prvih pola sata igre je bio odličan i žao mi je što tada nismo postigli koji gol više. Posle penala za Grčku gosti su pokazali pravo lice. Iskoristili su isključenje Miralema Pjanića i zasluženo došli do remija. Poteze selektora Prosinečkog ne bih komentarisao, ubeđen sam da je mislio najbolje. Neshvatljivo je došlo do pada u igri, ali ne treba gledati sve tako crno. Treba pobediti u Grčkoj i vratiti izgubljene bodove.
Javnost će konstatovati: lakše je izgovoriti nego uraditi, ali to je fudbalska filozofija pobedničkog mentaliteta. Zato Pape i jeste napravio uspeh sa “Zmajevima”. Stručnost Roberta Prosinečkog nije upitna, ali povučeni potezi za duel sa Grčkom su diskutabilni.
Reći će neko: gde ste generali bili za vreme bitke?
Fudbal nije vojska, ali ima iste karakteristike! U njemu se sreća ne izigrava niti provocira jer se plaća bodovima. Najveći bol je kad se bumerang vrati pravo u čelo!

Priznanje od Maradone

Nekoliko časova pre utakmice BiH – Grčka slavni Argentinac Dijego Armando Maradona je na instagramu objavio listu najvećih igrača protiv kojih je igrao tokom karijere. Između ostalih na spisku su: Hristo Stoičkov, Marko Van Basten, Mario Kempes, George Hadži, Karl Hajnc Rumenige, Brajan Robson, Mihael Laudrup, Mišel Platini, Futre, Kevin Kigen… i selektor reprezentacije BiH Robert Prosinečki.
-Nisam znao za to. Hvala mu, to je baš velika čast. Da vas jedan takav velikan, jedan od najboljih igrača u istoriji fudbala stavi na takvo mesto, moram da budem ponosan, lepa je to stvar – prokomentarisao je Prosinečki.

Sportski žurnal

FOTO: Mondo.ba