XS
SM
MD
LG
08.04.2019 sport.blicrs

Totolo u timu Srbije

Odbojkaši Srbije na Jahorini

Odbojkaški savez Srbije jedan je od retkih koji odlično radi i u seniorskoj i u mlađim kategorijama, ima generalnog sponzora, odbojkaši ranije i odbojkašice sada imaju kontinuitet osvajanja medalja na najvećim takmičenjima. U ovom savezu rade sve kako bi selekcijama obezbedili odlične uslove za rad u kojima bi oni mogli samo da razmišljaju o što boljim igrama.

Pred nacionalnim selekcijama je ove sezone zauzeto leto tokom kojeg će se boriti za plasman na Olimpijske igre 2020. Biće teško izboriti plasman preko interkontinentalnih kvalifikacija, ali Zoran Gajić, predsednik OSS, ima apsolutno poverenje u selektore i njihove timove.

- Znate kako, nema tu puno predviđanja niti sada možemo da razmišljamo mnogo unapred. Svaki poen je važan, a vrlo je bitno da svi budu zdravi, motivisani i da se pripreme na najbolji mogući način. Imam apsolutno poverenje u oba selektora, njihove timove i obe ekipe. Nadam se da će biti mirni i da će dati sve od sebe da se nađu na Olimpijskim igrama - istakao je Zoran Gajić na početku razgovora za Blicsport.

Nikola Grbić, selektor muške reprezentacije, ima novi stručni štab. Na klupi seniora Srbije biće Danilo Mrđa, tim menadžer, Tomazo Totolo, analitičar, Bojan Janić i Igor Žakić, asistenti, prof. dr Vladimir Koprivica, koordinator stručnog štaba, Uroš Stojčov, Stefan Markuljević, Zdravko Aničić i Vladan Mihajlović, kondicioni treneri, dr Ljuban Martinović, lekar, Dejan Vuković, fizioterapeut, i Đorđe Pejić, statističar.

- Nikolina želja je bila da promeni tim i mi smo ga u tome podržali. Biće đavolski teško izboriti plasman, ali mi smo apsolutno bili uz Nikolu kao Savez, želeo je da napravi energetski šok, pa ćemo videti. Ne sumnjam u njega, njegovo znanje i postupke.

U Grbićevom stručnom štabu se nalazi i jedan Italijan. To je analitičar Tomazo Totolo.

- On je najbolji stručnjak u toj oblasti. Ima osvojenih 13 svetskih i evropskih medalja. Trebalo bi da bude Nikolino tajno oružje. Radi u Zenitu iz Kazanja, poznajem ga odavno, baš kao i Nikola, i nije bilo nikakvih problema da dogovorimo saradnju sa njim.

Srbija će i ove, baš kao i prošle godine, biti domaćin vikenda u Svetskoj ligi, i u muškoj i u ženskoj konkurenciji.

- Formula je da svake godine sve selekcije koje učestvuju u Ligi nacija budu domaćini po jednog vikenda. Prošle godine smo imali dva sjajna vikenda u Kraljevu i zahvalni smo gradu na podršci. Imali smo šest dana sjajne odbojke i veoma smo zadovoljni kako je sve prošlo. Nadamo se da će i ovog leta biti isto tako. Ono što je značajno, a o čemu smo govorili na sastanku u Lozani, jeste da smo mi uspeli uz pomoć generalnog sponzora da izguramo to takmičenje i platimo sve kotizacije, karte. Kako se ništa ne dobija od FIVB-a, federacije moraju same da snose sve izdatke.

Iako sve ide po planu, jedino čime Gajić nije zadovoljan je kako teče izgradnja Nacionalnog odbojkaškog centra.

- Izgubili smo puno vremena zbog problema s Univerzitetskim sportskim centrom. Više od godinu dana. Zato smo sada od nule krenuli i u fazi smo idejnog projekta. Što pre želimo sve to da rešimo. Upali smo bili u te probleme i sada moramo to da rešimo. Ali mislim da će sve biti u redu.

Gajić je istakao i pozitivne strane koje se svakodnevno dešavaju u njegovom savezu.

- Mirni smo četiri godine što se tiče generalnog sponzora. To nam dosta olakšava posao. U našem fokusu su pored nacionalnih selekcija i klubovi kojim pomažemo. Delimo lopte, sudije mi plaćamo, ne naplaćujemo postavljanje tarafleksa. Imaćemo 20 prenosa, što znači ceo plej-of biće na nacionalnoj frekvenciji. Biće odbojke svaki drugi dan na televiziji. Takođe, radimo na edukaciji trenera. Mislim da zasad sve ide po planu - zaključio je Gajić.

Ivan Miljković

Ivan Miljković je pre nekoliko meseci napustio mesto potpredsednika OSS i sada je generalni direktor Asocijacije profesionalnih odbojkaških klubova, čiji je prvi čovek Stav Jakobi.

- On je tako odlučio i mi to apsolutno poštujemo. Lično mi se ne dopada ta „liga bogatih” na kojoj oni insistiraju, ali mislim da je dobro da imamo svoje ljude svuda. Predsednik CEV-a je Aleksandar Boričić, a naspram njega u Asocijaciji imamo Ivana Miljkovića. To je dobro za nas - rekao je Gajić.