XS
SM
MD
LG

BiH doživjela katastrofu u drugom poluvremenu od aktuelnog svjetskog prvaka

Foto/ Sport1.ba

Aktuelni prvak svijeta u futsalu, Argentina, savladao je večeras u drugom kolu turnira u Pescari reprezentaciju Bosne i Hercegovine sa ubjedljivih 10:2

Spuštenih gardova su i jedni i drugi ušli u meč. Već u prvom napadu golu Nicolasa Sarmienta prijeti kapiten BiH, Anel Radmilović, no pogađa okvir gola. Odmah je uzvratila i Argentina, ali i Stanislav Galić upisuje prvu intervenciju.

Galić je upisao intervenciju i u drugoj minuti. Pablo Taborda je šutirao po sredini gola, golman bh. reprezentacije kratko odbio loptu, a na nju je natrčao Sebastian Corso i kroz noge je poslao u mrežu za vodstvo Argentine. Odmah je uzvratila naša reprezentacija. Marijo Aladžić je otišao gotovo u mrtvi ugao, šutirao, a Sarmiento slabo reagovao i lopta je završila u mreži Gaučosa za poravnanje rezultata.

Nakon tog gola više je prijetila Argentina, stvorili su nekoliko šansi pred golom Galića, no promjene rezultata nije bilo sve do sedme minute kada Cristian Boruto pogađa za 2:1. Vidjelo se da će Boruto šutirati, odbrana BIH je prvi šut izblokirala, ali se lopta ponovo odbila do Boruta koji pogađa za 2:1. Ponovo je Bosna i Hercegovina nakon tog gola pokušala brzo uzvratiti, u odličnoj šansi se poslije kornera našao Josip Bošković, no Sarmiento sjajnom intervencijom odbija loptu u novi korner. Poslije toga još dvije jako dobre prilike za BiH. Prvo Hrkać šutira pored gola, a zatim je Anel Radmilović oduzeo jednu loptu, napravio sebi sjajnu poziciju, ali je slabo šutirao.

Do trećeg gola Argentinci dolaze u 14. minutu. Leandro Cuzzolinu je poslao loptu ”sa očima” kroz odbranu BiH, pronašao Leandra Altimirana kojem nije bilo teško da savlada Galića iz takve situacije.

U 19. minutu BiH uspjeva da smanji rezultat. Bilal Jelić se odlučio na šut sa nekih 12-13 metara, izuzetno snažno je to bilo, pa je Sarmiento mogao samo odbiti loptu, ali je odbio pravo na volej Josipu Boškoviću koji je iz neposredne blizine zakucava u mrežu za 3:2. Odmah nakon gola mogao se Bošković i potpuno proslaviti, ali je njegov jako dobar pokušaj odbranio Sarmiento, te se na poluvrijeme otišlo pri vodstvu Argentine od 3:2.

Drugo poluvrijeme počinje nešto mirnije, a prvi do gola stižu Argentinci. Igrala se 27. minuta, Srđan Ivanković je izgubio loptu, oduzeo mu je Boruto, ona se odbila do Lorenza Avellina koji iz prve šutira po golu i lopta završava iza leđa Galića za 4:2. I tada je počela katastrofa Bosne i Hercegovine. Samo što su postigli četvrti pogodak, umalo su Argentinci stigli i do petog. Ponovo je Boruto oduzeo loptu, ovaj put na centru, razmijenio dupli pas sa Corsom, a zatim proslijedio loptu na drugu stativu za Tripodija, koji promašuje nemoguće, tačnije umjesto praznog gola, on pogađa samo stativu. Novi okvir gola Argentinci su pogodili tri minute kasnije. Taborda je lijepo gađao, no pogodio je samo prečku Galićevog gola.

I peti gol Argentinaca došao je kao posljedica loše reakcije u zadnjoj liniji reprezentacije Bosne i Hercegovine. Altamirano je presjekao loptu koju je Galić poslao prema Kahvedžiću, zatim uposlio Matiasa Rosu, kojem nije bio problem da iz neposredne blizine plasira loptu u nebranjenu mrežu za 5:2. Bosna i Hercegovina u drugom poluvremenu, za razliku od prvog gotovo ništa nije pokazala, te je kao posljedica toga stigao i šesti gol. Ponajbolji Gaučos večeras, Cristian Boruto, se uspio izgurati sa Dejanom Pavlovićem u duelu, doći pred gol, a onda poslati loptu pored Galića za 6:2.

Nije se dugo čekalo ni na sedmi gol u mreži Galića. Poslije prekršaja Radmilovića, koji je bio šesti akumulirani prekršaj selekcije Ive Kreza, loptu da izvede kazneni udarac je uzeo kapiten Leandro Cuzzolino i lako i precizno je pogodio za ubjedljivih 7:2. Nakon tog gola, selektor BiH, Ivo Krezo je zovnu tajmaut, te uveo Darka Milanovića kao ”viška”, no ni to nije dalo rezultate, jer se Cristian Boruto još jednom našao na liniji dodavanja, oduzeo loptu i krenuo sam na praznu mrežu, te je potom i zakucao loptu u nju za 8:2.

Nakon toga, došao je red i na tajmaut , argentinskog selektora, Matiasa Lucuixa, a rezultat je isti kao i poslije bosanskohercegovačkog, gol u mreži Bosne i Hercegovine. Ovaj put, sam je ostao Avellino, te pogodio za ogromnih 9:2.

Dobila je Bosna i Hercegovina šansu u 38. minutu da iz kaznenog udarca smanji rezultat i ublaži ogromnu prednost Argentinaca, no šut Marija Aladžića sa deset metara Sarmiento brani. Kada nije on smanjio rezultat, Argentina ga je odmah povećala na 10:2. Novu grešku kaznio je Maxi Rescia, zaobišao i trećeg golmana BiH koji je dobio šansu, Andrijana Dujmovića i pogodio deseti put mrežu Bosne i Hercegovine.

Argentina je, tako, turnir završila sa 4 boda, poslije jučerašnjih 3:3 sa domaćinom Italijom, dok Bosni i Hercegovini sutra predstoji duel sa domaćinom od 20.30.

ARGENTINA – BOSNA I HERCEGOVINA 10:2 (3:2)
Dvorana ”Giovanni Paolo II”, Pescara
Gledalaca: 200,
Strijelci: 1:0 Corso 2, 1:1 Aladžić 2, 2:1 Boruto 7, 3:1 Altamirano 17, 3:2 Bošković 19, 4:2 Avellino 27. 5:2 Rosa 31, 6:2 Boruto 32, 7:2 Cuzzolino 33, 8:2 Boruto 34, 9:2 Avellino 35, 10:2 Rescia 39
Žuti kartoni: Aladžić, Radmilović (BiH)
Argentina: Sarmiento, Taborda, Corso, Borruto, Brandi, Avellino, Tripodi, Rescia, Cuzzolino, Altamirano, Rosa, Claudino, Starna Selektor: Matias Lucuix
Bosna i Hercegovina: Galić, Radmilović, Aladžić, Kahvedžić, Pavlović, Milanović, Dujmović, Perković, Jelić, Ćavar, S.Ivanković, I.Ivanković, Hrkać, Bošković Selektor: Ivo Krezo


Sarajevo 6 : 5 Salines
Sloga 4 : 1 Radnik MD Šop
Borac 2 : 4 Mostar SG
Brotnjo 3 : 7 MNK Hercegovina
Željezničar 7 : 5 Sloboda Kompred
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 12 2 4 38
2 Mostar SG 18 11 3 4 36
3 Sloga 18 11 1 6 34
4 Sarajevo 18 9 3 6 30
5 Salines 18 10 0 8 30
6 MNK Hercegovina 18 8 2 8 26
7 Željezničar 18 7 4 7 25
8 Borac 18 6 2 10 20
9 Sloboda Kompred 18 5 1 12 16
10 Brotnjo 18 2 0 16 6