XS
SM
MD
LG

Obradović vodi Rudar

Boro Obradović i Nedžade Žerić

Rezultati Rudar Prijedora u tekućoj sezoni, ni izbliza, nisu produkt ozbiljnosti i organizovanosti kluba već naprotiv, sušta suprotnost sportskog kolektiva koji traje već 91 godinu, a u toj višedecijskoj istoriji nije se dogodilo da “rudari” nemaju upravu. Zasluge za treću poziciju i plasman u Ligu za prvaka Prve lige Republike Srpske pripadaju isključivo treneru Nedžadu Žeriću i fudbalerima.

Upravni odbor je, nakon ostavke predsednika Radomira Dukića, ostao na dva člana, Rankom Vučkovićem i Miranom Kolarom, a kada je bio i kompletan nisu se održavale sednice, čak nijedna zvanična (bilo je neformalnih sastanaka, bez zapisnika i protokola). U međuvremenu vođenje kluba je preuzeo direktor Borislav Obradović, zajedno sa sekretarom Veljkom Janjetovićem, a Rudar Prijedor posluje putem žiro-računa drugog pravnog liga – OFK Rudar.

U junu prošle godine, kada je izabran pomenuti Upravni odbor predsednik Skupštine Ognjen Hrnjak podneo je ostavku, a do danas nije pronađen njegov naslednik niti je sazvana nova sednica najvišeg klupskog tela. Zamenik predsednika Skupštine Zdravko Ostojić ni do dan-danas nije zakazao vanrednu sednicu na kojoj bi se izabrao novi predsednik Skupštine, ali i Upravnog odbora.

-Otišao sam jer nije prihvaćen čisto sportski koncept koji je predložio sponzor kluba RŽR “Ljubija” i kao njegov delegat, predsednik Skupštine, podneo sam neopozivu ostavku – objasnio je u junu svoj potez Ognjen Hrnjak.

U takvoj situaciji, bez predsednika UO i Skupštine, direktor Obradović je od sponzora kluba Grada Prijedora, Arcelor Mitala i RŽR “Ljubija” zatražio da on nastavi da vodi organizacioni aparat prvoligaša. Bilo je to u februaru ove godine kada je direktor Obradović upoznao predstavnike sponzora i generalnog sekretara Janjetovića u problematici u organizacionoj strukturi Rudar Prijedora.

Informišem vas i upozoravam, član 32. da dosadašnje sednice UO nisu održane u skladu sa Statutom član 26, stav 4. i odnose se na prisustvo sekretara i vođenje zapisnika na sednicama UO.

Informišem vas i upozoravam , član 32. da Odluka o imenovanju predsednika UO nije izvršena. U sudskom registru nije izvršena promena ovlaštenog lica, još uvek nije izbrisan Dalibor Majkić, a upisan Radomir Dukić. Zbog toga nisam u mogućnosti dostaviti dokumentaciju Fudbalskom savezu, nagovestili su sankcije, takođe i Sudu za sporove koji se vode.

Napominjem i za legitimitet do sad donešenih odluka UO. Tražim hitan sastanak sa svim članovima UO i sekretarom u cilju rešavanja navedenih problema”, napisao je tada u svom dopisu Obradović.

Predstavnici sponzora RŽR “Ljubija” se nisu složili da se prenesu nadležnosti u vođenju kluba na Boru Obradovića i nastao je veliki vakuum, što je do sada nezabeležno u klubu bogate i svetle tradicije, fudbalskog sinonima celog Potkozarja i Podgrmeča. Potom je urađena interna revizija na kojem principu je uspostavljena saradnja i potpisan ugovor FK Rudar Prijedor i OFK Rudar Prijedor, došlo se i do zaključka da se radi o krivičnom delu i da je sve urađeno bez odluka Upravnog odbora i Skupštine kluba. Zaključeno je, takođe, da FK Rudar Prijedor ovim ugovorom gubi sve ono što ga čini sportskim i takmičarskim kolektivom.

“Ovim ugovorom ne samo da se prenose izvorna ovlašćenja predviđena Statutom FK Rudar Prijedor na OFK Rudar, nego se i dovodi u pitanje osnovna delatnost FK Rudar Prijedor, odnosno unapređenje fudbalskog sporta i organizovano bavljenje fudbalom. Suštinski FK Rudar Prijedor ne bi obavljao svoju osnovnu registrovanu delatnost, već bi postao ‘servis’ OFK Rudar. Pri tome, nigde se ne navode garancije niti iz kojih će to izvora OFK Rudar obezbediti sredstva neophodna za svakodnevno egzistiranje FK Rudar Prijedor. Nadalje, važno je napomenuti da je za navedeni ugovor bila i neophodna saglasnost Skupštine  FK Rudar Prijedor, koja ne postoji…”, konstatovano je u izveštaju unutrađnje kontrole i revizije poslovanja i funkcionisanja kluba.

Onda je jedan od sponzora, RŽR Ljubija, kako saznajemo, pre petnaestak dana poslao dopis gradonačelniku Prijedora Milenku Đakoviću i direktoru Arcelor Mitala Mladenu Jelači u kojem je zatražio ostavke odgovornih i hitno prekidanje “poslovne saradnje” sa OFK Rudar, preko čijeg žiro-računa idu transakcije i poslovanje. Tu su zatražene konkretne mere kako bi se štetan ugovor o saradnji FK Rudar Prijedora i OFK Rudara prekinuo, ali odgovori još uvek nisu. O saglasnosti da se i ne govori.

Šta će se dalje dogoditi sam Bog će ga znati…

 

Predlozi

 

Prema dopisu RŽR “Ljubija”, kako saznajemo, predlaže se da Skupština OFK Rudar ugasi ovo pravno lice ili da u upravi i njega i FK Rudar Prijedoru budu isti ljudi.

Takođe, mogućnost je da Skupština FK Rudar Prijedor donese odluku o prekidu saradnje sa OFK Rudar jer je donesena bez saglasnosti Upravnog odbora i Skupštine, ili da donese odluku o osnivanju novog udruženja građana.

 

Čiji su igrači?

Po ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji FK Rudar Prijedor se obavezao da na OFK Rudar prenese i administrativni prostor sa opremom i mogućnost takmičenja u seniorskom šampionatu i omladinskim ligama, a da igrači i treneri OFK Rudar budu licencirani za FK Rudar Prijedor.

Interna unutrašnja revizija je postavila pitanje: u čemu je smisao osnivanja OFK Rudar, ako će igrački kadar i trenere obezbeđivati od FK Rudar Prijedor?

U reviziji je zaključeno da OFK Rudar nema nijednog registrovanog igrača i nije član ni Područnog FS Prijedor, a ni FS Republike Srpske.

Sportski žurnal


Borac 2 : 0 Rudar Prijedor
Podrinje 3 : 3 Kozara
Sloga 5 : 1 Željezničar Sport team
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 32 25 5 2 80
2 Sloga 32 18 6 8 60
3 Željezničar Sport team 32 16 3 13 51
4 Rudar Prijedor 32 13 8 11 47
5 Kozara 32 12 9 11 45
6 Podrinje 32 9 6 17 33