XS
SM
MD
LG

Slobodu su uništili

Sloboda, mašina za pranje para: Mladen Bosančić

Sledeće godine Fudbalski klub Sloboda iz Novog Grada, u kontinuitetu rada i trajanja, obeležiće 110 godina postojanja, a dospeo je u bezdan iz koje povratka nema!

Ovo je juče, na konferenciji za novinare u Banjaluci, istakao bivši fudbaler crvenih sa “Mlakvi” Mladen Bosančić koji je dodao:

-Nije važno što su klub u prethodnim godinama vodili nelegalni ljudi, krili se iza tuđih leđa, uzimali novac, živeli kao “bubreg u loju”. Suština je da je ikona fudbala Republike Srpske, najstariji klub u BiH koji je preživeo dva svetska rata i nije prestajao sa radom, bačena u blato. Devastiran je na sve načine – organizaciono i takmičarski. Molim vas, je li moguće da klub takve tradicije, renomea i ugleda u ovoj 2019. godini ima samo 25 fudbalera u svim kategorijama?! Pa to je nezamislivo! Nemoguće. A istina je!

U “hrpi papira” koju je doneo pred poslenike “sedme sile” Mladen Bosančić, poznat kao pravednom i neustrašivom karakteru je izneo sledeće podatke:

-Poslednja klupska Skupština je održana 11. januara 2018. godine i na njoj je “frizirana” istina, sve je falsifikovano. Napravljen je kriminal. Međutim, uplatio sam, kao građanin, ono što je trebalo da iz APIF-a “izvadim” podatke za FK Sloboda o finansijskom poslovanju. Klub je, po APIF-u pozitivno poslovao čak 166.923 marke za 2017. godinu što je nezamislivo u BiH jer nijedan klub nije imao toliku dobit. Po finansijskom izveštaju prihod je bio 332.652 marke, a rashod 165.729 maraka, a ja vas pitam kako klub, ili preduzeće, koje nema nijednog zasposlenog može da ostvari takav profit? Dakle, klasično pranje para! Nakon toga predsednik koji se lažno predstavljao, nije bio registrovan u sudu, Ognjen Dašić je dizao pare sa računa, a tek dolaskom Mirka Zgonjanina klub je ponovo dobio legalnog predsednika registrovanog u sudu. A para koje su prikazane kao dobit u klubu nema!!! Osim toga na tu dobit je trebalo da bude plaćen državi porez, a nije, što je novo zaduženje kluba i omča oko vrata.

Bosančić bez “dlake na jeziku” dalje nastavlja:

-Pre Dašića predsednici su bili još Mirko Tufegdžija i Zoran Gajić, a pre njih poslednji legalan je bio Zoran Mijatović. Takođe, predsednik Skupštine Ranko Dabić je podneo ostavku, a funkciju je preuzeo Borislav Japundža, načelnik Odelenja za društvene delatnosti u Opštini Novi Grad. On do sada nije sazvao Skupštinu kluba, a morao je… Zbog svega toga podneo sam prijave Ministarstvu porodice, omladine i sporta u Vladi Republike Srpske, načelniku Opštine Novi Grad, Poreskoj upravi Prijedor i SIPA, da ispitaju sve nelogične okolnosti do kojih sam ja došao, a očigledno se radi o kriminalu! Jer Sloboda od Opštine dobija 100.000 maraka na godišnjem nivou.

Na terenu je uvek bio hrabar i beskompromisan, i u životu je takav.

-Voleo bih da me za ovo što ću vam reći tuže za klevetu! U poslednjih deset dana Zvijezda-09 iz Etno sela Stanišići uplatila je 15.000 maraka na ime naknade za treniranje našeg igrača Aleksandra Vojinovića, od čega je sadašnjim igračima na ime plata isplaćeno oko 3.000 maraka, trener Zlatko Jelisavac ima platu 1.500, dok je 11.000, možete misliti, predsednik kluba Mirko Zgonjanin sa računa Slobode prebacio na račun firme čiji je vlasnik - “Astorija kompani”. To je krivično delo. Onda dalje, postoji trag, da je “Astorija kompani” sa tim novcem platila svoj dug “Nikolasu”. O svemu postoje službeni izvodi iz banke u poslednjih deset dana. A klub je trenutno dužan više od 200.000 maraka po raznim osnovama i taj dug niko ne vraća, pa se pitam gde je novac od prikazane dobiti? Ovo je zaista neverovatno – čudi se Bosančić.

Bio je kandidat za predsednika kluba, “izbušen” je kako kaže, ali i pored toga je želeo da pomogne klub sa 10.000 maraka da preživi.

-Sloboda mora da ostane u Drugoj ligi Republike Srpske, stabilizuje se, krene uzlaznom linijom, dostojanstveno proslavi 110. rođendan. Sa ovim ljudima koji ga trenutno vode nema sreće, njih Sloboda ne interesuje. Znam da će priča Slobode pokrenuti lavinu, jer je ovo sistem rada i delovanja sportskih klubova u Srpskoj, ali me to ne interesuje, zanima me samo Sloboda i da je zaštitim od parazita. Zato smo pokrenuli peticiju, ali i skupljanje potpisa delegata za vanrednu Skupštinu i izbore novog rukovodstva. Želim da spasem Slobodu! Nikad nisam krio svoje namere. U meni je proradio Grmečki karakter, borbeni duh i bitka za pravdu i istinu! Možete misliti od 35 delegata Skupštine dvojica su u zatvoru, trojica u nemačkoj, jedna je žena koja i ne zna da je u sazivu, kao i nekoliko pojedinaca koji prvi put čuju za to. Je li to klub od 11 decenija postojanja? Sramota i za Novi Grad i za Republiku Srpsku. Velika – rekao je na kraju Mladen Bosančić koji je rekao da se nalazi u ulozi Dona Kihota.

Sportski žurnal

Mitar Lazić

Izneo je i jedan zanimljiv detalj o stanju u klubu.

-Ako je Sloboda ikona fudbala Novog Grada i Republike Srpske, onda je Mitar Lazić glavni motiv te ikone. A ljudi koji su trenutno u klubu ne poštuju nikoga i ništa, dovoljni su sami sebi, spremni su da unište Slobodu za svoj lični interes. Možete misliti da Mitru Laziću, čoveku čije ime se godinama veže i poistovećuje sa Slobodom nisu dali ući na tribine na stadion “Mlakve”, sve dok nije platio ulaznicu koja košta jednu marku! Da ne pričam da čika Mitar mora da bude počasni gost na svakoj utakmici kluba i da ga svi pazimo i čuvamo kao zaslužnog građanina i člana Slobode. Ali izgleda da je došlo neko drugo vreme. Sramota i bruka. Neviđena – kaže Bosančić.

 

Graovac i Mustedanagić

Sloboda je ostvarila i dva međunarodna transfera, o tome Bosančić kaže:

-Omladinski reprezentativci Danijel Graovac i Zinedin Mustedanagić su ostvarili inostrane angažmane, a sloboda od njihovih transfera nije videla ni marku. To se posebno odnosi na odlazak Graovca u Apolon na Kipru, a nelegalni predsednik Ognjen Dašić je tada otvorio provatni devizni račun, para nema. Sve se to dogodilo u periodu od 2016. do 2019. godine. A tek ako otvorimo priču o kladionici?

 

Divim se Vici Zeljkoviću

Kao bivši član Borca Mladen Bosančić kaže:

-Ako postanem predsednik Slobode prvo što ću da uradim doći ću na sastanak u Borac jer je on najveći klub Republike Srpske. Želim da upoznam predsednika Vicu Zeljkovića kome se divim i poštujem ga, iako se nikada do sada sreli nismo. U današnje vreme doći na čelo Borca je hrabrost. Treba trošiti svoj novac, vreme i nerve da bi uspeo i nikad ti niko za to neće reći hvala. Sloboda je spremna da s Borcem gradi dugoroćnu strategiju ne samo dva kluba, nego i u interesu fudbala Republike Srpske, pa i BiH.


Karanovac 5 : 0 Sloga(S)
Proleter 2 : 4 Sloga(T)
Laktaši 0 : 0 Borac
Ozren 1 : 6 Omarska
Vranjak 0 : 3 Sloga(D)
Polet 1926 1 : 5 Sloboda
Ljubić 2 : 2 Mladost
Jedinstvo 1 : 0 Dubrave
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Jedinstvo 30 22 5 3 71
2 Borac 30 20 2 8 62
3 Mladost 30 16 5 9 53
4 Ljubić 30 16 4 10 52
5 Dubrave 30 15 5 10 50
6 Sloga(D) 30 14 6 10 48
7 Karanovac (-6) 30 15 2 13 41
8 Omarska 30 13 2 15 41
9 Proleter 30 11 8 11 41
10 Sloga(S) 30 11 8 11 41
11 Sloboda 30 12 4 14 40
12 Laktaši 30 10 9 11 39
13 Sloga(T) (-3) 30 12 4 14 37
14 Vranjak 30 10 6 14 36
15 Polet 1926 30 5 1 24 16
16 Ozren (-3) 30 0 5 25 2