XS
SM
MD
LG

Trener na duže staze

Darko Vojvodić i tadašnji predsednik Borca Branko Kovačević

Krajem januara prošle godine stigao je na banjalučki Gradski stadion na 60 dana, da spasi Borac od ispadanja iz Premijer lige BiH nakon ostavke prethodnika Igora Jankovića. Za kratko vreme stekao je ogromne simpatije u Gradu na Vrbasu, od navijača do običnih prolaznika, od ljubitelja fudbala do onih koji pokušavaju da razumeju smisao života u ovim bremenitim vremenima, članovi uprave o njemu su govorili sve u superlativima…

Darko Vojvodić, uvek otvoren, iskren, sa poštenim odnosom prema svima, a najviše fudbalu, prostodušan i s dijalogom bez “umotavanja u celofan”, postao je omiljen gde god se pojavi. Banjaluka ga je zagotivila jer odavno na klupi crveno-plavih, sa strane, nije bio trener takvih manira i kova, od Zorana Smileskog i, nažalost, pokojnog Zvezdana Cvetkovića.

Uvek je bio borben i beskompromisan, s vlastitim gardom i čvrstim karakterom, mnoge utakmice je “spasao” na svoj način “duhom koji ne vene”, neviđenim nabojem, energijom koja zrači i vrhunskom motivacijom, ali i pored svega toga imao je i opstrukcija, podmetanja, omalovažavanja… sve je stoički izneo na svojim leđima, zajedno sa igračima i uz podršku uprave, koja je rešavala mnoge nagomilane dugove i probleme.

-Došao sam na dva meseca, a evo ostao sam više od godinu dana u Banjaluci. Zavoleo sam ovaj grad i ljude, o Borcu mogu samo da kažem – veliki klub i ovo je za mene jedan od najsvetlijih trenutaka u trenerskoj karijeri. Ogromna čast je biti trener Borca i raditi u ovom klubu – počeo je priču trener Banjalučana Darko Vojvodić.

Takmičarski, na zelenom terenu, Borac je prošlog leta obezbedio opstanak u Premijer ligi BiH, ali je brutalno, presedanom Fudbalskog saveza BiH, zbog licence izbačen iz elite. Bilo je tu svakakvih igara i igrica, pomilovan je zenički Čelik koji je imao zaleđinu u Savezu BiH, iza Borca niko nije stajao…

-O tome sam rekao sve što sam imao, ne želim da se ponavljam. Borac je ponovo premijerligaš, ostvarili smo postavljeni cilj i vratili se u elitu gde nam je objektivno i mesto. Nismo ni trebali da ispadnemo, ali šta ćete… Tako je to u fudbalu i životu, kad rezultat nije merilo – kaže popularni Vojvoda.

Obzirom da je kao trener ispunio plan i izborio opstanak na terenu, a Borac izbačen iz elite zbog admninistrativnih problema, čelnici kluba su u Vojvodiću prepoznali trenera na duže staze, za rad u kontinuitetu koji je i te kako bio potreban Krajišnicima u prethodnom periodu u kojem su “lutali” i bili nedosledni, odnosno bez strpljenja žurili, a u fudbalu se ništa preko noći ne može da napravi. S Vojvodićem je, krajem decembra prošle godine, produžena saradnja na još godinu ipo, do juna 2020, sa mogućnosti novog nastavka saradnje.

-Zahvaljujem se stručnom štabu na čelu sa Darkom Vojvodićem i sportskom direktoru Marku Maksimoviću koji su nam pomogli da iznesemo teret tokom ove godine, jer letos je vladao haos u klubu, niko nije hteo ni da dođe, niti da ostane u Borcu, jer smo bili pred gašenjem. Oni su tada ostali uz mene i u klub i sa nama prošli najgori period Borca u protekloj deceniji. Hvala im na tome. Produžili smo saradnju s trenerom Vojvodićem i potpisali ugovor do leta 2020. godine. Velika je to stvar za klub, pre svega zato što je uradio velike stvari i uz sportskog direktora Maksimovića bio stub svega što smo radili u protekloj godini. I to pokazuje jednu vrstu stabilnosti, jer svi znamo koliko je Borac promenio trenera u proteklih deset godina. U martu ćemo proslaviti jubilej - godinu dana otkako je seo na klupu Borca, što se već dugo nije desilo, da se trener ovde zadrži toliko – rekao je tada predsednik Borca Vico Zeljković.

Uveo je Borac u četvrtfinale Kupa BiH u kojem je eliminisan proletos od finaliste Širokog Brijega, posle nepovoljnog žreba, dok je jedini kiks na klupi crveno-plavih imao u četvrtfinalu Kupa Republike Srpske kada je Borac eliminisan u Prnjavoru od drugoligaša Ljubića. Na osnovu svih tih rezultata na tradicionalnoj manifestaciji “Dan fudbala” u banjalučkom hotelu “Bosna” koju organizuju Sportski žurnal, FSRS i Ministarstvo porodice, omladine i sporta Darko Vojvodić je proglašen za najboljeg trenera Republike Srpske za 2018. godinu.

-To mi je najdraže priznanje u životu i karijeri iako sam ih dobio zaista puno. Ostao je žal što nisam bio na samoj svečanosti i ceremoniji dodele jer sam sa klubom boravio u Antaliji na pripremama. I danas osećam emocije kada pogledam priznanje na kojem piše moje ime – iskreno ističe Darko Vojvodić.

Serijom od dvanaest utakmica bez poraza, sa osamnaest bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu Slogu iz Gornjeg Crnjelova, sa najviše datih i najmanje primljenih golova i jedinim porazom u Prijedoru, Borac je pet kola pre kraja šampionata i matematički obezbedio petu titulu u Srpskoj i povratak u Premijer ligu BiH.

-Slavlje je bilo još slađe što smo to uradili u Prijedoru, posle pobede nad komšijama, u krajiškom derbiju, vječitim rivalom. Najvažnije je da smo ostvarili cilj i pokazali da je Borac najjači kada mu je bilo najteže – završio je na kraju strateg Banjalučana.

Darko Vojvodić trener i čovek, sa urođenim umećem pobednika i u najkomplikovanijem lavirintu. Retki su danas nesalomivi ljudi…

 

Peti trener s titulom

Darko Vojvodić je peti trener Borca s titulom u Republici Srpskoj, pre njega to su bili Dragan Vukša, Zoran Smileski, Milomir Odović i Vule Trivunović. Zanimljivo je da nijedan od njih se nije zadržao mnogo posle osvojenog prvog mesta.

Vukša je otišao posle završetka šampionske sezone, Smileski je smenjen nekoliko kola pre kraja, kada je titula obezbeđena, baš kao i Vule Trivunović, dok je Odović bio jedno vreme i u Premijer ligi, ali je ubrzo morao da napusti klupu Borca. Isto se dogodilo i Vladi Jagodiću koji je 2011. godine osvojio titulu u Premijer ligi BiH, morao je da ode i to na mesto selektora mlade reprezentacije BiH, mimo svoje volje.

Zbog svega ovoga reči predsednika Zeljkovića iz decembra 2018. godine imaju mnogo veću težinu.

 

Vojvodićev skor u Borcu

Darko Vojvodić je u 44 zvanične utakmice sastavljao tim Borca, a na klupi Borca je ostvario ovaj skor u četiri takmičenja:

Premijer liga BiH:          10      3        3        4          8:9

Prva liga Srpske:           27      22      4        1        50:8

Kupa BiH:                        4        1        1        2        4:4

Kup Srpske:                    3        2        0        1        8:3

Ukupno:                        44      28      8        8        70:24

Izvor: Sporstki žurnal


Borac 2 : 0 Rudar Prijedor
Podrinje 3 : 3 Kozara
Sloga 5 : 1 Željezničar Sport team
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 32 25 5 2 80
2 Sloga 32 18 6 8 60
3 Željezničar Sport team 32 16 3 13 51
4 Rudar Prijedor 32 13 8 11 47
5 Kozara 32 12 9 11 45
6 Podrinje 32 9 6 17 33