XS
SM
MD
LG

Stampedo iz Rudar Prijedora

Pred Fudbalskim klubom Rudar Prijedor je izuzetno teška situacija i sezona u kojoj će Prva liga Republike Srpske biti skraćena sa dvanaest na deset klubova, što znači da bi vrlo lako Prijedorčani, na osnovu priloženog na treninzima i situacije koja ih je zadesila posle velikog egzodusa fudbalera, mogli da budu u teškoj poziciji.

Ako je suditi na osnovu činjenica o igračkom kadru onda bi vrlo lako moglo da se omakne “rudarima” jer postoji vrlo laka mogućnost da iz Lige za opstanak ispadne pet klubova, ili čak svih šest ukoliko banjalučki Borac ponovo ne dobije licencu za takmičenje u Premijer ligi BiH.

Četrnaest fudbalera iz prošle sezone napustilo je redove prvoligaša iz Grana na Sani, koji su trebali da budu oslonac u novoj koja počinje 11. avgusta. Zeleno-crne redove napustili su: Nemanja Marić, Draško Lolić, Milan Šakić, Aleksandar Vojinović, Ognjen Jaćimović, Novica Petrović, Ljubiša Pecelj, Ranko Dekić, Demir Jakupović, Srboljub Jandrić, Aleksandar Popović, Nemanja Vejnović, Stefan Radaković i Ervin Ćatić. Kada se tu doda da je golman Dejan Inđić prestao da igra, a Đorđe Šarac prekobrojan, onda je jasno da ni mnogo organizovaniji, bogatiji i jači klubovi od Rudar Prijedora ne mogu da izdrže taj udar!

U klub iz Prijedora još uvek niko nije došao, a trener Nedžad Žerić na raspolaganju ima samo deset fudbalera sa spiska igračkog kadra iz prošle sezone u kojoj su se Prijedorčani borili za titulu u Republici Srpskoj i povratak u Premijer ligu BiH sa Zvijezdom-09 iz Etno sela Stanišići. Trenutno su na treninzima, golmani: Mirza Hamzabegović, Nemanja Petrović, te igrači: Stefan Gavranović, Dejan Milinković, Boban Živanić, Ognjen Davidović, Davor Polovina, Nikola Marmat, Predrag Lajić i Nemanja Pekija.

Na početku priprema trener Žerić istakao je da je za svaki klub problem veliki broj odlazaka, pogotovo igrača koji su ponikli u istom klubu, što je slučaj s “rudarima”. Slična situacija bila je i posle ispadanja iz Premijer lige BiH 2016. godine, ali se tim uspeo nekako “zakrpiti” i stvorena je perspektivna ekipa koja se ovog leta, sama od sebe rasformirala, pa su Prijedorčani u gotovo bezizlaznioj situaciji 24 dana pred start prvenstva.

Očigledno je pred novom upravom kluba koju predvodi Radomir Dukić, sa članovima Rankom Vučkovićem i Miranom Kolarom težak zadatak, a na tržištu je sve manje fudbalera. Šta je stvarni razlog neverovatnog egzodusa “rudara” ovog leta iz Grada na Sani tek treba da se utvrdi, nakon dubokih analiza. Bez obzira na rezultate analize “rudari” se nalaze u izuzetno delikatnoj situaciji.

Tokom zimskim priprema, kao jesenji prvaci, igrači Rudar Priejdora su imali osmodnevni štrajk navodno zbog ukupnog duga od 7.500 maraka, ali pozadina te obustave rada je bila nezadovoljstvo sa aktuelnom situacijom u klubu i čelnicima. Već tada većina igrača je istakla da jedva čeka leto da napusti Prijedor i to se dogodilo!

“Rudari” su dva boda prednosti posle završetka jesenjeg dela sezone pretvorili u minus deset na kraju šampionata u junu.


Zvijezda 09 6 : 2 Željezničar Sport Team
Tekstilac Kort 0 : 0 Kozara
Napredak 0 : 0 Slavija
Podrinje 0 : 1 Sloga
Sutjeska 1 : 1 Rudar Prijedor
Drina 1 : 1 Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zvijezda 09 22 15 6 1 51
2 Rudar Prijedor 22 14 7 1 49
3 Drina 22 10 8 4 38
4 Slavija 22 9 9 4 36
5 Tekstilac Kort 22 9 7 6 34
6 Podrinje 22 8 3 11 27
7 Željezničar Sport Team 22 7 5 10 26
8 Sloboda 22 8 2 12 26
9 Sutjeska 22 5 8 9 23
10 Kozara 22 3 9 10 18
11 Sloga 22 3 7 12 16
12 Napredak 22 3 5 14 14