XS
SM
MD
LG
18.08.2017 Administrator DC

Kredit ''pravi'' snijeg

Olimpijski centar „Jahorina“ planira da uzme dugoročni kredit u iznosu od 10,3 miliona maraka za izgradnju novih sadržaja koji bi popravili imidž skijaškog centra i poslovanje preduzeća.

Investicija je objelodanjena u prijedlogu plana poslovanja Olimpijskog centra „Jahorina“ za 2017. godinu o kojem će odlučivati Skupština akcionara na vanrednoj sjednici zakazanoj za 31. avgust.

Punu funkcionalnost Olimpijskog centra „Jahorina“, navedeno je u planovima, moguće je ostvariti produženjem skijaške sezone i povećanjem bezbjednosti korisnika zbog čega je potrebno hitno investirati u uređenje ski-staza i izgradnju sistema za vještačko osnježavanje. Upravo bi najveći dio novca, sedam miliona maraka, trebalo da bude uložen u sistem za vještačko osnježavanje. Plan je da tim sistemom bude pokriveno cijelo skijalište od Poljica od Prače i da na taj način bude postignuta maksimalna funkcionalnost ski-centra.

U uređenje staza bi, ako predloženi plan dobije podršku akcionara, trebalo biti uloženo 800.000 KM što je preduslov za izgradnju sistema vještačkog osnježavanja i podizanje vjetroustava. Pored toga, planirano je ulaganje u uređenje hotela „Bistrica“ i izgradnju ljetnih sadržaja poput adrenalinskog parka i teretane na otvorenom čime bi bio proširen i unapređen kvalitet usluga.

Investiranje bi, kako je navedeno u planskom dokumentu, pozitivno uticalo i na poslovni ambijent i privredni razvoj lokalnih samouprava, promovisalo autohtoni turistički proizvod, uticalo na životni standard stanovništva, a samim tim bi bila podstaknuta nova ulaganja u infrastrukturu.

Direktor Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnajić, koji je nedavno došao na njegovo čelo, kazao je da su „Skijališta Srbije“, kojima je ranije upravljao, prije deset godina bila u sličnoj situaciji u kojoj je sada „Jahorina“.

„Na Jahorini postoje odlični uslovi za skijanje, blizu je aerodrom i veliki grad. Ovo je skijaška regija. Jahorina ima dobre staze i hotele, nove šestosjede, ali joj nedostaje sistem za vještačko osnježavanje i zato planiramo da uzmemo kredit. Kada investiramo u sistem za osnježavanje i uredimo sve zacrtano sezona na Jahorini umjesto 60 trajaće 130 dana. Samim tim biće povećani naši prihodi i omogućeno pozitivno poslovanje, a Jahorina će se vratiti na mapu evropskih zimskih centara gdje joj je mjesto“ – kaže Ljevnajić i naglašava da ne bi preuzeo upravljanje Olimpijskim centrom da u Jahorini ne vidi potencijal, ističući da je on veći nego kod svih ski-centara u regionu,piše GLAS SRPSKE.

Gluhaković

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković kaže da nije upoznat sa planiranim zaduženjem Olimpijskog centra „Jahorina“.

„Vjerovatno će nas menadžment uskoro upoznati sa tim. Vlada će podržati sve što će doprinijeti oživljavanju ovog preduzeća“ – kazao je Gluhaković.