XS
SM
MD
LG

Poslednja jesenja utakmica na "Čika Dači"

Poslednju utakmicu pred kragujevačkom publikom u 2017. godini fudbaleri Radničkog 1923 odigraće u subotu, 18. novembra od 13 časova na stadionu „Čika Dača“ protiv Bežanije u 14. kolu Prve lige Srbije. Kragujevčani već četiri meča ne znaju za pobedu, pa bi bilo lepo da u smiraj jesenje polusezone svoje simpatizere počaste sa tri boda u sutrašnjem duelu sa Beograđanima.

Radnički 1923 je u evidentnom padu forme još od utakmice sa Slobodom. Čini se da je taj nesrećan poraz od Užičana na „Čika Dači“ uvukao Kragujevčane u neku vrstu tunela iz koga još uvek ne mogu da pronađu izlaz. Samo dva osvojena boda iz prethodna četiri kola udaljila su „crvene“ od borbe za prva dva mesta koja vode u viši rang, Super ligu Srbije. Tako zaostatak za vodećim Dinamom iznosi jedanaest, a za njegovim prvim pratiocima Metalcem i Proleterom pet bodova.

Ipak, sezona je tek na pola puta i mnogo toga može da se promeni, naročito ukoliko se Radnički 1923 tokom zimskog prelaznog roka pojača na deficitarnim pozicijama. Zato je od velike važnosti da Kragujevčani ne povećaju zaostatak za vodećim ekipima u poslednja dva kola. I dok gostovanje u Vranju vodećem Dinamu predstavlja gotovo nemoguću misiju, susret sa desetoplasiranom Bežanijom na „Čika Dači“ je svakako idealna prilika da se upišu tri boda i vedrije dočeka proleće.

Bežanija je godinama unazad standardni član prvoligaškog karavana. Klub je svoj procvat doživeo polovinom prošle decenije, kada se plasirao u Super ligu Srbije i u debitantskoj sezoni, pod vođstvom nekadašnjeg trenera Radničkog 1923 Dragoljuba Bekvalca, zauzeo sjajno četvrto mesto, izborivši plasman u tadašnji Kup UEFA. Već u narednoj sezoni Bežanija je ispala iz Super lige Srbije i od tada se redovno takmiči u Prvoj ligi Srbije.

U tekućoj takmičarskoj sezoni ekipa sa Novog Beograda je ostvarila skor od četiri pobede, tri nerešena meča i šest poraza, te sa petnaest osvojenih bodova trenutno zauzima desetu poziciju na tabeli. Za razliku od Radničkog, Bežanija je u usponu forme i na poslednje četiri utakmice nije osetila gorčinu poraza. Najveća opasnost po gol kragujevačkog tima biće svakako Andrej Mrkela, koji je u dosadašnjem delu sezone postigao četiri pogotka.

Radnički 1923 i Bežanija su poslednji put odmerili snage u sezoni 2015/2016, kada su se obe ekipe takmičile u Prvoj ligi Srbije. Bežanija je slavila u oba prvenstvena duela (1:0 i 4:0), ali i u kup utakmici nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (6:5).

Kragujevčani će dakle imati dovoljno motiva da pobede ekipu Bežanije, ali da bi to zaista i učinili potrebno je najpre da zbiju svoje redove i na vreme pronađu put do gola protivnika. U suprotnom, ponoviće se slika sa prethodnih mečeva na „Čika Dači“ ove sezone, kada je Radnički 1923 posle određenog vremena ulazio u kontraritam i stihijski napadao, što su pojedine gostujuće ekipe uspevale da kazne.

Zbog crvenog kartona zarađenog u susretu sa Proleterom na terenu neće biti Uroša Vidovića, ali bi svi ostali igrači trebalo da su u konkurenciji za sutrašnji duel.

U prvom meču 14. kola Inđija je sa minimalnih 1:0 savladala pirotski Radnički. U ostalim utakmicama sastaju se: TSC – ČSK Pivara, Jagodina – Metalac, Sinđelić – Budućnost (D), Novi Pazar – Dinamo, Teleoptik – Proleter i Sloboda – Temnić 1924.