XS
SM
MD
LG

Kraj za Viktora, Džumhur na Nadala, uspješni Hrvati

Srpski teniser, Viktor Troicki, poražen je u 2. kolu Australijan opena od domaćeg tenisera Nika Kirijosa sa 3:0 (7:5, 64, 7:6), dok je Damir Džumhur iz BiH savladao, takođe domaćeg tenisera, Džona Milmana sa 3:1 (7:5, 6:3, 6:4, 6:1) .

Foto: sport1.ba

Treći je dan Ozi opena, a teniseri iz regije su imali polovičan učinak sa australijskim igračima. Prvo je Džumhur izašao na teren protiv 122. na svijetu i odmah je napravio brejk, ali je Milman brzo uzvratio istom mjerom. Kod rezultata 5:5 Damir ponovo oduzima servis gem protivniku, kasnije potvrđuje to i dolazi do prednosti od 1:0. Kao u prvom, tako bh. teniser i na startu drugog seta pravi brejk, no sada Australijanac uzvraća sa dva brejka i stiže do izjednačenja (1:1). U narednom periodu su odmah razmijenili po brejk, da bi Džumhur na samom kraju seta napravio novi za 2:1 u setovima. To je slomilo domaćeg tenisera i on osvaja samo jedan gem u narednom setu, te Džumhur stiže do pobjede i meča sa Rafaelom Nadalom.

Veoma zanimljiv meč igrali su Troicki i Kirijos, gdje su u prvom setu oba tenisera bila sigurna na svoj servis, sve do pred kraj. Tada je Viktoru stao servis, pravio je duple greške i poklonio protivniku brejk, što je ovaj iskoristio i poveo sa 1:0. Odmah zatim je Nik napravio novi brejk i tu prednost čuvao do kraja drugog seta.  Veoma brzo na startu trećeg seta 17. teniser svijeta pravi brejk, no Troicki uzvraća kod rezultata 5:4 i odlazi se u taj-brejk. Tu je Australijanac dominirao i slavio sa 7:2, a srpski teniser je prilikom riterna slučajno pogodio sudiju u glavu.

Hrvatski teniseri su bili uspješni i zabilježili su tri pobjede i jedan poraz. Tako je Ivo Karlović savladao Sugitu iz Japana sa 3:2 (7:6, 6:7, 7:5, 4:6, 12:10), Marin Čilić je bio bolji od Portugalca Souse sa 3:0 (6:1, 7:5, 6:2), kod žena je Petra Martić bila bolja od Rumunke Begu sa 2:0 (6:4, 7:6), a jedina poražena je Jana Fet od Karoline Voznijacki iz Danske sa 1:2 (6:3, 2:6, 5:7).