XS
SM
MD
LG

4 : 0
Poluvreme
4 : 0
Da bi ste mogli učestvovati u aktivnostima ove utakmice morate se registrovati i prijaviti na sajtu.
IzveŔtaj utakmice

Dupla kruna na KoŔevu

18.05.2019 Administrator DC

Dupla kruna na KoŔevu: fudbalri Sarajeva

Fudbaleri Sarajeva danas su osigurali naslov prvaka BiH, nakon Å”to su u sjajnoj atmosferi stadiona KoÅ”evo rezultatom 4:0 deklasirali Zvijezdu 09 iz Etno sela StaniÅ”ići.

Ove sezone slabo posjećeni stadion KoÅ”evo konačno je danas ličio na vrhunsko sportsko boriliÅ”te, nakon Å”to je blizu 20 hiljada navijača Sarajeva doÅ”lo pozdraviti svoje fudbalere u utakmici 32. kola Premijer lige BIH, u kojem je računica za Sarajevo bila jasna - pobjedom nad Zvijezdom 09 Bordo tim bi osigurao naslov prvaka BiH i duplu krunu, prvu u klupskoj istoriji.

Prije samog početka utakmice, Nihad Mujakić je od navijača dobio nagradu Ismir Pintol za najborbenijeg igrača ove sezone, a sama utakmica je počela sa 14 minuta Å”utnje i nenavijanja domaćih navijača.

Igrači Sarajeva nisu previÅ”e dobro otvorili meč, prijetili su poslije prekida i u 2. minuti je Rifet Kapić namučio Filipa Erića, ali generalno Sarajevo nije igralo karakteristično za sebe i mučilo se da se do kraja nametne. S druge strane, Marko Brkić je pravio određene probleme Sarajevu, ali je Vladan Kovačević bio oprezan nakon njegovih pokuÅ”aja.

U 25. minuti domaći tim je konačno stigao do vodstva. Izbačena lopta nakon kornera ponovo je doÅ”la do Rifeta Kapića, koji sjajno centrira, a nebeskim skokom Amar Rahmanović loptu Å”alje iza leđa golmana gostiju Filipa Erića.

KoÅ”evo je doslovno eksplodiralo nakon ovog pogotka, pao je veliki kamen sa srca svima onima koji navijaju za Sarajevo, a naročito se to odnosi na igrače, koji su nakon gola Rahmanovića sjajno zaigrali.Ā 

Utakmica je zbog bakljade i upotrebe velike količine pirotehnike prekinuta, a Sarajevo je tek Ŕto se ona nastavila stiglo i do drugog gola.

Anel Hebibović je postigao jako lijep gol, a prethodno mu je asistirao Benjamin Tatar lijepim centarÅ”utom. Postalo je u toj 31. minuti jasno, Sarajevo je novi prvak Bosne i Hercegovine.

Nastavak meča donio je joÅ” jedan kraći prekid igre, ali i novi pogodak Sarajeva samo Å”to je ona nastavljena. Igrala se 33. minuta kada je Ahmetović oteo jednu loptu gostima, te rutinskim udarcem savladao nemoćnog Filipa Erića.

Do kraja prvog dijela, Sarajevo je postiglo joÅ” jedan gol. Vjerovatno najljepÅ”u akciju prvog dijela u pogodak je pretvorio kapiten Sarajeva Krste Velkoski. Å abanović je ubacio ka Ahmetoviću, ovaj je glavom spustio loptu Velkoskom, a Makedonac je postigao sjajan pogodak za svoj tim. Igrala se 43. minuta susreta.

Kome i nije ranije bilo jasno, tada je postalo jasno da je Sarajevo sigurno prvak BiH za sezonu 2018/2019. No, to nije donijelo pad tempa, već su oba tima maksimalno otvorena krenula ka protivničkom golu u drugom dijelu susreta.

Sarajevo je dominiralo, imalo je nekoliko dobrih poluprilika, ali najbolju Å”ansu je imao Selmir Mahmutović, kojeg je odlično proigrao rezervista Igor Blagojević. No, njegov udarac je zaustavio sjajni golman Sarajeva Vladan Kovačević.

Na drugoj strani je bilo mnogo prostora za kontre fudbalera Sarajeva, a igrači domaćeg tima su pokuÅ”avali spremiti Å”ansu svom najboljem strijelcu Mersudinu Ahmetoviću, koji je bio u igri za naslov najboljeg strijelca Premijer lige BiH.

Ahmetović je imao dvije dobre Å”anse da zatrese mrežu Zvijezde, ali Filip Erić ga je zaustavio oba puta. Posljednjih petnaestak minuta odigralo se u svečanoj atmosferi, a joÅ” prije zavrÅ”etka usreta, navijači Sarajeva bili su spremni da uđu u teren i da slavlje na KoÅ”evu počne.

Meč je okončan sa 4:0, a Sarajevo je stiglo do prve duple krune u svojoj dugogodiŔnjoj istoriji.

FK Sarajevo - FK Zvijezda 09
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, KoÅ”evo
Gledalaca: 17000
Sudija: Ermin Sivac (Zenica)
Strijelci: 1:0 - Rahmanović (25), 2:0 - Hebibović (31), 3:0 - Ahmetović (33), 4:0 - Velkoski (43)
Žuti kartoni: /

FK Sarajevo:Ā Kovačević, Hebibović, Lazić, Mujakić, Å abanović, Rahmanović (60. Mustafić), Kapić, Velkoski, Bekić (67. Resić), Tatar (61. Cruz) , Ahmetović

FK Zvijezda 09:Ā Erić, MiÅ”ić, BaÅ”anović, Tojčić, Nikolić, Brkić, Predragović, Čulum (46. Blagojević), HuseinbaÅ”ić, Zekanović (46. Parmaković), Mahmutović (68. Govedarica)

Premijer liga BiH Premijer liga BiH BH Telecom Premijer liga Sarajevo Zvijezda 09