XS
SM
MD
LG

16.05.2020 15:30
Schalke 04 Gelsenkirchen
4 : 0
Da bi ste mogli učestvovati u aktivnostima ove utakmice morate se registrovati i prijaviti na sajtu.
Izveštaj utakmice

Vrijeme je za derbi Rura

16.05.2020 Đ. Malešević

Foto: WON

Skoro dva mjeseca bili smo bez ozbiljnog sporta, zbog pojave koronavirusa. Međutim, danas svi sportski zaljubljenici imaju razloga za radost jer se nastavlja Bundesliga. A nastavlja se na sjajan način budući da od 15:30h igraju Dortmund i Šalke u novoj epizodi derbija Rura.

Rur je velika i urbana regija sa preko pet miliona stanovnika. Najveća je urbana regija u Njemačkoj i druga najveća u evropskoj uniji. Ova regija bogata je sa raznim univerzitetima a i sa veoma dobrim saobraćajnim kapacitetom. Rur ima ujedno i najveći željeznički sistem u cijelom svijetu.

Što se sporta tiče, definitivno dva najveća kluba u ovoj regiji su Dortmund i Šalke. Prvi meč odigrali su još 3. maja 1925. godine. Tada je Šalke slavio sa 4-2. Od tada su odigrali 155 takmičarskih mečeva. Šalke ima 60 pobjeda, Dortmund 52 a 43 meča završena su neriješenim rezultatom.

U početku je Šalke bio mnogo uspješniji tim. Čak su sa 10-0 dobili 1940. najvećeg rivala. Prvu pobjedu Dortmund je ostvario tek 1943. godine, kada je slavio sa 1-0. Mečevi ovih timova obično obiluju golovima i uzbuđenjima pa se 26 godina čekalo na rezultat 0-0, koji se desio 1951. godine.

Iako je ovo veliki derbi, kroz istoriju je dosta igrača igralo za oba tima. Takvih je ukupno bilo 24. Prvi je bio Rajnhard Libuda a potom su igrali i Manfred Ričel i Gerd Kasperski. U novije vrijeme za oba kluba igrali su i Jens Leman, Tamaš Hajnal, Marko Kurc, Kristof Mecelder i Kevin Prins Boateng.

Što se tiče trenutne sezone, Dortmund je trenutno drugi sa 51 bodom, četiri manje od vodećeg Bajerna. Šalek drži šesto mjesto sa 37 bodova. Prvi meč u sezoni završen je rezultatom 0-0. Međutim, poslednja dva meča u Dortmundu nam daju nadu da bi moglo biti vatreno i ove subote. Naime, prije dvije godine bilo je 4-4 a prošle sezone Šalke je slavio sa 4-2.

Naravno, uslovi u kojim će se odigrati ovaj derbi Rura biće specifični. Pauza od dva mjeseca je iza obje ekipe, nema vatrenog navijanja ''Žutog Zida'' što je svakako hendikep za domaće ali i šteta za kompletan ugođaj. No, konačno nam se fudbal vraća na najvišem nivou a ne može bolje nego sa 156. epizodom derbija Rura.

Međunarodni fudbal Međunarodni fudbal Nemačka: Bundesliga Borussia Dortmund Schalke 04
CrnaMamba22 je ocenio igrača
AleksandarSuka je ocenio igrača
kenghi je ocenio igrača
kenghi je ocenio igrača
kenghi je ocenio igrača
kenghi je ocenio igrača
kenghi je ocenio igrača
kenghi je ocenio igrača