XS
SM
MD
LG

Osaki titula i prvo mjesto

Naomi Osaka nova je šampionka Australijan Opena i svjetski broj jedan kod dama. Ona je u finalu, nakon sjajne borbe, savladala Petru Kvitovu sa 2-1.

Specijalan je dan bio. Meč za Gren Slem titulu. Meč za prvo mjesto na listi ali i meč na Dan Autralije. U prvih par gemova gledali smo početno ispitivanje snaga. Kratki poeni i dominanntni servisi sa obje strane. U petom gemu, na servis Osake, vidjeli smo prvu veću borbu. Kvitova je imala i dvije brejk lopte ali je Osaka uspjela sačuvati svoj servis.

Taj gem bio je nagovještaj veće borbe. Borba je viđena i na servis Kvitove. Nije ju služio forhend i Osaka je došla do brejk lopte. Ipak, Kvitova se izvukla i izjednačila je na 3-3. Osaku je u narednom gemu stao servis. Pošto joj je drugi servis lošiji mnogo, Kviotva je to iskoristila i imala je tri vezane brejk lopte. Iako je na sve tri brejk lopte Osaka imala slabiji drugi servis, Kvitova nije došla do brejka. Japanka se spasila ponovo i povela je sa 4-3.

Nakon serije od tri veoma neizvjesna gema, ponovo smo imali zatišje. Tu i tamo neki dobar poen ali bez neke drame i prevelike borbe u gemovima. Tako je bilo sve do 12. gema. Osaka je vodila sa 6-5 i pustila je ruku. Imala je dvije brejk lopte ali je Kvitova hrabro odigrala na brejk loptama i izvukla se. Na kraju je set otišao u taj brejk. 

Na samom startu taj brejka, Osaka je sjajnim bekend riternom došla do mini brejka. Potom je uzela svoja dva servisa i povela je sa 4-1. Napravila je Naomi nvoi mini brejk nakon sjajne forhend paralele. Osaka je na kraju dobila taj brejk sa 7-2 i povela je sa 1-0 u setovima.

Na startu drugog seta viđena je velika borba. Kviotva je dobila svoj servis gem a onda smo vidjeli i prvi brejk. Petra je sjajnim forhendom došla do prve brejk lopte u drugom setu ali ju nije iskoristila. Nije odustala, nastavila je pritiskati i došla je do nove brejk lopte. Sjajnim forhendom iskoristila je konačno brejk loptu i povela je sa 2-0. Velika borba viđena je i u narednom gemu. Osaka je imala brejk loptu ali ju je propustila greškom iz bekenda. Ipak, nije se predavala. Nakon dvostruke grešeke Kvitove, došla je do nove brejk lopte. Kvitova potom griješi iz bekenda i Osaka dolazi do ribrejka.

Svoj servis gem dobila je Osaka bez problema. Onda je uslijedio novi brejk. Vidjelo se da u tom momentu Petra psihički nije tu. Naomi je to itekako znala iskoristiti. Uzela je protivnici ponovo servis i to bez izgubljenog poena i povela je sa 3-2. 

Ostatak seta nije bio toliko zanimljiv kao početak seta. Osaka je držala brejk prednosti dok je Petra često izgledala psihički van meča. To je naravno olakšalo dodatno posao mladoj Japanki. Pri vodstvu 5-3 za Osaku, Kvitova je servirala. Japanka je imala tri brejk lopte što su ujedno bile i tri meč lopte. Međutim, Petra je pokazala da je velika šampionka. Povezala je pet poena i uspjela je produžiti meč.

Naomi je servirala za meč. Međutim, Petra je sa dva sjajna bekend riterna došla do 0-30. Kasnije je Osaka napravila dvostruk servis grešku i Petra je došla do dvije brejk lopte. Prvu je iskoristila i došla je do 5-5. Djelovalo je kao da je sav momentum prešao na stranu Petre Kvitove, iako je samo desetak poena raniej bila na rubu ponora.

Međutim, Petra se isključila i stao ju je servis. Naomi je došla do brejk lopte. Ipak, Petra se opet probudila na vrijeme. Spasila je brejk loptu, zadržala servis i povela je sa 6-5 u drugom setu. U narednom gemu, Naomi Osaka nastavila je samu sebe da pobjeđuje. Išla je iz greške u grešku. Kvitova je to iskoristila, napravila brejk bez izgubljenog poena i dobila je drugi set sa 7-5.

U trećem gemu trećeg seta, viđena je prva drama u trećem setu. Kvitovu je stao servis. Takođe, Osaka je sjajno riternirala. Na kraju je Japanka uspjela napraviti brejk i povela je sa 2-1.U narednom gemu Osaka je uspjela potvrditi brejk i povela je sa 3-1.

Prvu šansu za ribrejk Kvitova je imala u šestom gemu. Imala je 30-40. Međutim, Osaka je vezala tri sjajna poena i povela je sa 4-2. U narednom gemu, Osaka je imala tri brejk lopte. Međutim, Petra je tada počela sjajno servirati. Spasila je sve tri brejk lopte, sačuvala svoj servis i smanjila je na 4-3.

I jedna i druga su potom sačuvale svoj servis i pri vodsvu 5-4, Osaka je servirala po drugi put za pobjedu. Ovaj put Osaka se nije prepala. Sjajno je servirala i na kraju je došla do gema i trećeg seta sa 6-4. Ovom pobjedom Naomi Osaka došla je do drugog Gren Slema u karijeri i drugog zaredom. Takođe, od ponedeljka će Osaka biti svjetski broj jedan kod dama.

Ovo finale je zaista opravdalo očekivanja. Fenomenalan smo tenis gledali i ne bi bilo nezasluženo da je i Kvitova dobila. Ipak, vidjelo se da je igrala pod većim pritiskom jer je starija dosta i pitanje je da li će joj se ukazati bolja šansa za prvo mjesto na svijetu. Osaka je igrala odlično izuzev jedne blokade u drugom setu. Ta blokada je ipak nije koštala i na kraju je došla do titule a i svjetskog broja jedan. Nadamo se da će ovaj meč biti uvod u bolje dane ženskog tenisa. Ovakve mečeve je uživanje gledati a daj Bože da ih budde što više.

Foto: Tennis World USA