XS
SM
MD
LG

Vrijeme je za klasik koji Noleta vodi ka istoriji

Nakon ispadanja Federera i nakon otvaranja žrijeba, svi su već sredinom Australijan Opena priželjkivali novi klasik i finale između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala.

Na kraju se desilo da baš oni budu u finalu. Biće ovo 53. epizoda najvećeg rivalstva svih vremena.

Osvrnućemo se na neke mečeve tokom njihove međusobne istorije. Sve je počelo još 2006. godine. Tada je Nole sa 19 godina ušao u četvrtfinale Rolan Garosa. Nadal je vodio sa 2-0 a onda je Nole predao meč.

Na prvu pobjedu Nole je morao čekati do trećeg meča protiv Rafe. Bio je to čuveni Majami 2007. godine, kada je Nole došao di pobjede u četvrtfinalu a kasnije i do prve Masters titule u karijeri.

Kasnije je bilo nekih nevjerovatnih mečeva. Igrali su sjajan meč u polufinalu Hamburga 2008. godine. Sjajan meč igrali su i u polufinalu OI u Pekingu. Nadal je slavio sa 2-1 a ostaće upamćen Noletov promašđeni smeč na meč lopti Nadala (i moje bacanje daljinskog). Sledeće godine igrali su možda i najbolji meč na Mastersima ikad.

Meč na dva dobijena seta igrali su preko četiri sata što je rijetkost a na kraju je opet slavio Rafa.

Igrali su sjajan meč i u finalu Majamija 2010. godine a tada je slavio Nadal. U 2011. godini krenula je Noletova serija. Slavio je u sedam mečeva zaredom. Sve su to bila finala.

Četiri Masters i tri Gren Slem finala. Posebno su čuveni mečevi poput finala Majamija, US Opena a najčuvenije je svakako finale Australijan Opena 2012. godine. Nakon 5 sati i 53 minute borbe titana, Nole je došao do velike pobjede.

Taj dan ostaće uvijek drag svima nama jer je istog dana Srbija postala evropski prvak u vaterpolu i evropski viceprvak u rukometu.

Sledeća dva velika meča Noleta i Rafe odigrala su se na Rolan Garosu. Sva tri puta slavio je Nadal. U finalu 2012. godine sa 3-1 i u polufinalu 2013. godine sa 3-2.

Ponovo su se sastali u finalu 2014. godine i opet je Nadal bio bolji sa 3-1. Nakon toga, dugo dugo vremena nije bilo pravog epskog duela ova dva tenisera.

Sledeći veliki duel bilo je polufinale Vimbldona prošle godine i meč koji je Noleta pogurao ponovo ka vrhu. Nakon pet sati i 15 minuta nevjerovatne borbe, Nole je sa 10-8 dobio peti set i meč. Taj meč i ta pobjeda najavili su povratak Noleta u sam svjetski vrh.

Sada kada smo se prisjetili istorije, da se vratimo u sadašnjost.

Ovogodišnje finale trebalo bi a i moralo bi biti novi epski duel i novi veliki meč o kome će se dugo govoriti.

Obojica su igrala sjajno do finala. Noel je izgubio dva seta a Rafa niti jedan jedini set do finala.

Ovaj meč svakako će jednom teniseru donijeti istoriju. Nole ako dođe do titule, biće to njegova sedma titula u Australiji čime bi bio najuspješniji na Australiji ikad. Takođe, bio bi mu to 15. Gren Slem čime bi Nole preskočio Samprasa.

Sa druge strane, Rafa bi titulom postao prvi teniser svih vremena koji bi imao bar po dvije titule na sva četiri Gren Slema.

Iako se Nole i Rafa znaju sjajno, ovaj duel će biti opet neka nova priča. Pore standardnog duela Noletovog bekenda i Rafinog forhenda, sada će i servisi biti veoma važan faktor.

Obojica su sjajno servirali na ovogodišnjoj Australiji. Rafa je promijenio u nekim stvarima svoj način serviranja i to za sada daje rezultate.

Prvi put će igrati protiv Noleta nakon što je promijenio stil serviranja i to je ono što je novo u duelu ova dva tenisera. Međutim, ne trebamo nužno strahovati jer je Nole sjajan riterner i sigurno najbolji na svijetu u tom segmentu.

Ako bude riternirao kako umije, dosta će neutralisati Rafin servis.

Nije samo servis ono što je Nadal promijenio. Sada se trudi da skrati maksimalno dužinu trajanja poena. Naravno, ako bi sumanuto jurio da igra kratke poene, brzo bi ga Nole sredio.

Međutim, ne treba se začuditi ako Rafa bude agresivniji nego ikad. Ne mislim tu na snagu udaraca i preveliki rizik, koliko na samo njegovo kretanje i pokrivanje terena.

Duži poeni su uvijek bili prednost za Noleta jer je dosta koncentrisan i ne griješi često u poenima sa 20-30 i više izmjena.

Zato će naš teniser sigurno pokušati da igra duže poene jer je u ovom trenutku to ono što bi njemu više odgovaralo.

Biće važno i kakvi će uslovi biti. Danas je u završnici ženskog finala počela padati kiša.

Naravno, ima teren krov i brzo bi bio zarvoren ako bi sutra padala kiša. Međutim, ti bi uslovi bili idealni za Đokovića. Tada bi ovo faktički bio meč u dvoranskim uslovima a Nole je tu jako dominantnan.

Bilo je čak najava da bi krov mogao biti zatvoren i ukoliko bude prevruće jer su temperature visoke a visok je i vazdušni pritisak.

Zato obojica moraju biti spremni i za opciju ''dvoranskog meča''.

Kakvi god uslovi u ovom meču bili, sigurno je da nas očekuje pravi spektakl.

Zato, odložite sve obaveze koje imate sutra i od 9 i 30h, uživajte u spektaklu i borbi titana.

Foto: Wikipedia