XS
SM
MD
LG

RETROVIZOR - Kad trener rivalu psuje ustašku majku

Minulog vikenda odigrana su dva entitetska derbija, u Republici Srpskoj Sloga (GC) – Borac (0:0) i u Federaciji BiH Olimpik – Velež (2:2). Razlika je drastična. U svim segmentima. Tenzije su bile na obe strane, a sve ono što nije viđeno u Velikoj Obarskoj jeste u Sarajevu.
Razlika je i u interesovanju, u Semberiji je bilo 600, a na Otoci 2.000 gledalaca. Viđeno je “duplo golo” i velika ljubav “rođenih” prema svom klubu. Cela tribina stadiona Olimpika bila je crvena! Mostarci su se maskirali, a kad je utakmice krenula svi su skinuli odeću i ostali u dresovima kluba. Borac i Velež su zadržali pet, odnosno četiri boda prednosti u odnosu na najveće rivale u trci za plasman u Premijer ligu BiH. 
Ostaje tužna konstatacija da je fudbal u Federaciji BiH, po svemu, daleko ispred fudbala u Republici Srpskoj. Lampica za alarm se odavno upalila. Čini se da je dežurni ne vidi.

. . .

Dragan Petrović internacionalni sudija iz Banjaluke dobio je javne pohvale i od predstavnika Olimpika i od mostarskog kluba. Velež, koji je vodio 2:0, primio prvi gol iz penala i drugi u sudijskoj nadaknadi u svom saopštenju je javno pohvalio arbitra sa FIFA znakom. 
Do sad nezabeleženo u “Dejtonskoj zemlji”! I to od kluba koji je u prethodnom periodu, saopštenjima, uglavnom dizao tenzije,optuživao… Pre utakmice Olimpik – Velež situacija je toliko bila užarena da je sve mirisalo na izbijanje fudbalskog rata. Petrović je svojim autoritetom “ohladio” aktere derbija na Otoci.
Kvalitet ima i Prijedorčanin Zoran Grbić, ali njegovo suđenje derbija Prve lige Republike Srpske u Slogi su videli na jedan, a u Borcu na drugi način. Dijametralno suprotno. Ništa neobično u domaćem fudbalu koji je samo jedan deo društva postavljenog na lošim temeljima.
Kroz fudbal se sve to najbolje vidi!

Trener Veleža Ibro Rahimić je fudbaleru Olimpika Danijelu Stojanoviću psovao ustašku majku. Zajku Zebi i Kenanu Handžiću “samo” majku. Nakon meča je izjavio: “I oni su psovali meni rahmetli majku. Zapamtiće ovo. Imaću vremena da se suočim s njima. Ja nisam običan čovek!”
Neočekivano od trenera koji bi, pre svega, trebalo da bude pedagog, primer lepog ponašanja i vaspitanja, bez obzira na tenzije i komplikovanost situacije. Sve je to samo fudbal, sport i takmičenje. Ali, pretnje koje je posle psovki uputio Rahimić igračima Olimpika su za svaku osudu i upozorenje. Sankcije prema treneru Veleža su najblaža reč koja može da se upotrebi u ovom slučaju.
Nema šta, Rahimić je zaslužio najoštriju kaznu Disciplinske komisije FS Federacije BiH, baš kao i ostali psovači. Ostaje nejasno zašto je Rahimić, u obraćanju Stojanoviću, dodao ono: “ustašku”!

Odigran je, prošlog vikenda, i drugoligaški derbi na istoku Republike Srpske. Jedinstvo iz Brčkog je pobedilo trebinjski Leotar u Bileći. Nakon utakmice “raspale” su se ambicije hercegovačkog kluba, ali ostaje ona poslednja varijanta: što ne možeš na terenu ti probaj za “zelenom stolom”.
Ko zna, možda upali!

Ibro Rahimic