XS
SM
MD
LG

Okuka traži nove izazove

Arijana Okuka/Foto:Fejsbuk

Nekadašnja igračica Gacka , Arijana Okuka , te Bimal Jedinstva, s kojim je osvojila sve što se može osvojiti na bh. tlu, od 2016. odbojkaški hljeb zarađuje na sjeveru Francuske. Bh. internacionalka i dugogodišnja reprezentativka BiH već tri godine je stanovnik prelijepog grada Kalea.

“Dobila sam želju da zaigram u Francuskoj od onoga momenta kada sam bila u Parizu s ekipom Bimal Jedinstva kada smo igrale protiv Sent Kloda. Imala sam osjećaj da ću se ponovo jednog dana vratiti i zaigrati u Francuskoj. Desila se ta ljubav i evo prošle su već tri godine od kada branim plave boje ekipe Stele Kalea”, prisjeća se Arijana, koja je za to vrijeme stekla status najbolje igračice francuskog drugoligaša.

Ambiciozna Gačanka je trudom i radom postala jedna od rijetkih bh. igračica koje se mogu pohvaliti da su napravile karijeru van granica BiH.

“Francuzi mnogo ulažu u sve sportove generalno, cijene te i odjednom imaš svoje fanove, na neki način dobijaš vjetar u leđa. Moja ekipa je ozbiljan i familijaran klub, ljudi su ti na raspolaganju 24 sata. Liga je teška, uvijek moraš biti fokusiran maksimalno da bi pobijedio. Sezona traje dugo, teško je nekada izdržati i fizički i psihički, ali naravno uz pomoć porodice i prijatelja dobijam dodatnu motivaciju”, naglašava Okuka.

Iako joj je u novom klubu prelijepo, otkrila je da bi u narednoj sezoni trebalo da brani boje novog kluba. Još nije sigurna da li će ostati u Francuskoj ili u nekoj od drugih zemalja.

“Lijepo mi je ovdje i iskreno brzo su mi prošle tri godine. Ulazimo u finiš sezone i došlo je vrijeme za neke nove pobjede, odnosno novi klub. Sve će se znati uskoro. Jedva čekam naredni mjesec da idem na zaslužen odmor, jer zadnji put sam kući u Gacku bila u decembru”, kaže Okuka.

Ističe da kada ima vremena prati dešavanja na bh. parketima, posebno klubove za koje je nastupala, i vjeruje da su pred bh. odbojkom bolji dani.

“Bh. liga je dosta slabija od drugih u Evropi, ali se nadam da će ojačati i da će se ulagati generalno više u svaki sport u BiH. Mogu da primijetim da dosta talenata prestaje da se bavi sportom, a ima i onih koji dobiju priliku da odu i oni to i koriste”, ističe jedna od najboljih bh. odbojkašica.

Nije krila ni razočaranje zbog neodlaska ženske reprezentacije na Evropsko prvenstvo.

“Od 14. godine nastupam za reprezentaciju BiH. Bila sam standarni član do 2016, da bi onda uslijedila povreda. Morala sam da povedem računa o zdravlju, te da se sačuvam za sljedeću sezonu. Veoma mi je teško bilo nakon poraza protiv Rumunije, to je zaista bilo za dlaku i zaista sam ponosna na sve djevojke. Samo ulaganjem mi možemo ići naprijed, a tada dolaze i uspjesi”, zaključila je Okuka.