XS
SM
MD
LG

Knjiga "Derbi pre derbija 1913-1944"

Veterani (kako se tad govorilo Old Boys) BSK i SK Jugoslavija prilikom proslave 10 godina BSK 1921. godine

Čuvati sećanje na daleku prošlost u vreme kad aktuelnost informacije brzo umine zaista je težak i zahtevan zadatak.

Retki su ljudi koji su spremni da svoju energiju i vreme posvete nečem što je odavno iza nas, a u tu grupu spadaju Nebojša Jakovljević i Dragan Stojić, fudbalski istraživači bez mane i straha.

U zajedničkom delu ‘’Derbi pre derbija 1913-1994’’ (izdavač: exyufudbal.in.rs, 2019.) ovaj tandem nas vodi kroz burnu istoriju prvog srpskog/jugoslovenskog fudbalskog derbija između Beogradskog sport kluba (BSK) i Sport kluba Velika Srbija/SK Jugoslavija/SK 1913, hirurški precizno nam prezentujući dešavanja i statistiku koja su pratila tok premijernog rivalstva našeg ‘’loptanja’’ od začeća u Kraljevini Srbiji do umiranja pred kraj Drugog svetskog rata.

Ova publikacija nudi mnoštvo podataka: istorijat klubova učesnika, izveštaje sa 147 odigranih utakmica, statistiku, rekorde, zanimljive priče o najbitnijim susretima ‘’plavih’’ i ‘’crvenih’’, fotografije koje svakog  čitaoca praktično smeštaju u  vreme kad su ove utakmice igrane.

Koliko je ova knjiga značajna za ljubitelje fudbala, pasionirane poštovaoce pisane reči i istraživače, najbolje govore delovi recenzije slovenačkog istoričara docenta dr Tina Mudražije:

"Knjiga Nebojše Jakovljevića i Dragana Stojića, predstavlja značajan, izuzetno dobro fundiran pomak u istraživanju fudbalske istorije. Autori su neverovatno marljivo prikupili pravo bogatstvo statističke i druge građe koja omogućava precizan uvid u društvene, ekonomske i političke aspekte srpskog fudbala u pomenutom periodu, pa i šire. Pritom taj uvid nikad nije lišen mnogo šireg jugoslovenskog i međunarodnog fudbalskog konteksta… Autori su, suvereno vladajući obimnom izvornom podlogom i rezultatima svojih dosadašnjih istraživanja, iscrpno rekonstruisali istoriju dva najveća fudbalska kluba preratne Srbije i Jugoslavije, koji su srpsku sportsku javnost polarizovali decenijama pre fudbalskog rivaliteta na relaciji Ljutice Bogdana – Humska. Značajne statističke podatke, pretežno o međusobnim utakmicama "Večitih rivala", autori su sredili u tabele i uklopili na mesta koja bitno olakšavaju čitanje teksta. Važne vrline knjige jesu jezik i stil koji prosto odišu sigurnošću, jednostavnošću i lakoćom izraza."

Doajen sportskog novinarstva, autor knjige "Montevideo, Bog te video" Vladimir Stanković između ostalog za ovu knjigu kaže: "… Tandem Jakovljević - Stojić, već istaknut po sjajnom "golgeterskom učinku" na stranicama sajta "Ex-Yu fudbal", vraća nas u pionirsko vreme srpskog fudbala, podseća na prve fudbalske zvezde, na asove zbog kojih se dolazilo na stadione, na majstore zbog kojih se voleo fudbal,  na utakmice koje se pamte."

 U svakom slučaju, ovaj "derbi koji se čita" čitaocima pruža stopostotnu šansu da osete čar prohujalog fudbalskog vremena.

Knjiga vredna čitanja. Nesumnjivo! Knjiga "Derbi pre derbija 1913-1944" se može besplatno čitati na linku exyufudbal.in.rs/biblioteka/derbi-pre-derbija na kome je takođe moguće naručiti i štampano izdanje.