XS
SM
MD
LG

Oslanjanje na domaće snage put kojim se treba ići

OKK Slavija 2018-19

Košarkaši Slavije iz Istočnog Sarajeva završili su jednu jako dobro sezonu u Prvoj ligi Republike. Na kraju, zauzeto je sedmo mjesto na tabeli sa po 11 pobjeda i poraza, dvije pobjede manje od pozicija koje su vodile u play off ove sezone.

Slavija je ponovo izbacila veliki broj mladih igrača, neki od njih još uvijek nisu ni punoljetni, te je to najveći dobitak Sokolova u ovoj sezoni. U razgovoru za naš portal trener ekipe, Aleksandar Damjanović, ističe da se u konačnici može biti zadovoljno onim što se uradilo u sezoni 2018-19.

- Možemo biti zadovoljni sezonom i time kako je ona završena. Ako uzmemo u obzir to da smo pred sami početak sezone ostali bez dva igrača, da smo tokom čitave sezone imali problema sa povredama, operacijama i svim tim problemima, onda svakako možemo biti zadovoljni urađenim. Naravno, uvijek može bolje i tome se treba težiti, ali isto tako moramo znati da je ovo ekipa koja je sastavljena od domaćih momaka, sa tek dvojicom igrača sa strane i time je naš rezultat u mnogome veći. Uz to, dodajmo, ekipu čine momci ponikli u Slavijinoj školi, gdje mi osmoricu igrača imamo da su prošli kompletnu Slavijinu školu. Radi se o izuzetno mladim momcima, koji su bukvalno gurnuli u vatru u određenim momentima i to nam se isplatilo. Ima tu još dosta prostora za napredak. Mi smo bili na dvije pobjede od ulaska u play off i što je još važnije prevazišli smo tu neku barijeru, gdje smo dokazali igračima da mogu ostvariti pobjede i na gostovanjima, da imaju kvalitet. Kažem, naša najveća pobjeda je to što imamo okosnicu igrača od naših mladih igrača, koji sa nekoliko starijih odlično fukncionišu, i to je pravi put kojim se treba ići. Ima tu dosta trošenja nerava, ulaganja, promašenih šuteva za pobjedu, gubljenja utakmica na jednu loptu, ali mislim da radimo ispravno, rekao je za naš portal Aleksandar Damjanović.

Aleksandar Damjanović je pred početak sezone stigao u Slaviju. Tu želi i da ostane, a kako kaže već su prvi razgovori na tu temu i obavljeni.

- Iskreno, ja bih volio da ostanem. Obavljeni su već neki preliminarni razgovori na tu temu. Tu sam kod kuće, osjećam se jako dobro i ne ide mi se nigdje, niti sam bilo šta planirao. Nekako sam ja i nakon završetka posla u Bosni došao u jednu fazu zasićenja, želio sam da odmorim i onda se pojavila Slavija u kojoj se osjećam jako dobro. Sviđa mi se put kojim klub ide, mislim da je oslanjanje na vlastiti omladinski pogon jedini ispravan put kod nas trenutno.

Smatra da su ovoj ekipi potrebna pojačanja na dvije najdeficitarnije pozicije, plejmejker i centar, međutim ne po svaku cijenu, jer prednost trebaju da imaju domaći igrači.

- Ko prati košarku danas zna da su dvije najdeficitarnije pozicije ''kec'' i ''petica''. Tako i nama. Pokušaćemo za narednu sezonu da ekipu pojačamo sa igračima na te dvije pozicije, kako bismo dobili još jedan dodatni kvalitet. Mi smo i ove godine bili deficitarni na tim pozicijama, međutim uspjeli smo to nekako da kompenzujemo, da popunimo sa igračima koji su jako dobro odgvorili zadacima. Nisam za gomilanje igrača. Smatram da priliku treba dati domaćim momcima, koji su nekako uvijek podcijenjeni, a da sa igračima sa strane popunimo ono što nemamo među svojom djecom. 

Nakon duže vremena Aleksandar Damjanović je imao prilike da se upozna sa kvalitetom Prve lige Republike Srpske. Smatra da je kvalitet ispod onog elitnog ranga bosanskohercegovačke košarke, ali i podcrtava da je izvrsna za mlađe igrače, jer pruža veliki broj utakmica sa starijim, iskusnijim, igračima, kao i onima sa premijerligaškim iskustvom.

- Ako Prvu ligu posmatramo u odnosu na prvenstvo BiH onda se mora reći da je ovo jedan niži ''level'' takmičenja. Nije razlika toliko drastična, ali ipak je primjetna. Međutim, moram priznati da se radi o jako dobroj ligi, pogotovo za klubove koji rade kao Slavija. Za mlađe igrače, za njihovo stasanje, napredovanje, Prva liga je fenomenalno takmičenje koje daje veliki broj utakmica, što je mlađim igračima od velike važnosti u njihovom razvoju. Ima tu ekipa nekih iz vrha koji imaju igrače sa premijerligaškim iskustvom, dakle radi se o kvalitetnim, iskusnim igračima, koji svako na svoj način doprinosi kvalitetu lige. I sama organizacija je na ozbiljnom nivou, koliko sam mogao primjetiti, tako da sve u svemu, ja sam zadovoljan kvalitetom.

Za kraj, osvrnuli smo se i na finalnu seriju za prvaka Republike Srpske gdje je igrao i Aleksandarov sin, Srđan, u dresu Leotara.

- Pa gledao sam onoliko koliko sam uspio u direktnom prenosu. Svako ko je prvak, mora se reći da je to nezasluženo, ne može se reći da je nezasluženo. Mada, iskreno, mislim da je Borac bio kompletan, da nije imao toliko problema sa igračkim kadrom u finišu sezone, da nisu imali tako kratak roster, da bi serija možda otišla i u drugom smjeru. Ovako, Leotar na kvalitet, pa mora se reći i na određenu dozu sreće, osvaja titulu, i opet to kažem zasluženo, zaključio je razgovor Aleksandar Damjanović uz želju da izrazi jednu zahvalnost.

- Moram da se zahvalim svima onima koji su pomagali rad našeg kluba u protekloj sezoni, ali posebno moram da se zahvalim našem fizioterapeutu Bojanu Pavloviću i njegovoj klinici Master fizikal, koji su nam bili od neprocijenjivog značaja u ovoj sezoni.

 


22 .kolo Prva liga RS
Sokolac 76 : 79 Varda HE
Budućnost BN Basket 58 : 69 Drina-Princip
Leotar 91 : 78 Student-Igokea
Obilić 73 : 89 Prijedor
Slavija 1996 64 : 51 Radnik BN Basket
Borac 61 : 52 Sutjeska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Borac 22 19 3 41
2 Leotar 22 18 4 40
3 Sokolac 22 14 8 36
4 Budućnost BN Basket 22 13 9 35
5 Varda HE 22 12 10 34
6 Slavija 1996 22 11 11 33
7 Radnik BN Basket 22 11 11 33
8 Drina-Princip 22 10 12 32
9 Sutjeska 22 9 13 31
10 Prijedor 22 9 13 31
11 Student-Igokea 22 6 16 28
12 Obilić 22 0 22 22