XS
SM
MD
LG

Najava F4 Evrolige

Malo po malo došli smo i do završnog čina Evrolige za ovu sezonu. Na redu je završni turnir koji će se održati u Vitoriji. U polufinalu se sastaju Fenerbahče i Efes te Real i CSKA. Polufinala su na programu u petak a susret za treće mjesto i finale u nedelju.

FENERBAHČE vs EFES petak 18h

Turska će sigurno imati učesnika finala jer se hjtelo da se Fener i Efes sastanu u polufinalu. Biće to jedan jako interesantan meč.

Foto: Evroliga

U normalnim okolnostima Fener bi bio veliki favorit ne samo u ovom meču nego i za titulu. Međutim, upitni su nastupi Lovernja, Datomea, Kalinića i Veselog. Ako niko od njih ne bude spreman, Željko Obradović je u velikim problemima jer će faktički imati samo Melija i Duverioglua pod košem.

Shodno tome moraće se uzdati u vanjsku liniju. Slukas, Dikson i Gudurić igraju sjajno tokom cijele sezone. Skoro u svakom meču su bar dva od ove trojice razigrani. Međutim, pravo je pitanje kako će izgledati uopšte petorke Fenera ? Činjenica je da se Žoc znao snalaziti u svakakvim situacijama ali ovo bi mogla biti jedna od najtežih u njegovoj karijeri. 

Sa druge strane, Efes ovaj meč dočekuje u sjajnom raspoloženju. Plasirali su se na F4 nakon 19 godina i samim tim napravili su veliki rezultat. U najavi sezone smo napomenuli da mogu mnogo ako ih Ataman posloži kako treba i zaista je tako i bilo. Sjajno ih je posložio i rezultati sve govore.

Foto: Evroliga

Vasa Micić igra sezonu života i vjerovatno je najbolji plej u EL ove sezone. Larkin igra sve bolje, Bobua je uvijek dobar, Moerman je među najboljima u EL na svojoj poziciji a dominaciju pod košem donose Plajs i Brajant Danston.

Teško je u ovakvim okolnostima najaviti jedan ovakav meč. Prednost Fenera je u vanjskoj liniji jer je defanzivni potentnija od Efesove vanjske linije. Plus, Gudura je uvijek inspirisan protiv Efesa. Međutim, Efes će imati veliku prednost pod košem u ovoj utakmici.

Biće izuzetno neizvjesno. Nikada ne otpisujte ekipe Željka Obradovića ali uz sve ove probleme koje Fener ima, blagu prednost dajemo Efesu.

REAL vs CSKA petak 21h

Repriza prošlogodišnjeg polufinala. Tada je u Beogradu slavila ekipa Reala a kasnije su slavili i u finalu. Sada CSKA traži revanš.

Real igra sjajno ove sezone. Imali su problema sa povredama a opet jedna mirna i lagana sezona, krunisana metlom kojom su počistili Panatinaikos u četvrtfinalu. Na svim pozicijama su sjajno popunjeni pa se izostanci ne osjete a naravno imaju i Lasa. On je sjajan trener koji sjajno raspoređuje uloge u ekipi.

Foto: Evroliga

Serrhio Ljulj ima problema sa povredama i cijela sezona je dosta mučna ali Kampaco igra tako dobro da se to ne osjeti. Kerol, Kozer i Rudi daju svoj doprinos. Tejlor igra sjajno u oba smjera a uvijek je opasan i sa trojkama iz kornera. Rendolf se uvijek probudi za najbitnije mečeve a pod košem imaju možda i najbolji centarski tandem u Ajonu i Tavarešu.

CSKA tokom regularnog dijela sezone nije izgledao dobro ali se dižu kako sezona ide ka kraju. To nije baš karakteristično za njih jer obično nisu znali tempirati formu. Da li će sada biti nešto drugačija situacija, pokazaće predstojeći F4.

De Kolo se mučio tokom sezone ali je odigrao sjajnu seriju protiv Baskonije. Čačo nije bio pravi ali on voli velike mečeve. Higins je vjerovatno i najkonstantniji igrač CSKA a Klajburn se ugasi kad god je bitan meč pred njim. Pod košem imaju Hajnsa i Hanera ali ni oni ne briljiraju. Dobre stvari iz drugog plana za CSKA su donosili Bolomboj i Kurbanov pa bi mogli biti x faktor za CSKA i u ovom meču.

Sigurno nas čeka zanimljiv meč. Real ima veliku prednost pod košem jer su igrači u boljoj formi. Sa krilnih pozicija Real je u prednosti. Kozer i Tejlor mogu dati doprinos u oba smjera a Rendolf je sjajan u ovakvim utakmicama. CSKA se tu jedino može uzdati u Higinsa dok od Klajburna teško može nešto nadati.

Vanjske linije ekipa su tu negdje. Međutim, kada se sve sabere i oduzme, Real je u prednosti. Ako na sve dodamo i to da CSKA ne zna da igra velike utakmice, Real je sigurno favorit u ovom susretu. Zato im i dajemo blagu prednost.

Dakle, naša prognoza finala je Real i Efes i nova titula za Real.