XS
SM
MD
LG

Ako se postavi kako treba 3-5-2 je idealna formacija za Srbiju

Foto: FSS

Srbija je doživjela žestoku katasttrofu u Lavovu i jedno od većih poniženja u svojoj istoriji. Nakon poraza se dosta priča o tome šta je dovelo do katastrofe. Najviše se polemiše o formaciji 3-5-2 i o tome da li je tu Krstajić pogriješio. 

Sama formacija nije greška. Mi smo igrali sa tri igrača u odbrani kod Muslina i prilično rutinski otišli na Mundijal. Istini za volju kod njega smo igrali 3-4-2-1 ali i 3-5-2 je sjajna formacija ako se radi na pravi nacin.

Prije priče o formaciji treba se postaviti pitanje otkud odjednom ta formacija ? Nije li Krstajić govorio da nam je idealbna formacija sa jednim napadačem ? Nije li govorio da je dobar i bod aludirajući na veću defanzivu ? Kako tako nagla promjena ? Da li je selektor podlegao pritisku javnosti ? Ako je zaista tako onda ne treba biti trener ni na menadžeru. Muslina su napadali radi Sergeja ali je ostao ustrajan do kraja. Takav tener i selektor mora biti. 

Ja sam uvijek bio za formaciju 3-5-2 i drago mui je da smo je zaigrali. Bilo bi mi drago da je to isključivo ideja selektora ali bojim se da je podlegao pritisku javnosti. A sad o formaciji 3-5-2. 

Ta formacjja je idealna jer Srbija nema kvalitetne bekove da može igrati sa četvoricom u zadnjoj liniji. Međutim, tri štopera moraju imati brzinu i dobre kretnje. Lijevi i desni štoper moraju pokriti rupe koje se dese po stranama a kada oni idu to krpiti, dva defanzivna vezna moraju pokriti njihove pozicije. 

Kao što vidite pokrivanje prostora je ključno. Naravno i bočni igrači (Kostić i Gaćinović) moraju imati određene defanzivne zadatke u ovakvoj formaciji. Što se napada tiče, u ovoj formaciji imate korisne igrače po stranama, imate plejmekera u vidu Tadića i imate dva napadača tako da ne mogu protivnici udvajati udarnu iglu tima. 

Sad je malo jasnije zašto je bio fijasko u Lavovu. Mi smo igrali bez pravog zadnjeg veznog a potrebna su bila dvojica. Maksimović nije tipicni zadnji vezni jer voli naprijed da se ubacuje a Ljajića odbrana ne zanima. Neshvatljivo je da Krstajić nije u prvi tim stavio jedinog pravog zadnjeg veznog koji je bio na raspolaganju. Fejsa je morao početi uz Maksimovića a ne Ljajić. To što je uveden na 4-0 to je alibi potez Krstajića. Ukrajinci su nas isprobijali baš zbog nedostatka defanzivnih veznih. Sa Fejsom i Maksom to bi bilo mnogo mnogo bolje.

Takođe, zašto je Kolarov bio na štoperu ? Da li je selektor bar u prolazu gledao neki meč Sitija iz sezone 16/17 kada je Kolarov bio štoper ? Imao je par katastrofalnih kikseva kao kod drugog gola Ukrajine. Siti je imao sezonu za zaborav a Pep je uvidio brzo da Kolarov ne može biti štoper i riješio ga se. 

Formacija 3-5-2 ima još jednu prednost. Ne mora drugi napadać biti napadač. Može biti lažna devetka kao što je to Tadić bio u Ajaksu. Takođe, Milinković-Savić se najbolje snalazi baš kao lažna devetka. Zato ovu formaciju treba forsirati i zato ona ne smjje biti hir na jedan meč. U njoj se najbolje raspoređuje sav naš potencijal koji posjedujemo. A tek bi se ispoljio kada bi se pozvali svi koji zaslužuju i koji nisu tu radi Kokeze i Krstajića. 

Zato smatram da je formacija idealna i da je treba forsirati. Ali tu formaciju treba forsirati selektor koji će podijeliti zadatke igračima na pravi način i koji će ih pozicionirati na pravi način. Mladen to nije i zato treba neko novi a trebaju i novi koji će dovesti novog. Vrijeme je da se sistem sruši jer nije samo do Krstaje. U svim mukama jednako je krivo i kompletno rukovodstvo saveza. Zato i oni i Mladen trebaju otići. Šteta je da nedovoljna količina stručnosti, uništii jednu od najtalentovanijih naših generacija.