XS
SM
MD
LG

Sokolovi sačuvali fudbalsko jedinstvo Republike Srpske

Fudbaleri Slavije

Tako će „ Sokolovi“ biti jedina svijetla tačka na tužnoj fudbalskoj mapi ovog dijela Republike Srpske. No, i oni proživljavaju teške trenutke, s obzirom na to da su, tačno prije deset godina, igrali kvalifikacije za Kup UEFA ( današnju Ligu Evrope).

No, potpuni fudbalski krah, kao tačka na „i“, došao je ispadanjem fočanske „Sutjeske“ kao i „Drine“ iz Zvornika iz Prve lige Republike Srpske.

Tako će se, iole ozbiljniji fudbal u ovom dijelu Srpske, igrati samo u Istočnom Sarajevu.

Loši putevi, očajna infrastruktura, zapostavljenost ovog dijela Srpske, uz potpuni fudbalski sunovrat, svakodnevnica su ljudi koji egzistiraju na tom području.

FK Leotar, kao ponos cijele Hercegovine, godinama pokušava da se vrati u Prvu ligu Republike Srpske, ali bezuspješno. Šampionska titula iz premijerne zajedničke sezone, uz priču da se na „ Policama“ igrao nevjerovatan drugoligaški fudbal za vrijeme bivše Jugoslavije, sportskim fanaticima kojih je sve manje, jasno pokazuje da su tamošnji klubovi dotakli dno.

Ništa bolja situacija nije kada komparativno posmatramo Republiku Srpsku i FBiH.

Iz RS u Premijer ligi imamo tri kluba naspram devet iz FBiH. A bivši premijerligaši i prvoligaši iz ovog dijela Srpske tavore i na rubu su egzistencije. O fudbalskoj renesansi ne priča se na Sokocu, u Gacku je to tabu tema, kraj „Rzava“, po svemu sudeći, zadovoljili su se drugoligaškim „Istokom“.

A baš na tim terenima svoje fudbalsko umjeće pokazali su Gojko Cimirot, Mijat Gaćinović, Rade Krunić i mnogi drugi, koju su se vinuli u evropske visine.

Svakako, i dalje je fudbal, kao najvažnija sporedna stvar na svijetu, sport broj jedan na tom trusnom području prebogatom sportskim talentima.

Izgovora za propadanje fudbalskih kolektiva je mnogo, svi traže alibi, odgovornost se prebacuje sa jednih na druge, ali „bubamara“ će se definitivno „kotrljati“ na jugu i istoku Srpske, ma koji to rang bio.

Ipak, prave zaljubljenike, njih (jedva) stotinjak, ne napušta nada da će sumorni talasi zaobići njihov voljeni klub, te da će uživati u odličnoj fudbalskoj predstavi.

Zeleni tepih je mjerilo, a vrijeme će pokazati da li je na jugu i istoku moguć napredak planetarnog sporta broj jedan.