XS
SM
MD
LG

Bjelorusi slavili u Tuzli

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine

Rukometna reprezentacija BiH poražena je na domaćem parketu u okviru petog kola Drugog stepena  kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Bolja od BiH bila je reprezentacija Bjelorusije rezultatom 31:25. 

Selekcija Bjelorusije je bolje otvorila meč. Zmajevi su postigli prvi gol na utakmici, ali su gosti nakon prvih deset minuta susreta imali tri pogotka prednosti. Rezultat na semaforu glasio je 7:4. Nakon toga selekcija Bilala Šumana je zaigrala bolje u odbrani i u 18. minuti uspijevaju da stignu do poravnanja rezultata (8:8).

Ipak, kada se očekivalo da preokrenemo rezultat u korist domaćina , ponovo Bjelorusi dolaze do prednosti. Nekoliko loših odluka u napadu bh  selekcije, te smirenost gostiju doveli su do toga da tri minute prije kraja imaju prednost od četiri pogotka i vođstvo od 14:10. Na poluvrijeme Bjelorusi odlaze sa prednošću od pet pogodaka razlike. Rezultat je glasio 17:12.

I drugi dio nisu bh igrači  najbolje otvorili. Prilično nonšalatno i komotno su igrali u odbrani i dozvolili Bjelorusima da dođu do laganih pogodaka. Pokušao je Šuman sa nekim rokadama u fazi odbrane i napada da dođe do priključka, ali Šilovič, Kuleš i ostali bjeloruske selekcije su uspjeli da naprave bedem ispred svog gola i održavaju prednost ostvarenu u prvom dijelu.

Bjelorusi su nakon 40. minuta igre imali pet pogodaka prednosti (23:18). Nakon tog perioda jr bh  uspijela da napravimo pritisak, ali 15 minuta prije kraja Bjelorusi koriste jednu  grešku u napadu i prvi put dolaze do šest pogodaka prednosti. Nije bh timu pomogla ni minuta odmora koju je tražio Šuman, jednostavno previše stvari nije štimalo u  selekciji večeras. Kraj susreta gosti su rutinski priveli kraju, a rukometaši Bosne i Hercegovine nisu uspjeli da naprave neki rezultatski priključak, pa su na kraju poraženi rezultatom 25:31.

Treba istaći da se Bosna i Hercegovina i pored poraza, nalazi među četiri najbolje trećeplasirane ekipe, a to je mjesto koje vodi na Evropsko prvenstvo.