XS
SM
MD
LG

Stanišić: Moja želja je da svi u fudbalu rade svoj posao kako treba

Boris Stanišić - Tvorac Zvijezde 09

Zvijezda 09 iz Etno sela ''Stanišić'' uspjela je da u debitantskoj sezoni u Premijer ligi Bosne i Hercegovine izbori opstanak. Bila je ovo jako turbulentna sezona, isprepletena promjenama trenera, aferom oko namještanja utakmica koja je potresla klub, ali i jako dobrim igrama u pojedinim trenucima, a o svemu tome u razgovoru za naš portal govori Boris Stanišić, predsjednik i glavni finansijer kluba iz Semberije.

- Kako je bilo počelo na kraju sam morao biti zadovoljan, ali mislim da nije postojao klub u kojem je bilo više turbulencija nego što je Zvijezda 09. Loš početak, pa onda nagli uspon i onda ponovo pad, na kraju rizično, ali imali smo malo i sreće. Ono kada je naš trener Bošnjaković izjavio da su nam 'gaće skrojene' tačno je to bilo tako. Niko nije očekivao da ja mogu da izguram ovu sezonu, da ostanem u ligi, ali eto tako se i potrefilo. Mnogo se radilo, momci koji su bili uz mene, stručni štab, fudbaleri i ja sam. Niko se nije predavao. Svi su govorili da smo ispali, samo da nam to niko nije rekao. Mada, ja u to nisam htio u to da povjerujem, čovjek sam koji vjeruje u svoj rad, rekao nam je Boris Stanišić.

Kraj sezone donio je i egzodus fudbalera iz ovog premijerligaša. Veliki broj igrača je napustio klub, a istovremeno tri nova imena su dogovorila saradnju, dva Brazilca, Lucas i Caique Augusto iz tivatskog Arsenala,  te Mohamed Malela Bangoura, Gvinejac koji je posljednju sezonu igrao na Malti. Uz to, na klupu kluba je sjeo Boris Savić, talentovani fudbalski stručnjak, koji je sa Jedinstvom iz Žeravice osvojio Drugu ligu i stekao pravo nastupa u Prvoj ligi Republike Srpske.

- Moj koncept se zasniva na mladim fudbalerima. Ja sam realno stekao uslove, pošto su ti igrači ovdje kod mene već pet godina. Treniralo smo, spremali se i mislim da ćemo ove godine biti najmlađi tim u ligi. Postoji tu kostur starijih igrača i uz njih ćemo stavljati mlade. Šta znači mlad? Devetnaest, dvadeset godina. To su najbolje godine, kada igrač treba da da sve od sebe. Doveli smo i mladog trenera, pa ćemo vidjeti kako će to izgledati. Hoćemo da probamo da uradimo nešto. Mi smo upravo i njega postavili jer smo vidjeli kako radi u Jedinstvu, dopao nam se zbog ofanzivnog fudbala.

Klub će se osloniti na mlade snage, te s toga i neće biti puno pojačanja za narednu sezonu.

- Zadržao sam par iskusnijih igrača od prošle ekipe. Ovi Brazilci koji su došli, 23-24 godine imaju dobro iskustvo. Ja sam ih gledao, igrali smo protiv njih, a i čuo sam da su u Crnoj Gori odradili dobar posao, u Arsenalu. Oni su željeli po svaku cijenu da ih ostave, žalili su što odlaze, ali oni su bili igrači od direktora kod mene, pa su došli ovamo. Vidjeli ste i spisak već igrača na koje računamo na početku priprema. To su sve mladi momci, svako će imati priliku da se dokaže i pokaže, ali još nije stavljena tačka na dolazak igrača. Trebaju nam 2-3 pojačanja, već imamo razgovore sa nekim, pa vidjećemo.

Zvijezda 09 u posljednje vrijeme često mijenja trenere. Samo u Premijer ligi ove sezone ekipu su vodila tri trenera. Počelo se sa Milanom Đuričićem, nastavilo sa Darkom Nestorovićem, a završilo sa Milenkom Bošnjakovićem.

- To je sticajem okolnosti. One turbulencije koje su bile sa kladionicama su ostavile traga. Mi smo se razišli prijateljski sa Đuričićem, on je rekao ovo više nam smisla, desilo se. Tih pet utakmica koje smo u kontinuitetu izgubili, to je bilo baš u periodu kada su me igrači prodavali. Ja sam to znao i podignuta je optužnica. Bilo je logično da Milan ode. Poslije svega što se desilo nije bilo uopšte realno da ostane. Onda je došao Nestorović, opšte poznato je kako je otišao. Njega nisam ni pomislio da mijenjam, ali eto Bože moj, dogodilo se i koga nema bez njega se mora. Našao sam Bošnjakovića da privede kraju i evo čovjek je to odradio svojski i uz moju pomoć, pomoć igrača mi smo napravili rezultat i ostvarili cilj. Bošnjaković se nekako nije uklapao u taj moj koncept i neki zamišljeni fudbal, i to je jedini razlog bio našeg rastanka. Vjerovatno je dobio i dobru ponudu od čovjeka koji može da ponudi možda više novca, a znate kako je to danas u fudbalu, idete tamo gdje možete da dobijete više. Ja sada nisam nešto u mogućnosti da dam neke velike cifre, ali ono za šta se dogovorimo to je sigurno.

Afera oko namještanja utakmica u kojima su sudjelovali neki prvotimci kluba podigla je dosta prašine, a nakon svega podignute su optužnice protiv fudbalera koji su u tome učestvovali. Iako nerado priča o tome, Boris Stanišić nam je ipak malo otkrio kakvi su mu utisci poslije toga.

- Ja koliko sam se i oglašavao, mediji su iz nekog razloga ostali nijemi. Bio sam razočaran u fudbal. Prije ulaska u Premijer ligu sam dobijao takve informacije i imao neka saznanja da se to dešava, ne samo kod nas nego svugdje. Ja sam čovjek koji pošteno radi svoj posao. Teško je pričati o poštenju, ali vjerovatno bi nešto iskrslo do sada. Vjerujem u Boga, u snagu i pravdu, a ne vjerujem u nepravdu. To je jako teško palo i meni, ali opet me na neki način i rasteretilo što je to razlog naše loše igre, a ne kvalitet tima. Ti golovi su bili smiješni. Čovjek se prosto sklanja kada lopta ide prema njemu, ili je dodaje drugom igraču. Ali, nažalost, to smo tek kasnije shvatili kada smo vraćali snimke utakmica, ali tada je kasno bilo. Jedino što sam se ja tada ljutio na stručni štab, da ako su već vršili analizu utakmica i vraćali snimke, da su morali da vide da to uvijek sve ide preko jednog ili dvojice igrača. To je suština priče. Igrači su takođe bili pogođeni, jer sam ja sa svima obavljao razgovore i pojedinačno i grupno. Ljudi su bili frapirani. Opet je sreća što su od njih 20 takva bila dvojica, eventualno trojica. Mada ja znam sa sigurnošću za dvojicu. U poređenju sa brojem igrača, to je mali procenat. Poslije u nastavku prvenstva je to bilo dobro, jer nikome nije palo na pamet da niko ništa slično ne pokuša, ili barem ja ne znam. Da budem iskren, ja nisam taj koji bi trebao o ovome da priča, time trebaju da se pozabave naše institucije, ali za perspektivu, želim da kažem da to ničemu ne vodi i da sam ja dokazao da toga ima u našem fudbalu.

Tvorac ove Zvijezde 09 govorio je i omladinskom pogonu kluba, koji bilježi odlične rezultate, a potvrda toga je i odličan nastup kadeta na turniru u Francuskoj.

Boris Stanišić i Bratislav Ristić sa Arnautom Cheauveauom (organizator turnira) i Christophom Maillardom (predsjednik SNAF Mondiale Cupa)

- Ja sam prezadovoljan omladinskim pogonom. Rezultat uopšte ništa ne govori. Moj koncept se zasnivao da pravim igrača, a ne rezultat. Možda ću ove godine razmišljati drugačije. Nadam se da je Bosna i Hercegovina sakupila dovoljno bodova da omladinci mogu igrati Ligu prvaka. Ove godine nisam imao neki motiv da ostvarim neko mjesto. Više je bio cilj da promovišem igrače za seniorski tim. Ove godine prvak neće ići u Evropu, prošle godine Sarajevo nije išlo i ja se nadam da ćemo steći dovoljno bodova da idemo u Evropu. Iskreno, mislim da ću, pošto imam dobar omladinski pogon, da pokušam da napadnem prvo mjesto. To je veoma zanimljivo i želim da svi znaju da mi imamo dobru školu. Išli smo u Francusku, postigli smo dobar rezultat. Dobio sam ponovo poziv da učestvujemo i naredne godine. Lijepo smo se predstavili kao klub, lijepo smo predstavili i bh. fudbal. Pobijedili smo Toulouse, a šta smo mi za Toulouse, kap u moru, od Zenita smo izgubili 1:0, sa Caenom igrali 2:2. To su vanserijski uspjesi, da jedan tako anoniman klub iz Bosne i Hercegovine postigne. Svojom igrom i ponašanjem smo zaslužili da nas ponovo pozovu. Ove godine su nam platili smještaj, hotele i sve ostalo, a ja sam platio putne troškove. Onda su oni sada odlučili da nam čak iduće godine plate i avionske karte. Naravno, ja bih to platio i ovaj put, nego smo malo zakasnili, pa smo išli autobusom, pa smo imali problema u putu i mislim da toga sve nije bilo da bismo imali i bolji rezultat. Ali, imamo kvalitet u omladinskom pogonu. To je bio dobar test da vidimo gdje stoji naš fudbal. Ja sam oduševljen i to je veliko iskustvo i za nas i za igrače. Oni su bili kadeti, sada će njih barem pola biti u juniorskom pogonu i zato ja kažem da bi mogao da slijedi jedan dobar uspjeh u idućoj sezoni.

Za kraj, Boris Stanišić je imao samo jednu poruku.

- Moja želja je, kao čovjeka koji predsjednika jednog kluba, koji želi da se pošteno bori i izbori za mjesto koje mu pripada, da ako ja radim svoj posao kao predsjednik i čovjek koji finansira klub, da svi rade svoj posao kako treba od predsjednika, sudije, delegata, posmatrača, do svih uključenih u fudbal.


Mladost 3 : 1 Krupa
Radnik 1 : 0 Sloboda
Čelik 1 : 1 Široki Brijeg
Tuzla Siti 0 : 3 Željezničar
Zvijezda 09 0 : 0 Zrinjski
GOŠK 0 : 2 Sarajevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 33 21 7 5 70
2 Zrinjski 33 19 8 6 65
3 Široki Brijeg 33 13 15 5 54
4 Željezničar 33 14 8 11 50
5 Radnik 33 10 14 9 44
6 Mladost 33 12 7 14 43
7 Čelik 33 11 10 12 43
8 Sloboda 33 10 8 15 38
9 Zvijezda 09 33 9 11 13 38
10 Tuzla Siti 33 9 9 15 36
11 Krupa 33 8 9 16 33
12 GOŠK 33 5 8 20 23