XS
SM
MD
LG

Ko to mi, Alija?

Alija Fatić

Tamo gde prestaje razum počinje Bosna i Hercegovina. Mnogo puta napisano i mnogo puta dokazano. U tom svetlu bi se mogla gledati i izjava predsednika Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine (a čine ga odbojkaški savez Republike Srpske i Odbojkaški savez Federacije Bosne i Hercegovine) Alije Fatića da će oni (nije precizirao ko?) zakazati utakmicu u Novom Pazaru između njih (koga?) i Kosova (samoproglašenog), ako Srbija odigra prijateljsku utakmicu sa Azarbejdžanom na Palama.

Moramo da upitamo Aliju na koga je mislio kada je rekao MI! Na reprezentaciju Bosne i Hercegovine koju čine pripadnici svih naroda koji žive u njoj, dakle, Srbi, Bošnjaci, Hrvati???  Ili je mislio na reprezentaciju Federacije BiH? Nismo baš sigurni da bi Alija našao barem jednog Srbina ili Srpkinju da mu igraju u Novom Pazaru protiv (samoproglašenog)  Kosova. Izvlačimo zaključak da je Alija mislio na reprezentaciju Federacije BiH.  

Morali bi iskreno i  mi zamoliti Aliju, u tom slučaju,  da napravi tu reprezentaciju, pa da se onda napravi i reprezentacija Republike Srpske, jer kad može Alija, može i Milutin… Stoga – napravi je Alija, molimo te!

Moramo da pitamo Aliju i zašto ima kasno paljenje. Prošle godine je Srbija igrala sa Bugarskom u Banjaluci, a Alija je ćutao. Možda je i bio na utakmici. Ne znamo, ali ne bi nas čudilo, Alija je čovjek odbojke, a svaki odbojkaški radnik bi otišao na utakmice šampionki, evropskih, svetskih, osvajača srebrne medalje na Olimpijadi…Zašto tada Alija nije reagovao.

Možda zbog činjenice da mu je Odbojkaški savez Srbije zdušno pomagao i u stručnom i svakom drugom poslu oko reprezentacije Bosne i Hercegovine.  Priča se da je Odbojkaški savez Srbije finansijski gurao tadašnjeg  bh selektora Gorana Nešića. To je Alija svojevremeno demantovao, ali nam je iz Budve,  gde je bio na sednici Balkanske odbojkaške asocijacije, govorio o sjajnoj saradnji sa Odbojkaškim savezom Srbije i Zoranom Gajićem.

Morali bi da pitamo Aliju Fatića i zašto mu iz Srbije dolazi statističar  na utakmice reprezentacija i radi on lajn statistiku. Nema ko drugi. Niko u BiH to ne zna! Tada mu ne smeta OSS Zoran Gajić i reprezentacija!  Bilo bi tu mnogo pitanja za Aliju, ali ćemo ostaviti nešto i za naredni put.

 Zanima nas šta će Alija raditi u narednim danima. Imaće doduše i posla na sudu, jer ima proces protiv njega zbog otuđivanja  21.000 maraka od Odbojkaškog kluba Tuzla - Jelovica. Tada je Alija bio predsjednik kluba. Pored ove kazne, dobio je tri meseca zatvora, tužen je sada i  da vrati novac… Ima, pored te kazne i procesa, Alija još dve presude.

  Nećemo se baviti time, neka se oko toga bave neki drugi, a mi čekamo Alijin  naredni potez.

Kriv si Alija

Ubeđeni smo da se sa ovom Alijinom izjavom ne slažu mnogi u Odbojkaškom savezu Bosne i Hercegovine. Nema ni zvaničnog stava. Sve je ovo ipak samo izjava jednog isfrustriranog predsednika. Jeste on predsednik, ali je u senci nekih drugih iz predsedništva OS BiH. Možda je ovo Alijina najava borbe za autoritet u matičnom savezu. Kasno je ipak! Neće Alija nikada biti prvi!

Morali bi mi da zamolimo Aliju da nam pojasni kako to recimo na pripremama selekcije zemalja  igraju prijateljske utakmice u trećim zemljama… Ne samo u odbojci.

Zašto Alija ima nešto protiv utakmice koja bi bila sjajna promocija odbojkaškog sporta… Ej, neko bi platio da takva sportska sila kakva je ženska odbojkaška reprezentacija dođe da igra utakmicu. Da li možda Aliji smeta što bi se igralo na Palama??? Možda?  

Bilo bi lepo da nam Alija kaže kako misli zakazati utakmicu sa samoproglašenim Kosovom?  Pa da nam pojasni i kako nađe Novi Pazar? Pa da nam drug Alija kaže i ko će mu činiti reprezentaciju? Ko će mu biti selektor? Lepo bi bilo i da nam Alija saopšti ko ga je nagovorio na sve ovo?  Nije ova izjava sada slučajna. Bosna i Hercegovina je jedina valjda država na svetu koja ni osam  meseci nakon izbora nije konstituisala vlast. Pitanje je i  kada će?  Možda je ova Alijina izjava spremljena u nekim političkim vodama. Ne bi nas ništa čudilo. S toga čekamo novi potez Alije Fatića.

Faksimil presude