XS
SM
MD
LG

Dominacija Izraelaca u Sarajevu, četiri medalje za BiH

  Finalna borba u kategoriji do 73 kilograma /foto: hardino.ba 

Finalnim borbama u sedam kategorijama, kao i mečevima za bronzane medalje, okončan je Evropski džudo kup za juniore Sarajevo 2019 koji se ovog vikenda održao u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Najuspešnija nacija na takmičenju na kojem je učestvovalo 238 džudistkinja i džudista iz 25 zemalja je Izrael. Izraelci su osvojili ukupno 11 medalja, od čega četiri zlatne, dvije srebrene i pet bronzanih.

Reprezentativci Bosne i Hercegovine Evropski džudo kup za juniori okončali su s tri srebrene i jednom bronzanom medaljom, a prema broju osvojenih medalja BiH je takmičenje završila na desetom mjestu. Srebrenim medaljama  okitili su se Vuk Elez (-81 kg), Igor Vračar (+100kg) i Hana Piralić (+78kg), dok je bronza u kategoriji preko 100 kilograma pripala Vasiliju Vujičiću.

Kategorijom do 60 kilograma u potpunosti su dominirali Izraelci džudisti. Matan Kokolajev je u finalu savladao zemljaka Jara Elkinda, a bronze su osvojili Izraelac Roie Rosen i Francuz Entoni Duporže.

U Izrael je otišlo i zlato u konkurenciji do 66 kilograma nakon finalu kojem je Amit Bobovič  porazio Kaluma Nađa iz Irske. Najniže mjesto na pobjedničkom podijumu pripalo je Ivi Verhorstertu iz Holandije i Israilu Dakakevu iz Francuske.

Bugar Mark Hristov trijumfovao je u kategoriji do 73 kilograma, a u vrlo interesantnom finalu porazio je Australijanca  Risa Alana, dok su bronzane medalje pripale Izraelcima Džonatanu Elbazu i Idi Levinu.

Drugu zlatnu medalju za samoproglašeno  Kosovo na turniru, koji tradicionalno organizuje Džudo savez BiH, osvojila je Laura Fazliu. Ona je u finalu kategorije do 63 kilograma porazila Holanđanku Nadiu Krahten, dok su bronzane bile Šaked Amihai (Izrael) i Lara Cvjetko (Hrvatska).

Dominaciju izraelskih takmičara tokom drugog dana Evropskog džudo kupa za juniore potvrdila je Maja Gošen, koja je trijumfovala u kategoriji do 70 kilograma protiv Holanđanke Silje Kok. U borbama za bronzane medalje viđena su dva holandsko - hrvatska duela . Jedan je pripao Lari Kilbi iz Hrvatske, a u drugom je uspješni bila Holanđanka Esmi Van Šardenburg.

Austrijanka Marlene Hunger propustila je priliku da svojoj domovini donese jedino zlato, no na kraju je osvojila jedinu medalju nakon što ju je u finalu do 78 kilograma porazila Francuskinja Li Ane Brustel. Holandske reprezentativke Amber Veiland i Kim Hoi osvojile su bronzane medalje.

Nakon dvodnevnog takmičenja u organizaciji Džudo saveza Bosne i Hercegovine, od ponedjeljka na Ilidži će se održati i četverodnevni Džudo kamp, u organizaciji Džudo saveza FBiH.