XS
SM
MD
LG

Foča čeka Evropu

U Foči će se od 25. do 28. jula 2019. održati 15. jubilarni međunarodni omladinski turnir "U17 Football Friends".

Ove godine nastupiće ekipe iz Rusije (uz podršku Ruskog doma iz Beograda), Mađarske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Učešće su potvrdili Lokomotiva Moskva, Krilja Sovjetov Samara, MOL Vidi, Crvena zvezda Beograd, Rijeka, Maribor, Budućnost Podgorica, Vardar Skoplje, Željezničar Sarajevo, Sutjeska Foča.

Dosadašnji pobednici: 2005. Crvena zvezda (Beograd - Srbija), 2006. Vardar (Skoplje - Makedonija), 2007. Groclin (Poljska), 2008. Budućnost (Podgorica - Crna Gora), 2009. i 2010. Njukasl junajted (Velika Britanija), 2011. Crvena zvezda (Beograd - Srbija), 2012. Dinamo (Zagreb - Hrvatska), 2013. Svonsi (Velika Britanija), 2014. Budućnost (Crna Gora), 2015. Olimpija (Slovenija), 2016, 2017, 2018. Rijeka (Hrvatska).

Foto: Football Friends

Tokom 15. jubilarnog turnira biće organizovan i okrugli sto (27. jul) pod nazivom "Pobeda prijateljstva" o značaju fudbala kao izuzetno važnog socijalnog pokreta na planeti, važne sile društvenog razvoja na kome de učestvovati predstavnici klubova, kao i istaknuti sportisti i ambasadori zemalja iz kojih dolaze klubovi.

"Football Friends" ove godine dodeljuje po prvi put povelju "Fudbalskog prijateljstva" čiji je osnov da "rivalstvo na terenu ne isključuje prijateljstvo".

Povodom 15. jubilarnog turnira Zoran Avramović, osnivač Football Friends je izjavio:

"Prijatelj je onaj koji te poznaje kakav stvarno jesi, shvata šta si prošao, prihvata šta si postao i još uvak ti dopušta da rasteš. Upravo je takva i prošlost i sadašnjost i bududnost Football Friends-a. Football Friends i 15. put ide u susret izazovu, prevazlazeći barijere i gradeći mostove prijateljstva. Taj mali kamenčić u mozaiku velike sile fudbala, kao divne niti koja spaja ljude i narode, dovoljan je razlog svima nama da smo u jednom vremenu ostavili trag koji vredi slediti, a to je put do novog susreta i korak ka svetu razumevanja i saradnje. Kada se probudite ujutro imate dva izbora - da nastavite da spavate i sanjate svoje snove ili da se probudite i pratite vaše snove. Zato odbacite sidro. Otplovite iz sigurne luke. Uhvatite vetar u svoja jedra. Istražujte. Otkrijte. I ne zaboravite: početna tačka svakog uspeha je želja. Negujte stara i stičite nova prijateljstva. Ona fudbalska krasi trajna veza. Igrajte i sanjajte. Rade Krunić je početne fudbalske korake napravio u Foči, u Fudbalskom klubu ''Sutjeska''. Tačno pre devet godina, kao 16-godišnjak, nastupao je za klub svog grada, grada svog životnog i fudbalskog detinstva i odrastanja, na VI Međunarodnom omladinskom turniru ''Football Friends''. Od juna 2019. Rade Krunić je fudbaler jednog od najvedih klubova – Milan"