XS
SM
MD
LG

Radnik u Trnavi ispao (video)

FK Radnik

Fudbaleri Radnika nisu uspjeli da se plasiraju u drugo kolo kvalifikacija za Evropsku ligu, pošto su večeras na Citi Areni u Trnavi poraženi od Spartaka poslije penala. U regularnom toku, bilo je baš kao i u Banjoj Luci 2:0 za domaćina.

Nije dobro počelo po našeg predstavnika. Igrala se 10. minuta kada Spartak izvodi lijepu akciju. Lopta je došla na lijevu stranu za Lukasa Lovata, koji u kaznenom prostoru nalazi napadača Aleksa Sobčika, ovaj se lijepo snalazi i pogađa za vodstvo Spartaka od 1:0, te tako polovi prednost koju je Radnik donio u Trnavu sa prvog meča u Banjoj Luci.

Radnik je brzo mogao uzvratiti. Nedim Mekić je centrirao, a Zukić ne uspjeva lijepo da zahvati loptu u kaznenom prostoru, te propada prilika Bijeljinaca. U 27. minutu sporan detalj na utakmici. Demira Pecu na centru terena, u situaciji kada nikoga nije bilo između njega i golmana Rusova, laktom u glavu udara Timotej Zahumenski, prekida kontru, a od sudije Rakhima Hasanova dobija samo žuti karton, što je izazvalo buru nezadovoljstva kod Radnika.

Odličnu šansu Spartak propušta u 35. minutu utakmice. Nije se najbolje snašla defanziva Radnika, lopta je došla do Tavaresa, a njegov šut odlazi malo pored lijeve stative gola Dalibora Kozića, te tako ostaje 1:0 za domaću ekipu. Isti igrač je zaprijetio i dvije minute kasnije. Filip Oršula je centrirao sa desne strane, a Tavares u skoku uspjeva da nadvisi Simonovića, šutira glavom, ali Dalibor Kozić to uspjeva da odbrani.

Pred odlazak na odmor, Daliboru Koziću šutem sa distance prijeti i Emir Halilović, a golman Semberaca još jednom odbija loptu u korner, te Radnik na poluvrijeme odlazi sa zaostatkom od jednog gola, ali i dalje rezultatom koji ga vodi u drugo kolo kvalifikacija za Evropsku ligu.

Samo što je počelo drugo poluvrijeme Spartak je imao priliku da u potpunosti anulira prednost Radnika. Igrala se 48. minuta kada je Lucas Lovat pokušao gotovo iz mrtvog ugla, lopta je preletjela Dalibora Kozića i pogodila prečku. U 62. minutu okvir gola je ponovo spasio našeg predstavnika. Poslije slobodnog udarca i ubačene lopte sa lijeve strane, u skoku je ponovo najviši Tavares, koji je dosta glavobolje zadao defanzivcima Radnika, ali lopta i ovaj put, poslije njegovog udarca glavom, pogađa prečku i odbija se u gol aut.

Slobodno se može reći da je to bila i jedna od posljednjih pravih prilika za Spartak. Kako se bližio kraj utakmice tako je i Mladen Žižović sve više zatvarao utakmicu, a igrači na terenu su mu odgovorili na najbolji mogući način zatvorivši prilaze golu Dalibora Kozića. Čak, Radnik je mogao i do izjednačenja u finišu. Jovan Motika je povukao kontru, i kada je trebao da doda loptu Demiru Pecu koji je dotrčavao iz pozadine, kao da ga je izdala snaga i učinio je to preslabo, pa je propala idealna prilika da Radnik stigne do poravnanja.

I onda u 87. minutu Spartak stiže do drugog gola. Na nevjerovatan način. Poslije centaršuta Lucasa Lovata sa lijeve strane, Dalibor Kozić užasno reaguje, promašuje čistu loptu na centaršutu i ona pada pravo na glavu Kristianu Mihaleku koji je šalje u mrežu za 2:0 i odlazak u produžetke.

I jedni i drugi su poprilično istrošeni ušli u produžetke, mada je to nekako bilo vidljivije kod naših fudbalera. Ipak, uspjevali su da smire akcije Spartaka, koje kao i većinom drugog poluvremena nisu bile ubojite, za razliku od prvog poluvremena. U 109. minutu utakmice Spartak ostaje sa desetoricom. Za razliku od 27. minute kada je sudija iz Azerbejdžana propustio da pokaže direktan put u svlačionicu Zahumenskom, ovaj put je pokazao crveni karton kapitenu Mitrei, koji je zaradio drugi žuti karton i morao je u svlačionicu prije penala. Kako se bližio kraj utakmice, tako su i domaći ostali gotovo u potpunosti bez snage, te od crvenog kartona, pa do kraja utakmice nismo vidjeli gotovo ništa, osim po jednog konkretnijeg napada na obje strane, međutim i bez ikakve opasnosti po jednog ili drugog golmana, pa se otišlo u penale.

U penal lutriji prvi su priliku da šutaju dobili domaći fudbaleri. Marko Tešija je pogodio sigurno mrežu Kozića, a onda je Alem Merajić jako loše izveo penal i Rusov je uhvatio ''živu'' loptu defanzivcu Radnika. Ipak, sudija Hasanov je odlučio da poništi taj udarac zbog toga što je Rusov ranije izašao sa svog gola, spasio Merajića i Radnik, a fudbaler Bijeljinaca u drugom navratu mnogo sigurnije šutira i poravnava rezultat. Drugu seriju otvara fantastičnom odbranom Dalibor Kozić, koji je iskusno sačekao strijelca prvog gola Aleksa Sobčika, odbranio udarac, ali je to ponovio sudija Hasanov, te je Sobčik u drugom putu bio znatno sigurniji i pogodio za 2:1. Nakon njega, loptu je uzeo Jovan Motika. Slabo je šutirao, idealno za odbranu Rusova, pa je Spartak ostao u prednosti nakon dvije serije. Treću seriju je otvorio Zahumenski. Užasno je šutirao fudbaler koji je trebao biti isključen u prvom poluvremenu, pa je Dalibor Kozić uhvatio ''živu'' loptu i omogućio priliku Nedimu Mekiću da poravna rezultat, što strijelac gola u Banjoj Luci nije propustio, pa je nakon tri serije rezultat bio izjednačen. Lukas Lovan je otvorio četvrtu seriju, a Dalibor Kozić je i njega zaustavio, no to nije materijalizovao Plavšić koji je katastrofalno šutirao i poslao loptu preko gola, pa se u petu seriju ušlo sa nerješenim rezultatom. Jakubek je uzeo loptu kao peti izvođač za domaće i sigurno pogodio, pa je veliki pritisak pao na Poparu kojeg Rusov zaustavlja i Spartak prolazi u drugo kolo kvalifikacija.

Spartak će u narednom krugu kvalifikacija igrati protiv Lokomotive Plovdiv

SPARTAK TRNAVA - RADNIK 2:0 (1:0) pen: 5:2 prvi meč: 0:2

City Arena, Trnava

Sudija: Rakhim Hasanov (Azerbejdžan)

Strijelci: 1:0 Sobčik (10), 2:0 Mihalek (87)

Žuti kartoni: Halilović, Zahumensky, Mesik, Tešija, Mihalek (Spartak), Radović, Simonović, Peco, Plavšić(Radnik)

Crveni karton: Bogdan Mitrea (Spartak Trnava) 109

Strijelci u penal seriji: Tešija, Sobczyk, Jakubek (Spartak), Merajić, Mekić (Radnik)

 

Spartak: Rusov, Mitrea, Orsula (od 80. Mihalek), Dangubić (od 64. Kelemen), Tešija, Sobočik, Halilović (od 93. Tuna), Mesik, Tavares (od 77. Jakubek), Lovat, Zahumenski

Radnik: Kozić, Radović, Simonović, Sušić (od 61. Merajić), Mekić, Popara, Zukić (od 54. Zukić), Peco, Maksimović (od 99. Plavšić) , Đurić (od 88. Bradonjić), Šubert

 

 

Posted by Vladimir Dovlica Milicevic on Thursday, July 18, 2019

Foto:

 


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8