XS
SM
MD
LG

Startuje Turnir fudbalske mladosti i prijateljstva

Od danas pa u naredna četiri dana sve do nedelje 28. jula Foča će biti domaćin tradicionalnog Međunarodnog omladinski turnir  „Fudbal frends“ . Ovogodišnji, jubilarni 15.’' Turnir prijateljstva“ će trajati nešto duže nego što je uobičajeno, jer će   prvi put  umesto dosadašnjih osam,  nastupiti deset ekipa,  fudbalskih poletaraca uzrasta do 17 godina . Ponovo će ovaj živopisni i opevani  gradić sa  ušća Ćehotine u Drinu biti stecište fudbalske mladosti i velikog broja gostiju koji žele da potvrde da se fudbal  ne sastoji samo od pobede i poraza već i prijateljskog druženja i sklapanja prijateljstava među zaljubljenicima u najvažniji sporednu stvar na svetu.

Načelnik opštine Foča, Radisav Mašić rekao je da će biti velika čast i zadovoljstvo ponovo ugostiti fudbalsku mladost,  koji će igrati na ovom prestižnom turniru, čime se potvrđuje da je Foča postala sportski i kulturni centar  omladinskog fudbala kako u regionu tako i u Evropi .

-Možemo slobodno reći da je ovo najveća manifestacija omladinskog fudbala na području bivše zajedničke države a i šire. Nama je najbitnije da ovaj turnir opravda svoj naziv u pravom smislu,  a to je druženje i prijateljstvo među mladim ljudima  koji stižu u Foču iz različitih delova Evrope i poruke koji oni odavde odnesu . Po svemu tome naš grad se promoviše kao dobar domaćin i mesto gde mladi ljudi sklapaju prijateljstva, stiču iskustva, i uče nešta novo. Foča u fudbalskom smislu  ostaje mladim igračima u sećanju kao grad fudbala,  u kome su odrasla mnoga poznata fudbalska imena koja su pronela slavu našeg grada širom sveta.. Zbog svega toga „Fudbal frends“ za nas ima veoma važno mesto i opravdava sav trud koji ulažemo u organizaciju. Gradski stadion na kome će se igrati sve utakmice je u potpunosti  uređen i potpuno spreman dočekuje početak turnira. Verujem da će i naši građani,  a i gosti doći da podrže mlade fudbalere, kao što je to bilo i u proteklih petnaest godina,  a fudbalski poletarci  će sigurno pružiti sve od sebe da se prikažu u najboljem izdanju. Želimo im puno dobrih nastupa,  uz to i sreće i na kraju neka se najbolji okite „Trofejom prijateljstva“ i svi srećni i zadovoljni napuste Foču, zaključio je Mašić

Kao što smo već istakli turnir će  se održati na Gradskom stadionu   od 25. do 28 jula a prvi put  će nastupiti dve Ruske i jedna Mađarska ekipa.  Ovogodišnji učesnici su „Krila Sovjetov“ iz Samare, “Lokomotiva“ iz Moskve, mađarski „Vidi , nekadašnji „Videoton“ iz Sekešfehervara, branilac titule „Rijeka“ iz Hrvatske, “Crvena zvezda“ iz Srbije,“Budućnost“ iz Crne Gore,“Maribor“ iz Slovenije,“Vardar“ iz Makedonije i „Željezničar“ i domaćin „Sutjeska“ iz BiH.

Uporedo sa turnirom će se održati i okrugli sto na kome će gosti, ambasadori zemalja iz kojih dolaze klubovi učesnici Fudbal frendsa  i predstavnici ekipa,  govoriti o socijalnoj dimenziji fudbalske igre  na temu „Pobeda prijateljstva“.

Ovogodišnji učesnici će biti svrstani u tri grupe , u grupi A će se nadmetati „Krila Sovjetov“,“Maribor“ ,“Budućnost „i „Sutjeska“ , grupu B će sačinjavati „Lokomotiva“,“Crvena Zvezda“ i „Vardar“ , dok će se u grupi C takmičiti  „Vidi“,“Željezničar“ i „Rijeka“.

Grupna faza će se odvijati od  četvrtka 25. do subote 27. Jula,  a tog dana u večernjim terminima su na programu i polufinalni susreti u koje će se plasirati pobednici grupa kao i najbolja drugoplasirana ekipa.

Na otvaranju će susret igrati  „Krila Sovjetov“ i domaćin „Sutjeska“ 25. jula u 17 časova. Poslednjeg dana turnira igraće se susreti za plasman dok je finale zakazano za 19 časova. Podsećanja radi u proteklih petnaest godina uz najpoznatije ekipe sa prostor bivše zajedničke države su učestvovali klubovi iz Kine, Engleske, Velsa, Holandije, Poljske, Austrije, Grčke, Rumunije Bugarske...Organizatori i ovogodišnjeg jubilarnog 15. „Fudbal frendsa „ su opština Foča i Asocijacija „Fudbala frends“ iz Beograda na čelu sa Zoranom Avramovićem idejnim tvorcem turnira.