XS
SM
MD
LG

Luke ili katanac

Stadion Mrkonjić Grad

 MRKONJIĆ GRAD-U fudbalu Republike Srpske na pomalu je još jedan veliki problem. Upravni odbor FK Sloboda u dogovoru sa rukovodstvo opštine zauzeo je stav da se uputi zahtjev Izvršnom odboru Fudbalskom savezu Republike Srpske da omogući da se na stadionu „Luke“ mogu igrati mečevi u okviru takmičenja u Drugoj ligi - grupa Zapad. U protivnom, ukoliko stadion ne dobije dozvolu FK Sloboda zamrznuće svoj rad ili će se takmičiti u najnižem rangu!?

Predsjednik Upravnog odbora Milenko Milekić, kaže da je pritisak javnosti, navijača i lokalne vlasti da FS RS dozvoli da FK Sloboda svoje mečeve igra na stadionu „Luke“.U protivnom, bez razlike na pripreme i formiranu ekipu Sloboda će istupiti iz takmičenja u Drugoj ligi - grupa Zapad.

Gčlanvi stadion Mrkonjić grad

-Već godinu dana u Mrkonjić Gradu nema fudbalskih utakmica. To je tragedija za fudbal Srpske u cjelini. Moramo učiniti sve da se utakmice igraju na našem stadionu. Pritisak navijača, javnosti, lokalne zajednice... je da FS RS dozvoli da Sloboda svoje mečeve igra na svom stadionu, dok se ne završi izgradnja pomoćnog stadiona, sa vještačkom travom ili nivelacija glavnog terene. Bez predmetno je da se klub takmiči, a da svoje utakmice igra na terenima oko Banjaluke. Nije nam jasno da smo devt godina mogli da igramo mečeve u Prvoj i isto toliko u Drguoj ligi na svom stadionu. A sada ne možemo igrati ni u Drugoj ligi. Znači ukoliko ne bude utakmica na „Lukama“, nema ni fudbala u Mrkonjić Gradu i FK Sloboda,  tvrdi Milekić.

Prvi čovjek Slobode, kaže da je uprava kluba razgovarala sa rukovodstvom FS RS i da ih je upoznala sa svim aktivnostima koje klub čini na izgradnji infrastrukture, ali i na formiranju ekipe i mlađih selekcija.

-Uputili smo zvaničan dopis Izvršnom odboru FS RS, a razgovarali smo i sa predsjednikom Milom Kovačevićem da utakmice igramo u Mrkonjić Gradu. Želim da kažem da smo imali korektne razgovore i osjetio sam da rukovodstvo FS  RS želi da nam pomogne. Međutim, još nismo dobili nikakav odgovor, a prvenstvo je na pragu. Nadamo se da će rukovodstvo FS RS shvatiti našu situaciju i izaći nam u susret, da naše utakmice možemo igrati na „Lukama“. Prethodnih dan uredili smo teren, prostor oko terena, „osvježili“ svlačionice. Narednih dana nam ostaje još da povaljemo teren, koji je u dosta dobrom stanju. Kada se samo sjetim po kakvim „baščama“ smo igrali, naš teren je kao iz bajke,  kaže Milekić.

 I pored svih problema koji prate klub, velikih troškova nastalih zbog igranja utakmica u Banjaluci i Krupi Uprava FK Sloboda zatvorio  konstrukciju finansiranja za jesenji dio sezone.

 -Pokušavamo da troškove svedemo na minimum. Svi u klubu rade bez naknade. Trudimo se da ne stvaramo obaveze koje ne možemo pokriti. Uspjeli smo da kompetiramo ekipu i vjerujem da u Drugoj ligi možemo da igramo značajnu ulogu. Da se plasiramo u vrh tabele. U dogovoru sa stručnim štabom akcenat je stavljen na afirmaciju mladih i perspektivnih fudbalera,  kaže Milekić.

 Što se tiče stadiona sa vještačkom podlogom, radovi iz prve faze su završeni. Trene je ograđen i pripremljen za polaganje vještačke trave .  Zapelo je oko odabira izvođača, jer je tender poništen zbog žalbe preduzeća čija ponuda nije odbrana na tenderu.

 -Nadam se da će prevladati razumijevanje kod firmi koje su se prijavile na tender i da će lokalna vlast uspjeti da taj problem riješi. Želimo da se što prije završi postavljenje vještačke podloge. To bi nam mnogo značilo i apelujem na sve da se ovaj problem što prije riješi. Što se tiče nivelacije glavnog terena stadiona „Luke“ u završnoj fazi je izrada projekta.  Projektom je predviđena nivelacija, proširenje dimenzija igrališta, ugradnja sisteme za prskanje terena i svih neophodnih sadržaja. Imamo obećenje da će se iznaći strateški partner koji bi pomogao da se teren izgradi prema najvišim standardima UEFA, oprimista je Milekić.

 Bilo kako bilo, želimo da vjerujemo da će u ovoj (ne)fudbalsko priči, prevladati ona fudbalska i da će se buba - mara ponovo zakotrljati na „Lukam“ podno Lisine. Grada gdje su braća Buhovac još početkom prošlog vijeka donijeli prvu fudbalsku loptu i osnovali prvi fudbalski klub.

 

 


Sloboda (MG) : Sloga (T)
Omarska : Proleter
Borac (Š) : Laktaši
Polet 1926 : Jedinstvo
Dubrave : Sloga (S)
Borac (KD) : Sloboda (NG)
Ljubić : Sloga (D)
Konačna tabela
Poz Tim UT PB N PR BOD
1 Borac (KD) 15 11 2 2 35
2 Jedinstvo 15 10 1 4 31
3 Sloga (D) 15 9 4 2 31
4 Ljubić 15 8 3 4 27
5 Mladost 15 7 4 4 25
6 Laktaši 15 7 3 5 24
7 Sloboda (MG) 15 7 3 5 24
8 Omarska 15 7 1 7 22
9 Dubrave 15 6 2 7 20
10 Sloga (T) 15 5 3 7 18
11 Borac (Š) 15 5 2 8 17
12 Sloga (S) 14 5 1 8 16
13 Proleter (-3) 15 4 2 9 11
14 Sloboda (NG) (-3) 15 3 0 12 6
15 Polet 1926 (-3) 15 2 1 12 4