XS
SM
MD
LG

Najava nove sezone Premijer lige

Foto: Premier League

Pred nama je nova sezona najuzbudljivije i najkvalitetnije fudbalske lige na svijetu, Premijer lige. U petak kreće sve sa utakmicom Liverpula i Noriča a završava sredinom maja.

Pokušaćemo se osvrnuti na sve timove i napisati neka predvđanja pred sam start sezone.

Mančester Siti je dvostruki uzastopni osvajač titule. Ovog ljeta doveli su Rodriga iz Atletika a Sane je blizu odlaska. Takođe. očekuje se da bude promjena u načinu igre. Moguće je da Žesus dobije više prilike od Aguera a mnogo će im značiti i što je De Brujne konačno zdrav. Glavni su kandidati za titulu i sve osim njihove titule biće iznenađenje.

Liverpul je prošle sezone za dlaku ostao bez titule. Odbrana im je bila pravi bedem a napad sjajan pa i to nije bilo dovoljno da sruše Sitija. Ovog ljeta nisu imali nekih značajnih pojačanja. Logikom stvari je očekivati da im odbrana ne bude sada tako dobra ali da opet bude među najboljim u ligi. Jedini su koji se mogu suprostaviti Sitiju ali djeluje da ne mogu ponoviti prošlu sezonu. Njihova prednost je titula u Ligi Šampiona koju sada ne moraju toliko juriti a Sitiju baš ta titula fali. Međutim, neka prognoza je da će Siti imati 5-7 poena prednosti na kraju sezone.

Od trećeg do šestog mjesta trebala bi biti tri londonska tima i drugi tim iz Mančestera. Totenhem je prošle godine bio treći. Ovog ljeta su konačno doveli nekog a pare su dali za Ndombelea. Stigao je i Klark ali će ostati godinu dana u Lidsu. Prodali su Tripijea u Atletiko pa će biti zanimljivo kako će se krpiti. Djeluje da su plafon dotakli i da je vrijeme za pad.

Čelsi je prošle sezone bio četvrti. Ovog ljeta preuzeo ih je Frenk Lampard. Imaju problem jer su ostali bez Azara a nemaju prava na dovođenje igrača radi kazne. Vratili su dosta igrača sa pozajmica, bili dobri na pripremama i sigurno će se opet boriti za ulazak u LŠ. Dosta su lijepo i efikasno igrali tokom priprema, mladi igrači su se sjajno uklopili i Frenki bi mogao napraviti finu mašineriju.

Arsenal je bio peti prošle sezone i to prije svega radi očajne odbrane koja ih je mnogo koštala. Do sada tu odbranu i nisu mnogo popravili. Stigao je Martineli iz Brazila ali nikako da realizuju još jednog štopera što im je plan. Pozajmili su Sebaljosa iz Reala a potez ljeta jeste dovođenje Pepea iz Lila. Pepe je imao 22 gola i 11 asistencija za vicešampiona Lige 1 prošle sezone. Arsenal gotovo da ne može imati katastrofalnu defanzivnu sezonu i da će se popraviti. Navodno Emeri dobija otkaz ako ne izbori LŠ a tu bi trebao završiti sa napadačkim potencijalom svog tima.

Junajted je bio aktivan ovog ljeta. Ole Gunar Solskjer je doveo tri fudbalera. Prevelike pare dali su za Megvajera i Van Bisaku. Bisaka je talentovan i mlad pa i vrijedi velikih para ali Megvajer je prosječan štoper kojeg su doveli za rekordne pare za jednog defanzivca. Doveli su i mladog Džejmsa iz Svonsija a pokušavaju završiti još neke transfere. U suštini nisu previše toga napravili. Pogbu su ostavili a on je taj koji bi trebao ponovo igrati kad mu se igra a kad mu se ne igra biti kamen spoticanja cijele ekipe. Boriće se za LŠ ali pitanje je mogu li tu ući.

Vulverhempton je bio impresivan prošle sezone. Bili su na kraju sedmi i sada igraju kvalifikacije za Ligu Evrope. Doveli su Kutronea i Valjeha a moguće da će dovesti još neke igrače. Okosnicu ekipe su sačuvali. Ako uđu u grupu LE, Vulvsi će vjerovatno imati nešto lošiju sezonu u ligi ali sredina tabele je njihova bez problema.

Votford je prošle sezone igrao sjajno a na kraju su igrali i finale FA Kupa. Ove sezone će teško ponoviti takvu sezonu. Ekipa je manje više ista a ostao je i trener Havi Grasija. Trebali bi opet opstati bez problema i biti negdje u sredini tabele.

Lester bi ove sezone mogao biti ono što su Vulvsi bili prošle. Oni su jedini kadri umiješati se u borbu za TOP6 od manjih ekipa, bar po mom skromnom išljenju. Rodžers ih je sjajno posložio. Jesu ostali bez Megvajera ali imaju dobrih opcija na štoperu i moguće je čak i da će promijeniti formaciju. U zadnjem meču priprema igrali su 3-5-2 i vjerovatno je to jedna od mogućih formacija. Imaju vezni red sa dosta arsenala. Olbrajton, Tileman i Medison igraju sjajno. Stigao je Perez koji igra i drugog napadača a tu je naravno i Vardi.

Everton je odradio zanimljiv prelazni rok. Doveli su Moize Kena iz Juventusa, Delfa iz Sitija a stigao je i Gbakpe. Otišao je Idrisa Gaja u PSŽ što je veliki udarac za ekipu. Djeluje da će ove sezone igrati drugačije i da špic neće biti Ričarlison. Njemu to više i odgovara. Biće neugodni svima i uz Lester najopasniji po TOP6 ekipe.

Kristal Palas je za sada odradio zanimljiv posao. Doveli su Ajua, odnosno otkupili a stigao im je i Geri Kejhil. Ostali su bez Van Bisake ali su sve bliži tome da sačuvaju Zahu. Ako ga sačuvaju, vjerovatno će bez problema opstati u ligi. 

Sautempton je prošle sezone jedva opstao u ligi. Ove sezone sa tim ne bi trebali imati problema. Hazenhiter radi sjajan posao a i odradili su dobar posao. Niko bitan im nije otišao a došao im je Če Adamas, koji je postigao preko 20 golova za prosječni Birmingem u drugoj ligi. Sve u svemu, sredina tabele je realnost ''Svetaca''.

Ekipa Bormuta je odradila dobar posao. Edi Hauv je prije svega sačuvao ključne igrače u ekipi a doveo je par igrača koji mogu biti korisni u rotaciji. Bruks im je out tri mjeseca na startu što ih može usporiti. Nikada u svojim sezonama nisu imali problema sa opstankom pa im ni sada ne prijeti neka grčevita borba.

Vest Hem je radio dosta ovog ljeta. Doveli su Sebaistana Alera koji je briljirao u ekipi Ajntrahta. Lanzini im se oporavio što im je veoma važno. Takođe, stigao je i Fornalis iz Viljareala koji je zalog za budućnost. Ostali jesu bez Arnautovića ali na momente je iše štetio ekipi nego dobrog donosio. Pelegrini dobro radi i kako vrijeme prolazi, sve su ozbiljniji. Mogu bii iznenađenje iz drugog plana ove sezone u borbi za sedmo mjesto.

Barnli je ovog ljeta prodao nee bitne igrače. Sem Vouks otišao je u Stouk a doveli su Petersa upravo sa ''Britanija Stadiona''. Tom Hiton je otišao u Aston Vilu ali budući da imaju Harta i Poupa, Barnli sa golmanima nema problema. Trebali bi biti u donjem dijelu tabele ali bez problema sa opstankom.

Njukasl je imao čudno ljeto. Benitez je otišao jer mu Majk EŠli nije dao pare za pojačanja. Potom dovede Stiva Brusa i krenu sa trošenjem. Doveli su Žoeniltona za rokerdan transfer a stigao ie i Nicin Maksim. Tim je jači nego prošle godine ali je trener mnogo slabiji. Po timu su za lagani opstanak ali Brus je prečesto ispadao da bi tek tako otpisali tu mogućnost.

Brajton je prošle sezone jedva opstao. Hjuton je dobio otkaz a preuzeo ih je Poter, koji je sa Estersundom radio sjajan posao u Švedskoj. Nisu imali previše odlazaka a dovodili su dosta. Trusar je stigao iz Briža a doveli su i Nila Maupaja, koji je igrao sjajno u Brentfordu u drugoj ligi. Opet će se oni boriti za opstanak a vidjećemo hoće li opet opstati.

Došli smo i do novajlija. Od Vile se dosta očekuje. Aston Vila je dovela veliki broj fudbalera ali su bez dosta njih i ostali. Zadržali su ključne igrače poput Hurihejna, Griliša, Mekgina a otkupili su Mingsa nakon što je igrao na pozajmici. Doveli su Hitona, napadača Veslija, veznjake Žotu i Trezegea a otkupili su i El Gazija. Doveli su još neke igrače i Din Smit sada treba da ih uklopi kako treba. Prognoziraju im da budu kao Fulam ali Vila bi trebala opstati.

Norič je bio šampion Čempionšipa. Ovog ljeta dovodili su opet igrače iz Njemačke. Farhe je i ranije dovodio igrače iz Njemačke a sada je doveo Josipa Drmića koji je igrao i za Leverkusen i Ajntrah. Takođe, zadržali su ključne igrače poput Ernandeza i najboljeg strijelca Pukija ali su jedni od glavnih kandidata za ispadanje.

Šefild Junajted je dovodio dosta. Kris Vajdler radi nestvaran posao. Samo prije tri godine, bili su trećeligaši a sad su u eliti. Dosta igrača su dovodili. Henderson je opet pozajmljen od Junajteda jer je branio sjajno. Doveli su Olija Mekburna koji je igrao sjajno u Svonsiju a i izuzetno je mlad. Doveli su i Osborna iz Notingema. Međutim, i pored pojačanja i solidne igre na pripremama, kandidati su za ispadanje.

PROGNOZA TABELE

1. Mančester Siti
2. Liverpul
3. Arsenal
4. Čelsi
5. Mančester Junajted
6. Totenhem
7. Lester
8. Everton
9. Vulverhempton
10. Vest Hem
11. Bormut
12. Sautempton
13. Kristal Palas
14. Votford
15. Barnli
16. Aston Vila
17. Njukasl
18. Brajton
19. Norič
20. Šefild

Sezona će pokazati koliko je prognoza bila dobra.