XS
SM
MD
LG

Mahalbašić sa Podrinjem ulazi u novu sezonu: Opstanak u ligi je naša ambicija

Podrinje iz Janje će u novu sezonu Prve lige Republike Srpske ući sa novim trenerom. Novo- staro ime na klupi prvoligaša iz Janje je Zumbul Mahalbašić, koji je i prošle sezone od septembra, pa do zimske pauze vodio Podrinje, a onda je na njegovo mjesto stigao Borislav Tonković.

Nakon završenih svih potrebnih stvari vezanih za sticanje licence Fudbalskog saveza Srbije, Malhabašić se vratio u Podrinje, te ponovo preuzeo ekipu iz Janje sa kojom će ući u novo prvenstvo Republike Srpske. Mahalbašić nam u razgovoru govori da je ekipa možda malo kasnije počela pripreme, ali da to nikako ne smije biti alibi za nešto kada počne prvenstvo.

- Nisam nezadovoljan, mada možda nam je ta jedna sedmica falila još. Malo smo kasnije krenuli, ali u tome ne tražimo alibi. Generalno, odigrali smo šest utakmica. Rezultatski je to bilo ok, mada je bilo nekih utakmica gdje nisam bio zadovoljan iako je rezultat pozitivan. Mislim da ekipa još nije najspremnija, ali da je blizu maksimuma, rekao nam je Zumbul Mahalbašić, novi-stari trener Podrinja.

Što se tiče igračkog kadra bilo je promjena u ekipi. Stigla su neka poznata prvoligaška imena poput Molerovića, Vučića, Bodiroge, Janjića i drugih, tako da će trebati i vremena da se to malo uigra. Mahalbašić ističe da je zadovoljan i ponovo podcrtava da igrački kadar ne smije takođe biti nikakav alibi za neke rezultate.

- Ja sam zadovoljan. Nemamo veliki budžet i srazmjerno tome su dolazili igrači. Kada sam došao znao sam stanje kakvo je, znao sam igrački kadar i znao sam otprilike na koje igrače imam pik da ih dovedem. Ne bih da tražim alibi u tome. Najviše to mrzim. Znao sam šta je kako je i prihvatio sam se posla. Vjerujem u ekipu, u rad i nadam se da ćemo uz dosta rada i malo sportske sreće možemo biti na pragu naših ambicija, a to je ostanak u ligi. Nemamo neke veće ambicije i daćemo sve od sebe da to ostvarimo.

Prva utakmica pred Podrinjem je Slavija iz Istočnog Sarajeva. Poznaje on neke igrače Sokolova od ranije, te sa dosta respekta prema rivalu prilazi tom meču.
 

- Očekujem tešku utakmicu protiv Slavije, uvijek neugodnog protivnika, ekipe sa tradicijom i rejtingom, ali nadam se pozitivnim ishodom.Iskreno, dosta igrača Slavije znam koji su od ranije tu. Nove ne znam, ali svakako da ću se potruditi da ih upoznam. Kokot je prestao igrati, Regoje ne znam da li će igrati, tu je Pušara, tu je Arbinja. Ima Slavija mlađih igrača, potencijala i sa pravom može da vidi svoju ambiciju u utakmici sa nama. Tu je Mandić, koji je nastupao proljetos u Podrinju. Svakako da ih respektujemo, međutim mi nemamo izbor, moramo tražiti pobjede kući i da tako idemo prema opstanku. Da li ćemo uspjeti, vidjećemo. Da li ćemo izdržati? Da li smo spremni? Vidjećemo. Nema mnogo kalkulacija, liga je sužena. Mi moramo u svakoj utakmici tražiti svoju šansu. Da li ćemo uspjeti, vidjećemo, a mi svakako imamo pravo da se nadamo pobjedi.

Kada govori o ostatku lige smatra da su Rudar i Krupa prvi favoriti za ulazak u Premijer ligu, ali da su tu i Modriča i Kozara jako kvalitetne ekipe.

- Po ovome što znam Rudar i Krupa su otvoreno su najavili ambicije. Modriča je kvalitetna, Kozara odlična ekipa. Uvijek se tu pojavi neka ekipa koja će svojom mladošću, svojom stilom da se nametne. Kao što je prošle godine bio Željezničar. Realno, bez obzira na tešku situaciju i što manje- više svi klubovi imaju finansijskih problema, mislim da je liga jako izjednačena i da su osim ova 2-3 kluba u vrhu kod ostalih je razlika u ''pet deka'', tako da mislim da će biti jako neizvjesno gdje ko ide.

O skraćenju lige Mahalbašić nije puno govorio. Ipak, priznaje, da je i Liga 12  bila sasvim adekvatna za ovaj rang takmičenja.

- Iskreno, to su neke stvari koje je predstavništvo lige donijelo. Lično, volio bih da je liga veća, ali to je samo mišljenje jednog trenera, koji se i ne pita mnogo. Mislim da će biti nekog pomaka u kvalitetu, ali je po meni i liga od 12 timova bila sasvim adekvatna. To su neke stvari na koje mi treneri ne možemo uticati i to ostavljam ljudima iz FSRS da uređuju. Koliko će to biti dobro ili loše ostavljam ljudima iz Saveza.


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8