XS
SM
MD
LG

Istorijat Mundobasketa: Mundobasket 2014. godine

Foto: FIBA

Mundobasket 2014. godine održao se u Španiji. To je bilo poslednje takmičenje sa 24 ekipe, bar za sada. Ekipe su bile podijeljene u četiri grupe sa po šest ekipa a prve četiri prolazile su dalje.

U grupi A igrali su Španija, Brazil, Francuska, Srbija, Iran i Egipat. Srbija je igrala na Mundobasketu sa igračima kao što su Bjelica, Teodosić, Krstić, Bogdanović, Kalinić, Marković i Jović. Srbija je u prvom kolu savladala Egipat sa 85-64 a Teodosić je imao 15 poena. Iako je Srbija imala +8 na poluvremenu, u drugom kolu je izgubila od Francuske sa 74-73 a tragičar je bio Bogdanović koji se okliznuo u poslednjem napadu za pobjedu Srbije. Raduljica je predvodio Srbiju sa 21 poenom dok je Lovernj vodio svoj tim do pobjede sa 19 poena.

Srbija je u trećem kolu rutinski savladala ekipu Irana sa 83-70 a Bjelica je imao 18 poena. Srbija je u četvrtom kolu igrala odlično protiv Brazila sve do poslednjeg perioda. Ušli su naši momci sa +4 u poslednji period ali su ga izgubili 21-9 te su Brazilci slavili sa 81-73. Viera ih je predvodio sa 21 poenom dok je Teo imao 14 poena. Srbija je u poslednjem kolu odigrala lagano protiv Španije i moguće sa dozom kalkulacije pa su Španci slavili sa 88-73. Kao četvrtoplasirana u grupi, Srbija nije mogla do finala na Ameriku.

Inače, Španija je na kraju bila prva u grupi sa svih pet pobjeda. Brazilci su bili sjajni u grupi i sa 4-1 su završili kao drugi dok je treća bila Francuska.

U grupi B igrali su Grčka, Hrvatska, Argentina, Portoriko, Senegal i Filipini. Grci su bili sigurni i sa 5-0 došli su do prvog mjesta u grupi.Hrvatska se mučila protiv Filipina i dobila ih nakon 81-78, izgubila od Senegala sa 77-75 ali su završili drugi. Ključna je bila njihova pobjeda protiv Argentine 90-85. Četvrti je završio Senegal koji je u direktnom meču savladao Portoriko.

U grupi C igrali su Amerika, Turska, Dominikanska Republika, Novi Zeland, Ukrajina i Finska. Ova grupa je bila suviše lagana za Amere te su sa 5-0 došli do prvog mjeta. Iako je Turska neočekivano izgubila od Ukrajine 64-58, na kraju su završili kao drugi sa 3-2. Dominika, Novi Zeland i Ukrajina su imali skor 2-3.Ukrajina je bila najslabija u međusobnom krugu pa su ispali na kraju.

U grupi D igrali su Litvanija, Slovenija, Australija, Meksiko, Angola i Južna Koreja. Litvanci su neočekivano izgubili od Novog Zelanda sa 82-75 ali su dobili Slovence sa 67-64 u borbi za prvo mjesto. Novi Zeland je bio treći. Meksiko je bio siguran protiv Angole i Koreje te su na kraju bili četvrti u grupi.

Amerikanci su savladali sigurno ekipu Meksika sa 86-63 u osmini finala. Slovenci su savladali Dominikance sa 71-61 te su im otišli na megdan. Litvanci su imali problema sa Novim Zelandom i razigranim Vebsterom (dao 26 poena) ali su predvođeni Valančiunasom (22p i 12sk) došli do pobjede 76-71. U veolikoj drami Turska je preokretom u poslednjem periodu savladala Australiju sa 65-64 te su otišli na Litvance.

Srbija je u osmini finala otišla na Grčku. Prvo poluvrijeme je bilo efikasno i izjednačeno a Srbija je vodila 46-42. U trećem periodu gledali smo nešto defanzivniju košarku a Srbija je podigla prednost na +9. Srbija je bila izuzetno dominantna u poslednjem periodu te je na kraju slavila sa 90-72. Bogdanović je imao 21 poen sa jedne a Kalates 14 sa druge strane.  Brazil je u derbiju savladao Argentinu sa ubjedljivih 85-65 te je otišao na megdan Srbiji. Španija je rutinski savladala Senegal sa 89-56 a Francuska je savladala Hrvate sa 69-64 te su oni zakazali svoj duel.

Litvanija je u prvom četvrtfinalu savladala Tursku sa 73-61 a do sigurne pobjede došli su radi poslednje četvrtine (26-17). Seibutis ih je predvodio sa 19 poena dok je Gonlum predvodio Turke sa 13 poena. Litvanci su otišli na Amere koji su sa 119-76 razbili Slovence.

Srbija je u četvrtfinalu igrala sa Brazilom. Prvo poluvrijeme bilo je neizvjesno i izjednačeno a Srbija je na odmor otišla sa +5. U drugom poluvremenu Srbija je razbila Brazilce i na kraju je slavila sa 84-55. Teo je imao 23 poena a Varežao 12 poena sa druge strane.  Francuzi su doktorskom odbranom savladali Špance sa 65-52 i otišli na megdan Srbiji. Francuze je predvodio Dijao sa 15 poena dok je Pau Gasol imao 17 poena sa druge strane.

Prvo polufinale bilo je zanimljivo samo u prvom poluvremenu u kome je Litvanija bila na jednocifrenom zaostatku. Ipak, Ameri su na kraju slavili sa 96-68. Irving je imao 18 poena sa jedne a Kuzminskas i Valančiunas po 15 sa druge strane.

Srbija i Francuska su odigrali veoma zanimljiv meč. Srbija je bila sjajna u prvom poluvremenu i na odmor je otišla sa velikih +14. Srbija je tu prednost održavala i u trećem periodu. Međutim, Francuzi predvođeni nestvarno raspoloženim Batumom, uspjeli su da se vrate u poslednjem periodu. Ipak, i pored primljenih 39 poena u poslednjem periodu, Srbija je slavila sa 90-85.Teodosić je predvodio Srbiju sa 24 poena dok je Batum imao 35 poena sa druge strane.

Duel za treće mjesto bio je prava poslastica. Od samoga staeta gledali smo veoma neizvjestan i izjednačen meč a Francuzi su na odmor otišli sa poenom prednosti. Litvanci su odigrali fenomenalan treći period. Dobili su ga sa 29-21 te su sa +7 ušli u poslednji period. Ipak, Francuzi su odigrali sjajan poslednji period i preokretom su slavili sa 95-93. Batum ih je predvodio sa 27 poena dok je Valančiunas predvodio Litvance sa 25 poena.

Finale je bilo jednosmjerna ulica. Ameri su bili prejaki i slavili su protiv Srbije sa 129-92. Irving je imao 26 poena sa jedne a Bjelica i Kalinić po 18 sa druge strane.

Barea je bio najbolji strijelac turnira sa 22 poena po meču. MVP je bio Kajri Irving. Pored njega, u najboljem timu bili su Teodosić, Batum, Pau Gasol te Ferid.