XS
SM
MD
LG

Olimpik moj veliki izazov

Kristijan Cvijetić

Kristijan Cvijetić, fudbalski trener koji već duže vremena živi u Ženevi pronašao je novi posao u Švajcarskoj. Dugogodišnji učitelj najmlađih u Servetu  i čovek koga u UEFA jako cene preuzeo je Olimpik iz Ženeve, nižerazredni klub koji ima visoke ambicije, da jednog dana dođe i do elitnog fudbalskog ranga u “zemlji sira, satova i čokolade”.

-Zvali su me ljudi iz Olimpika koji su za dve godine preskočili dva ranga takmičenja, sada su u četvrtoj diviziji, ali to je profesionalna elitna liga i sve je na mnogo višem nivou. Nisam mogao da odbijem ovu ponudu jer su se ambicije kluba i moje lične poklopile, tako da sam prihvatio posao i znam šta me očekuje. Ne plašim se izazova – istakao je Kristijan Cvijetić.

Proteklih dana s porodicom je boravio u rodnom Beogradu, na odmoru, imao je ponude i u Srbiji.

-Odlučio sam se za Olimpik jer ima zvučno ime, kao slavni francuski klub iz Marselja. Osim toga poznajem ljude u klubu koji su ozbiljni i sve su podredili uspehu. Imamo velike ambicije, ali treba da koračamo polako, prvo da stabilizujemo klub, uspostavimo omladinsku akademiju, napravimo još neke stvari koje su potrebne. Prihvatio sam se posla jer verujem da mogu da iznesem ovu priču i da pomognem ljudima u klubu u ostvarenju zacrtanih ambicija – dodao je Cvijetić.

Trenerski posao je pekao i u Alžiru, 2016. godine bio je u stručnom štabu reprezentacije ove afričke zemlje koja je pre nekoliko dana trijumfovala na kontinentalnom šampionatu.

-Radio sam u jednom klubu i bio u stručnom štabu Milovana Rajevca, bilo je to veliko iskustvo za mene. Bio je to buran period i za reprezentaciju Alžira i za Savez, sada sve to mnogo bolje i profesionalnije izgleda, tako da uspeh Alžira na Kupu afričkih nacija nije slučajnost – kaže Cvijetić, koji je pre nekoliko godina bio “spona” da omladinska reprezentacija Republike Srpske igra u Ženevi protiv vršnjaka iz Serveta.

Na pitanje da li dolazi u Banjaluku i Republiku Srpsku, odgovorio je:

-Retko, ali kada dođem uvek se lepo osećam. Uglavnom sam na relaciji Beograd – Ženeva, sada je i porodica sa mnom u Švajcarskoj, supruga i kćerka, ali planiram da sledećeg leta dođem u Banjaluku, obiđem porodične prijatelje i sve drage ljude. Pozdrav za Republiku Srpsku.

Sin Bogdana Cvijetića

Kristijan je sin Bogdana Cvijetića, rođenog Banjalučanina, bivšeg rukometaša Crvene zvezde i reprezentativca Jugoslavije, koji nikada nije zaigrao za Borac što je bilo žao i njemu, ali i Banjaluci. Dakle potiče iz sportske porodice, njegov gen je pobednički…

-Da, od oca sam nasledio taj sportski, pobednički gen i iz njegovih priča, koje sam uvek rado slušao, saznao sam mnogo toga lepog o Borcu i Banjaluci, običnim ljudima u Krajini. Stekao sam dosta prijatelja i putem fudbala koje jedva čekam da vidim – rekao je Kristijan Cvijetić.

Sportski žurnal


Velež 3 : 1 Zvijezda 09
Sloga 0 : 2 Zrinjski
Sarajevo : Borac
Posušje 1 : 0 Željezničar
Široki Brijeg 4 : 1 Igman
GOŠK 1 : 0 Tuzla City
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 26 19 5 2 62
2 Zrinjski 26 17 4 5 55
3 Velež 27 12 10 5 46
4 Sarajevo (-3) 26 13 5 8 41
5 Posušje 27 11 8 8 41
6 Sloga 26 12 2 12 38
7 Široki Brijeg 27 10 5 12 35
8 GOŠK 27 8 7 12 31
9 Tuzla City 27 7 6 14 27
10 Željezničar 27 8 3 16 27
11 Igman 27 8 3 16 27
12 Zvijezda 09 27 5 2 20 17