XS
SM
MD
LG

Najava Mundobasketa: Grupa A

Dvadesetak dana ostalo je do početka Mundobasketa. Laganim koracima krećemo sa analizama grupa. Krećemo od grupe A u kojoj igraju Poljska, Obala Slonovače, Venecuela i domaća Kina. Na prvi pogled ova grupa i nije primamljiva za gledanje ali je grupa bar na papiru izjednačena.

Foto> IFBA

Prvi favorit grupe je sigurno Poljska. Poljaci su imali izjednačenu grupu i u kvalifikacijama ali su uz Litvance i Talijane prošli dalje. Izbacili su Hrvate u grupi što dovoljno govori o njihovom kvalitetu.

Nemaju voše u sastavu Martina Gortata, koji je sigurno jedan od najboljih Poljaka svih vremena. Glavni igrači su im na spisku. Adam Vačinski, Ponitka i Sloter su tu. Tu je i iskusni Damian Kulig. Imaju i igrače koji su sposobni odraditi dobre stvari poput Hričaniuka, Sela i Kodžareka i sve kad se sagleda jedna solidna ekipa. U mnogim grupama ne bi bili favoriti ni za drugo mjesto ali jednostavno ih je ovde sreća pogledala. Odličan žrijeb i ekipa koja se dobro poznaje i dugo je na okupu, morala bi to iskoristiti.

Venecuela se plasirala na drugo veliko takmičenje zaredom. Prvo su se plasirali na OI u Riju 2016. godine. Tada su igrali i sa Srbijom i Srbija je lagano dobila taj meč. Mahom za Venecuelu igraju igrači iz domaće lige. Tu su od poznatijih Gregori Vargas i Hoze Vargas a bitni u ekipi su i Kolmenares, Graterol i Koks. Nema više Grevisa Vaskeza koji se oprostio od košarke. Venecuela igra dosta borbeno ali su i prilično limitirani. Međutim, u grupi su u kojoj se mogu boriti za prolaz dalje.

Afrički šmek grupi daje Obala Slonovače. Afrikanci imaju jedno izuzetno poznato ime u svom rosteru. Nekadašnji igrač Zvezde, Dion Tompson, naturalizovan je za ovo prvenstvo. Pored njega tu je recimo i legendarni Herv Lamizana, koji je karijeru počeo u Turk Telekomu. Sada ima 38 godina i ovo će mu biti prilika da završi karijeru nastupom na Mundobasketu. Tu je recimo i Diabate, koji je kratko igrao za MZT a sada je član Nansija. Još neki igrači imaju iskustva u igranju u Francuskoj ali su prilično limitirani. U ovoj grupi imaju šanse jedini da svojim fizikalijama traže neku šansu. Pogotovo jer je visina Kinezima nedostatak a i sa Venecuelom se mogu boriti.

Kinezi su teški za analiziranje jer nisu još objavili spisak. U kvalfikacijama za Mundobasket igrali su im brojni igrači. Oni su igrali u kvalifikacijama da bi im tim bio u ritmu i da bi probali razne igrače a nastup im je bio siguran. Kina je zemlja u kojoj se mnogo ulaže u kpašrku i konstantno se radi na razvoju košarke. Nacionalni tim im odavno nema veliki rezultat na SP ili OI i sada je vrijeme bar za plasman u drugi krug. 

Iako je grupa neizvjesna i teška prognoza ide tako da bi Poljaci morali proći dalje. Za drugo mjesto će biti velika borba i čisto na domaću publiku Kinezi bi mogli uhvatiti drugi krug.