XS
SM
MD
LG

Vikend u Konjicu u znaku " Green Lake BH Tritathlon Cupa "

U subotu i nedjelju, 17. i 18. avgusta u Lisičićima kod Konjic na prekrasnim obalama Jablanićkog jezera,  bit će održan veliki Međunarodni triatlon " GREEN LAKE BH Triathlon Cup 2019. "

Mada se prvi put održava ovaj događaj koji puno obećava, jer se već prijavilo 170 takmičara i takmičarki iz devet zemalja, kako iz Regije, tako i iz cijelog svijeta ( Kanada, Francuska, Italija, Njemačka, Austrija, Crna Gora, Srbija, Hrvatska i naravno Bosna i Hercegovina ) .

Ovaj podatak puno govori  o interesovanju  zaljubljenika u ovaj sport, a koji obuhvata tri discipline, plivanje ( 750 m ), biciklizam ( 20 kilometara ) i trčanje ( 5 kilometara ) .

Bosna i Hercegovina obiluje prekrasnim jezerima, a Jablaničko jezero je jedno od najljepših i najvećih  i upravo zato i zbog infrastrukture organizatori, Udruženje rekreativaca sportista "Trčanje i to", odlučili su se ovaj događaj održati upravo tu, u Lisičićima, naselju koje ima istoriju i u kojem će se ispisivati najljepše stranice bosanskohercegovačkog triatlona.  Značaj jednog ovakvog događaja je prepoznao i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, koji mu je podršku dao od samog početka organizacije.

Posebnost ovog triatlona je i u tome što je na njega prijavljeno više od 40 žena, od kojih će se mnoge u ovom sportu okušati prvi put. Nije tajna da je sportistkinja iz ove oblasti u bh dosad bilo jako malo. Zaslugom URS "Trčanje i to" triatlonaca i triatlonki je sve više i hrabre žene imaće priliku svoje triatlonske karijere početi upravo na ovom mjestu i događaju koji parira najbolje organiziranim triatlonima širom regije.

Najmlađi prijavljeni takmičar je Mustafa Jamak (13) iz Sarajeva, koji je među najbržim takmičarima na supersprint distanci na Blkanu (drugi) i u Evropi, a najstariji Jusuf Borić (60) iz Lisičića, lokalni takmičar koji će učešće na takmičenju uzeti zajedno sa svojim sinom.

Osim njih, na takmičenje će doći i najbolji triatlonci iz regije, državni prvak i prvakinja iz Hrvatske, Dejan Patrčević i Maja Bonačić, te mnogi drugi profesionalci, ali i rekreativci i početnici u ovom sportu.

Koliko je ovaj događaj značajan za lokalnu sredinu govori činjenica da su gotovo svi smještajni kapaciteti u Konjicu i okolinu popunjeni, što govori i o ekonomskoj isplativosti ovog događaja za lokalnu sredinu. Organizator se pobrinuo da uveže takmičare i smještajne kapacitete, te da Konjic i okolinu u najboljem svjetlu predstavi takmičarima, njihovoj pratnji, ali i cijeloj trkačkoj i triatlonskoj zajednici, koja željno iščekuje Green Lake kao najveći ikad organizovani triatlonski događaj u Bosni i Hercegovini.