XS
SM
MD
LG

Genijalac koji Zvezdi vraća stari sjaj

Crvena zvezda treću godinu zaredom osigurala je plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Od dvomeča sa Jang Bojsima zavisi da li će Zvezda drugu godinu zaredom biti dio Lige Šampiona ili će se morati zadovoljiti Ligom Evrope.

Foto: FK Crvnea zvezda

Crvena zvezda je velikan. Osvajač 30 titula prvaka države a na međunarodnoj sceni se dokazala legendarnom titulom prvaka Evrope iz Barija a kasnije i Kontinentalnog prvaka iz Tokija. Ta generacija koja je 1991. pokorila sve, donijela je Zvezdi epitet evropskog velikana.

Međutim, Zvezda je imala lošu fazu. Fazu u kojoj deset godina nije znala šta je evropska jesen. Fazu u kojoj je 25 godina bila bez evropskog proljeća a uz sve to, bila je šest godina zaredom u jednom periodu, u sjenci Partizana.

Međutim, sve se promijenilo u ljeto 2017. godine. Zvezda je u sezoni 16/17 bila na korak od titule ali je poraz od Voždovca ostavio Zvezdu bez titule. Nakon meča Grof Božović napustio je Zvezdu a kasnije je izgubljen i Kup pod vodstvom Boška Đurovskog. Djelovalo je da će Zvezda ponovo utonuti u tmurno sivilo ali se desilo čudo. Uprava je uspjela angažovati Vladana Milojevića za trenera.

Milojević je bio igrač Zvezde dok je još bio na terenu. Kasnije je vodio i omladince Zvezde da bi na sebe privukao pažnju vodeći Čukarički. Sa ekipom sa ''Banovog brda'', Milojević je osvojio Kup 2014. godine. Kasnije je radio sjajan posao i sa Panioniosom pa se očekivalo da i sa Zvezdom napravi iskorak.

Milojević je zatekao klub u loše stanju ali je njegovim dolaskom sve krenulo na bolje. Iz meča u meč Zvezda je rasla i bila je sve bolja i bolja. U Evropi su padali Floriana i Irtiš u prva dva kola. Zvezda koja se znala sa takvim ekipama mučiti, sa popularnim Milojem lagano je prošla dalje. Dvomeč sa Spartom bio je pravi test. Međutim, Zvezda je Čehe izdominirala. Slavila je 2-0 u Beogradu, 1-0 u revanšu i suvereno je prošla dalje. U poslednjem kolu kvalifikacija izbačen je Krasnodar. U Rusiji je Zvezda poražena 3-2 ali je slavila sa 2-1 na ''Marakani'' i nakon deset godina osigurala je sebi evropsku jesen.

Ali Miloje tu nije stao. U grupi sa Arsenalom, Kelnom i Bate Borisovim, Zvezda je bila sjajna. Nesrećna dva remija sa Bateom u kojima je Zvezda oba puta bila mnogo bolji rival, bod u Londonu i nesrećan poraz na Marakani od Arsenala i dvije pobjede protiv Kelna, donijeli su Zvezdi evropsko proljeće nakon 25 godina. Protiv CSKA Zvezda je imala svoje šanse ali ih nije iskoristila. U Beogradu je bilo 0-0 a u revanšu 1-0 za Moskovljane i Zvezda je eliminisana. Uz sjajne igre u Evropi, Milojević je u prvoj sezoni suvereno došao do titule prvaka Srbije.

Prošle sezone cilj je bio plasman u grupnu fazu Lige Šampiona. Tokom cijelih kvalifikacija Milojević nije mogao da računa na napadača. Stojiljković je bio van ritma, pojačanje nije stiglo i na kraju je Milić igrao ''lažnu devetku''. Pa i pored toga Zvezda je lako prošla Spartaks i Suduvu. U trećem kolu bilo je muke protiv Trnave. U oba susreta bilo je po 1-1 pa se išlo u produžetke. Radonjić je golom u produžetku u Slovačkoj, donio Zvezdi plasman u plej of Lige Šampiona a samim tim i minimum grupnu fazu u LE.

Poslednja prepreka u kvalifikacijama za LŠ bio je Salzburg. Prvi meč u Beogradu završen je 0-0. Salzburg je u revašnsu poveo sa 2-0 i djelovalo je da je priči kraj. Međutim, Ben sa dva gola u 79 sekundi, donio je Zvezdi 2-2 i samim tim plasman u grupnu fazu LŠ. To je Zvezdi bio prvi plasman u grupnu fazu LŠ, otkako je na snazi novi format. Zvezda se sjajno predstavila i u grupi smrti te je savladala Liverpul sa 2-0 na Marakani i odigrala 0-0 protiv Napolija. Eliminisana je kao četvrta ali nije bilo razloga za tugu već ponos. Pored sjajnih igara u Evropi, Zvezda je došla do nove titule i u Srbiji ali je utisak pokvaren porazom u finalu Kupa od Partizana.

Na kraju sezone dugo se polemisalo da li će Miloje ostati na klupi Zvezde. Iako je imao unosne ponude, Milojević je odlučio ostati u Zvezdi. Kako je sam rekao, nije bio siguran da Zvezda može bez njega nastaviti dalje.

Zadatak za Milojevića bio je uvesti Zvezdu ponovo u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Žrijeb je htio da Zvezda opet zaigra protiv Suduve. U Litvaniji je bilo 0-0 ali je Zvezda u revanšu slavila sa 2-1 i prošla je dalje. U drugom kolu rival je bio Helsinki. U Beogradu je bilo 2-0 pa je Zvezda i pored proaza od 2-1, prošla u treće kolo.

Rival je bio Kopenhagen. Oba susreta završena su po 1-1. U oba susreta Zvezda je bila debelo oštećena od strane sudija. U prvom meču sudija iz Portugala, Martins, poklonio je penal Kopenhagenu dok sudija Mažika nije dosudio čist penal za Zvezdu u rveanšu. Zvezda je u revanšu igrala i sa igračem manje od 54. minute, kada je Milunović dobio drugi žuti. Izdržali su Milojevi momci sve i došlo se do penala. Penal serija između Kopenhagena i Zvezde, bila je jedna od najdramatičnijih u istoriji kvalifikacija a na kraju je Zvezda slavila. 

Samim tim, Zvezda je osigurala novu evropsku jesen. Čak i da ispadne od Jang Bojsa, Zvezda će igrati grupnu fazu Lige Evrope. Uspjeh ove godine još je veći ako se uzme u obzir da Zvezda cijelo vrijeme pokušava dovesti krilo i ne uspijeva, kao prošle sezone napadača. Takođe, povrede se redaju kao na traci. Ligamenti kod Jovičića, povrede Pavkova, Bena, Rodića, Tomaena, suspenzije Gobeljića i sada Milunovića, sve su to problemi sa kojim se Zvezda sučavala i sa kojim se suočava.

Ali iz svega toga izlaze jači zahvaljujući Vladanu Milojeviću. Milojević ima u evropskim kvalifikacijama 11/11 i niti jedan dvomeč još izgubio nije. Štaviše, ukupno je u 22 meča doživio samo dva poraza. Kada tome dodate dvije rutinske titule u Srbiji. Kada dodate evropsko proljeće poslije 25 godina. Kada dodate tome da je Zvezda u 25 godina prije Milojevića, samo dva puta igrala u grupnim fazama evro takmučenja a sa njim tri puta u tri godine, jasno vam je kakav posao je Miloje odradio.

Najveća snaga njegove Zvezde je nevjerovatna borbenost. Fizički je ekipe spremna odlično, svi momci su požrtvovani do maksimuma a Miloje zna naći načina kako da ih stalno motiviše. A sam Miloje je taktički nenormalno zreo trener. Svjestan je da nema tim koji se napadački može nositi sa ostalim timovima u Evropi. Svjestan je da nema ni para kao ostali ali zato nalazi druge načine da se bori.

Zato Milojević gleda prije svega da mu tim bude defanzivno čvrst, borben i srčan. Protiv jačih timova Zvezda tako i može tražiti svoju šansu. Jako u defanzivi i da iskoristi svoje šanse. A u većini situacija je Zvezda te šanse i koristila. Neki će reći da je Milojeva Zvezda imala i sreće u Evropi u nekim momentima. Činjenica jeste da je bilo i sreće ali sreća ne dolazi tek tako. Sreća se zaslužiti mora. Miloje i njegovi igrači su svojom energijom, borbom i velikim srcem tu sreću i zaslužili.

Sada ostaje da se vidi hoće li se priča nastaviti u Ligi Šampiona ili Ligi Evrope. Kako god da se završio dvomeč protiv Jang Bojsa i kako god da se završi Zvezdina evropska priča za ovu sezonu, jedno se može konstatovati. Vladan milojević je genijalac koji je Zvezdi vratio stari sjaj.


Javor Matis 1 : 3 Vojvodina
Čukarički 0 : 1 Inđija
Spartak ŽK 3 : 2 Partizan
Mladost 2 : 1 Mačva
Voždovac 1 : 0 Napredak
Radnički (N) 4 : 3 Rad
Crvena zvezda 4 : 1 Radnik
Proleter 1 : 3 TSC
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 28 24 3 1 75
2 Partizan 28 19 4 5 61
3 Vojvodina 28 18 5 5 59
4 TSC 28 16 8 4 56
5 Čukarički 28 14 6 8 48
6 Radnički (N) 28 14 4 10 46
7 Spartak ŽK 28 13 4 11 43
8 Voždovac 28 12 5 11 41
9 Mladost 28 12 4 12 40
10 Radnik 28 8 6 14 30
11 Proleter 28 7 8 13 29
12 Napredak 28 7 6 15 27
13 Javor Matis 28 5 9 14 24
14 Inđija 28 6 4 18 22
15 Rad 28 4 3 21 15
16 Mačva 28 2 7 19 13