XS
SM
MD
LG

Šerbečić srušio svoj bivši klub na Koševu

Fudbaleri Sarajeva rezultatom 2:1 su savladali ekipu Radnika u posljednjem susretu petog kola Premijer lige BiH, čime su nastavili sa dobrim rezultatima u novoj sezoni.

Fudbaleri Sarajeva dočekali su večeras u posljednjem susretu petog kola Premijer lige BiH ekipu Radnika, sa željom da eventualnom pobjedom dođu na samo bod zaostatka za ranim liderom Željezničarom, koji ima utakmicu više od Bordo tima.

S druge strane, fudbaleri Radnika nisu dobro otvorili sezonu, dosad su osvojili samo tri boda, pa su imali imperativ da probaju doći do bodova na Koševu, a šansu su vidjeli u činjenici da je Sarajevo odigralo vrlo iscrpljujuću utakmicu protiv ekipe BATE-a u četvrtak. To je, uostalom, i uzrokovalo pomjeranje utakmice između Sarajeva i Radnika za večerašnji termin.

Kriza sa povredama s kojom se Sarajevo suočava produbljena je uoči večerašnje utakmice, jer Musemić nije mogao računati na Slobodana Milanovića, koji je povrijedio rame. Ipak, u sastav se definitivno vratio Mersudin Ahmetović, koji je predvodio ofanzivu Bordo tima u večerašnjem meču. S druge strane, za Radnik je debitovao Luka Bilobrk.

Radnik je utakmicu otvorio ofanzivno, sa dosta visokim presingom i sa željom da Sarajevo proba uhvatiti nespremno na početku meča, no osim lijepe akcije iz sedme minute, kada je izblokiran udarac Velibora Đurića, nije bilo previše posla za golmana Sarajeva Vladana Kovačevića.

U 12. minuti, Sarajevo je prvi put ozbiljnije zaprijetilo, kada je Šabanović poslije prodora po desnoj strani tražio Ahmetovića, no napadač Sarajeva nije stigao loptu. 

Gosti su u 20. minuti imali šansu kada se ka golu Kovačevića sjurio Maksimović, ali njegov udarac je izblokirao Šerbečić, a dvije minute kasnije je golu Radnika zaprijetio Tatar.

U 31. minuti, odbrana gostiju pravi pomalo amatersku grešku nakon ubačaja Šabanovića. Maksimalno fokusirani na kretnju Ahmetovića, dozvoljavaju da im Tatar uđe sasvim iza leđa. Napadač Sarajeva bio je u teškoj poziciji za udarac ali je zato sjajno odigrao povratnu loptu do Velkoskog, koji trese mrežu Radnika, ukupno deseti put u svojoj karijeri.

Bilo je dosta nervoze sa obje strane u večerašnjem meču, ali situacija je eskalirala u 36. minuti, kada na sredini terena Mekić u kontranapadu Sarajeva zaustavlja Anela Hebibovića. Dolazi do verbalnog, umalo i fizičkog duela većeg broja igrača oba tima, a situaciju sudija Dragan Petrović na kraju smiruje nakon pedagoškog razgovora sa kapitenima dva tima Krstom Velkoskim i Veliborom Đurićem.

Epilog svega je bilo da se u prvom poluvremenu više nije ni igrao zanimljiv fudbal, a drugi dio je počeo prilično ofanzivnom nastrojenim Radnikom, koji je uspio izaći visoko i preuzeti posjed lopte u prvih desetak minuta. Ipak, stvorili su gosti samo jednu ozbiljniju šansu, a poslije ubačaja Maksimovića Šubert je šutirao glavom jako slabo i direktno u Vladana Kovačevića.

Sarajevo je nakon tih desetak minuta ponovo kratkotrajno preuzelo inicijativu, a u dvije situacije igrači Bordo tima nisu uspjeli da šutiraju nakon što su praktično došli do kaznenog prostora gostiju.

Radnik je s druge strane u dvije situacije zaredom prijetio preko Pece, koji se definitivno razigrao u drugom dijelu susreta, ali nije to bilo dovoljno upozorenje Sarajevu, pa Peco u 64. minuti poslije dobre akcije i ubačaja sa lijeve strane trese mrežu Bordo tima.

Šokirao je pogodak Pece domaći tim, koji je krenuo ofanzivno ka golu Radnika, a iz te ofanzive mogao se izroditi pogodak za goste, koji su poslije brzog kontranapada u 70. minuti imali veliku šansu. Ipak, udarac Mahira Karića iz odlične pozicije vrhunskom je intervencijom zaustavio golman Sarajeva Vladan Kovačević.

Husref Musemić je rano izvršio sve tri izmjene i već u 74. minuti posljednji rezervista Haris Handžić je poslat na teren. U 79. minuti, Slaviša Radović faulira Tatara, iz slobodnog udarca sa desne strane ubacuje Velkoski, a mrežu gostiju trese iz drugog pokušaja Besim Šerbečić, koji tako donosi novo vodstvo svom timu.

Nedugo potom, Šerbečić je doživio povredu zbog koje nije mogao nastaviti susret, pa je napustio teren, a Sarajevo je nastavilo meč sa deset igrača. Trener gostiju Mladen Žižović odmah je na teren poslao još dva napadača Jovana Motiku i Seida Zukića, no bijeljinski tim je tek u 90. minuti napravio nešto što bi se moglo okarakterisati pritiskom na gol Sarajeva. Opasnosti za Vladana Kovačevića nije bilo.

Do kraja meča, nije bilo previše uzbuđenja, pa je Sarajevo slavilo svoju treću pobjedu od početka sezone i sada ima deset bodova, bod manje od Željezničara, s tim da ima utakmicu manje. S druge strane, Radniku je ovo bio četvrti poraz u prvih pet kola nove sezone.

FK Sarajevo - FK Radnik 2:1
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 3700
Sudija: Dragan Petrović (Banja Luka)
Strijelci: 1:0 - Velkoski (31), 1:1 - Peco (64), 2:1 - Šerbečić (79)
Žuti kartoni: Mustafić, Tatar (Sarajevo), Mekić, Radović (Radnik)

FK Sarajevo: Kovačević, Hebibović, Letić, Lazić, Šerbečić, Gavrić (74. Handžić), Mustafić (67. Đokanović), Velkoski, Hebibović (62. Šišić), Tatar, Ahmetović

FK Radnik: Bilobrk, Vasić (87. Zukić), Radović, Šubert, Despotović (82. Motika), Mekić, Popara, Đurić, Maksimović, Peco, Karić


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8