XS
SM
MD
LG

Braća na jubileju

 

 

DERVENTA – Meč braće nije doneo rezultatsku važnost, nego gala svečanost. Nakon intoniranja himni  „Moja Republika“ i „Bože pravde“ sportiste i oko 1000 gledalaca pozdravio je gradonačelnik Dervente Milorad Simić.

„Fantastičan trenutak. Derventa ima mnogo toga dobrog, ali imati stogodišnjaka je ponos i sreća. Ponosan sam na tu činjenicu. Drago mi je da je velika Crvena zvezda uveličala jubilej. Srećan sam što sam ovovremenik i da slavljenicima mogu da čestitam. Baš mi je srce puno, kao retko kada“, poručio je Simić.

Potom je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uručio predstavniku Tekstilca Dušanu Reljiću „Orden Njegoša 3.reda“ koji je Tekstilcu dodelila Željka Cvijanović, predsednik Republike Srpske.

„Čestitka Tekstilcu za 100.rođendan. Značajan jubilej i za klub i za grad. Dakle, ovde je održan duh sporta i u teškim vremenima. To ukazuje da su ovde ljudi imali visoku svest o tome da se na ovakav način okupljaju i da se stvara odlična atmosfera. Derventa beleži svoje najbolje dane u ekonomskom  razvoju, zahvaljujući načelniku Miloradu Simiću i njegovim saradnicima. Došao sam da ih podržim, malo je sportskih kolektiva koji postoje čitav vek. Takođe, došao sam da pozdravim veterane Crvene zevzde i da našem velikanu poželim plasman u Ligu šampiona“, rekao je Milorad Dodik.

Dolazila je Crvena zvezda u više gradova u Republici Srpskoj. Svaki put je to bio praznik života i fudbala, dan radosti, pa nakon tih sportskih svetkovina čoveku ostane samo da kaže da je Crvena zvezda – radost života, da je Crvena zvezda – dragost koja ne prolazi, da je Crvena zvezda – mnogo više od dve reči!

Derventa će da pamti i da prepričava: jednog ponedeljka, bio je avgust i to onda kada je Tekstilac obeležavao svoj vredan jubilej – čitav vek postojanja, Crvena zvezda je zasijala visoko na fudbalskom  nebu, kao bezbroj puta do sada, pa obasjala čitavu Republiku Srpsku.

Beograđane je na terenu predvodio Stanislav Karasi, a sa klupe Miloš Šestić i Zdravko Borovnica.

„Ja sam sada kod kuće, jer sam jedno vreme radio u Borcu, u Banja Luci i u Republici Srpskoj. Za nas je to sve isto. Isti narod, velika ljubav. Uvek se uzvišeno osećamo u Republici Srpskoj. Ona nam je inspiracija, imamo obavezu prema njoj“, rekao je Karasi.

„Predsednik Milorad Dodik došao je. Došao je toliki narod. Zaista, igra srce. Ovo je poseban trenutak za sve nas. Čast svima, a Tekstilcu čestitam 100.rođendan“, rekao je Zdravko Borovnica.

Proteklih dana i nedelja u „gradu na Ukrini“ mnogo toga je dobrog, vrednog pažnje, a što ima smisla i što je vezano za 100.rođendan Tekstilca. I ovaj događaj koji je već poprimio dimenziju posebnosti obojen je u plavo – belo i crveno – belo,  a Zvezda i Tekstilac zapravo i jesu dragulji koji stanuju u glavi, srcu i u duši.

Ostalo je zapisano za sva vremena da je sada daleke 1919.godine osnovan klub koji prolazi kroz iskušenja, izazove i decenije, nanizao ih je deset, pa je sada odlučan da ide dalje.

„Čast mi je bila da sam igrao toliko dugo za Tekstilac. Sto godina kluba koji mi toliko znači iznedrio je niz vrhunskih igrača. Senad Lupić je naš, pa sa Borcem osvojio Kup Jugoslavije, pa Aleksandar Railić. U ovom klubu na razne načine sam 36 godina. Bio sam srećan kada sam uručio Stanetu Karasiju repliku lopte koju su prve generacije Tekstilca koristile pre čitav vek“, rekao je Subić.

Zar ima neko veći, uzvišeniji, sjajniji i pozvaniji od Milorada Dodika i od Crvene zvezde da u ovom trenutku svojim prisustvom, igrom, lepim željama pošalje poruku: „Dervento, lepa li si! Slavljeniče, srećno ti 100.leto?!“

Nema, neće ni biti. Tekstilac i Crvena zvezda zauvek će trajati.

Veterani Crvene zvezde čestitali 100.rođendan Tekstilcu

Tekstilac – Crvena zvezda 2:2

Stadion: Gradski. Gledalaca: 1000. Sudija: Zoran Tepić(Derventa). Strelci: Hercešin i Railić(jedanaesterac) za Tekstilac, a Čula i Stojanović za Crvenu zvezdu

TEKSTILAC: Bobar, Subić, Mišić, Tokić, Railić, Smajić, Plisnić, Radan, Kovačević, Hercešin, Bogdan. Još su igrali: Marić, Oro, Njegomirović, Pečič, Radanović, Rastović, Mitrić.

CRVENA ZVEZDA: Babić, Vasiljević, Nikolić, Đukić, Sandulović, Ćosić, Janković, Krnješević, Stojanović, Čula, Karasi, D.Mandić, Z.Mandić, Milosavljević, Petrović, Milisavljević, Loketić, Smiljanić, Miljković.

 

 


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8