XS
SM
MD
LG

Ko FS BiH manipuliše tenderima

Pismo pretnje novoustoličenog vršioca dužnosti izvršnog direktora Sektora za administraciju Fudbalskog saveza BiH Nihada Hodžića upućeno lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj (nije precizirano kojima!), podiglo je veliku prašinu u javnosti “Dejtonske zemlje”.

Hodžić je, navodno, po prijavi iz FSRS saznao “da se pripremaju nestatutarni vanredni fudbalski izbori u Republici Srpskoj” i na osnovu toga zapretio da će srpski entitet izgubiti projekat UEFA i FIFA od pet terena s veštačkom travom koji bi trebalo da budu izgrađeni u Prijedoru, Gradišci, Doboju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu. Kakve veze Nihad Hodžić ima sa bilo kakvim izborima, ili aktivnostima, u Fudbalskom savezu Republike Srpske?

Pomenutih pet terena su već duže vreme “trn u oku” admnistraciji FS BiH zaduženoj za infrastrukturu na čijem čelu se nalazi upravo Nihad Hodžić. Razlog je tužba firme “Mavas” iz Mrkonjić Grada koja je, na neobjašnjiv način, kao prvoplasirana na tenderu, sa najpovoljnijom ponudom zaobiđena, a celi posao u ovoj priči dobio je “Pejkom” iz Beograda. I upravo iza te nepravilnosti, po dužnosti i funkciji koje obavlja, stajao je Nihad Hodžić!

Preduzeće “Mavas” je s tužbom prema Fudbalskom savezu BiH upoznalo javnost, sve fudbalske strukture u Srpskoj i BiH, ali i sve lokalne zajednice koje su uključene u projekat izgradnje terena. I dok su radovi, u nekim mestima u Federaciji BiH počeli, u Republici Srpskoj još uvek sve miruje… Veliko je pitanje kada će i da počnu jer niko od načelnika i gradonačelnika opština i gradova u srpskom entitetu ne želi da se upusti u posao nad kojim visi tužba!

Da li je to razlog pisma Nihada Hodžića upućenog lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, da se “na bezbolan” način, usmeravajući pažnju na stvari koje su u suštini rekla-kazala, izađe iz komplikovanog lavirinta vlastitih pogrešnih odluka i odgovornosti, jer posledice zaista mogu da budu žestoke. Ovde je reč o projektima UEFA i FIFA koje nisu seoske zadruge i u kojima se namenska sredstva strogo kontrolišu i prate, dok je u FS BiH, organizaciji punoj korupcije i kriminala, novac sredstvo samo da se krčmi, nije važno gde i u koje svrhe. Po principu ti meni, ja tebi…

Mile Kovačević, predsednik FS Republike Srpske je na konferenciji za novinare 9. jula u Banjaluci istakao da će radovi na projektu izgradnje pet terena u srpskom entitetu početi do kraja sedmog meseca, ali isto tako i na sportskom kompleksu u Prnjavoru. Skoro mesec dana posle, 8. avgusta, na novoj konferenciji za novinare u prostorijama FSRS Kovačević je, između ostalog, istakao sledeće:

-Imam informacije da su radovi u Gradišci, Priejdoru i Doboju veoma blizu početka, a blizu završetka svega potrebnog su i u Bijeljini i u Istočnom Sarajevu. Tužba “Mavasa” sigurno neće zaustaviti izgradnju terena. Adresa za pitanje zbog čega proces postavljanja terena još nije počeo su lokalne zajednice koje imaju svoje obaveze u projektu…

Nakon toga firma “Mavas” je poslala novi dopis Tužilštvu BiH s pitanjem: “šta je s našom tužbom?” jer se sve ućutalo, a pre toga Kantonalni sud Sarajevo se proglasio nenadležnim po pitanju tužbe ovog preduzeća prema FS BiH. Potom je usledilo pismo Nihada Hodžića u kojem se, između redova, može protumačiti da on, kao najodgovorniji čovek za infrastrukturu u “krovnom” Savezu, traži izlaz i zamršene i krajnje komplikovane situacije u “slučaju tereni” u kojem je na površinu isplivalo mnogo nepravilnosti u radu Komisije za odabir najpovoljnije ponude na čijem čelu je bio. U toj istoj Komisiji, u ime FSRS, bio je i Dragan Komadina iz Srpca, čovek koji nikada sa entitetskim Savezom iz Banjaluke nije imao nikakve veze, ali i aktuelni generalni sekretar Adnan Džemidžić. Njih dvojica su bili na strani Nihada Hodžića, dok je s druge strane jedini usamljen bio Mostarac Oliver Glibo.

Zaključak može da bude jednostavan – korupcija!

S obzirom da je Nihad Hodžić, koji je jako blizak saradnik predsednika FSRS Mile Kovačevića (od Saveza iz Banjaluke dobio i priznanje!), pretio Republici Srpskoj ne bi bilo iznenađenje da ne izostane reakcija zdravih fudbalskih struktura u srpskom entitetu, jer je očigledno da pripreme za izbore 2020. godine, kada Republika Srpska treba da imenuje predsednika zajedničkog Saveza, uveliko već traju. A Nihad Hodžić je jednim pretećim pismom hteo da ostvari dva cilja: da pokaže lojalnost prijateljima i “poslovnim partnerima”, ali isto tako i da se izvuče iz zavrzlame zvane “slučaj tereni”.

Ostaje i dalje nejasno zbog čega uopšte upustio u avanturu mešanja u stvari i nadležnosti koje isključivo pripadaju Fudbalskom savezu Republike Srpske?!

Odluka u Nionu

U martu je Nihad Hodžić ovo govorio o projektu 15 terena s veštačkom travom i projektu vrednom sedam miliona maraka:

-Sprovodimo teneder jer moramo tako, da bi aplicirali za projekat, i polazimo od realne pretpostavke da ćemo dobiti te terene. Ništa još nije gotovo. Dobili ste informacju da mi moramo do 25. marta da odlučimo ko ja firma dobija posao. A to nije tačno. Sve će se odlučiti 2. aprila. Mi ćemo predložiti, ali u UEFA i FIFA moramo poslati kompletnu dokumentaciju. Oni će da je pregledaju i daju konačno zeleno svetlo za sve, a možda nas i odbiju. Nadam se da neće. U ovom momentu niko ne zna šta će biti. Sve papire koje dobijemo od firmi koje su aplicirale za posao, mi moramo poslati u Nion. Tu će se raditi ekspertiza i doneti odluka. Naše je da predložimo ko da radi, na osnovu validne dokumentacije, a oni to mogu prihvatiti ili odbiti. Dakle, ponavljam, posao oko izgradnje terena nije još uvek siguran.

Postavlja se pitanje: ako je sva papirologija iz Saveza otišla u Nion, kako  prvoplasirana firma s tendera “Mavas” nije dobila posao?

 


Javor Matis 1 : 3 Vojvodina
Čukarički 0 : 1 Inđija
Spartak ŽK 3 : 2 Partizan
Mladost 2 : 1 Mačva
Voždovac 1 : 0 Napredak
Radnički (N) 4 : 3 Rad
Crvena zvezda 4 : 1 Radnik
Proleter 1 : 3 TSC
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 28 24 3 1 75
2 Partizan 28 19 4 5 61
3 Vojvodina 28 18 5 5 59
4 TSC 28 16 8 4 56
5 Čukarički 28 14 6 8 48
6 Radnički (N) 28 14 4 10 46
7 Spartak ŽK 28 13 4 11 43
8 Voždovac 28 12 5 11 41
9 Mladost 28 12 4 12 40
10 Radnik 28 8 6 14 30
11 Proleter 28 7 8 13 29
12 Napredak 28 7 6 15 27
13 Javor Matis 28 5 9 14 24
14 Inđija 28 6 4 18 22
15 Rad 28 4 3 21 15
16 Mačva 28 2 7 19 13