XS
SM
MD
LG

Slobodan Šarenac za SportDC: Polako i pametno do medalje

Mundobasket počinje za desetak dana. U susret centralnom košarkaškom događaju ovog ljeta, odradili smo intervju sa čovjekom uz kojeg je poseban doživljaj gledati mečeve Srbije, komentatorom ''RTS'' televizije, Slobodanom Šarencom.

Foto: Youtube

Na početku razgovora dotakli smo se naše reprezentacije.

''Nažalost zbog povreda ponovo nismo u kompletnom sastavu. Naši košarkaši su nas navikli na medalje i uspjehe pa ih očekuje težak zadatak u Kni, a to je da opravdaju povjerenje koje u njih imaju navijači. Ovo takmičenje biće izuzetno teško i naporno, sa puno dobrih ekipa sličnog kvaliteta. Mene nervira mišljenje koje preovladava u javnosti da ćemo lako do finala i medalje. To je tako daleko i teško ostvarivo. Treba ići polako i pametno'', kaže Šarenac.

U prvoj fazi Srbija će biti u grupi D a rivali naše selekcije biće Italija, Angola i Filipini.

''Po svemu sudeći Angola i Filipini neće nastaviti takmičenje borbom u drugoj grupnoj fazi, dok će Srbija i Italija odlučivati o prvom mjestu. Milsim da su Italijani skrivali karte protiv nas u prijateljskoj utakmici i ako se Datome i Galinari oporave na vrijeme, biće to izuzetno težak protivnik.''

Amerikanci ove godine dolaze u dosta lošijem sastavu od očekivanog. Greg Popović se suočio sa brojnim otkazima ali i dalje ima veoma jak tim.

''Sve osim osvajanja zlata SAD na ovom svjetskom kupu, bilo bi iznenađenje. U kom god sastavu da dođu, oni su glavni favoriti za zlato. Ovo je tim sastavljen od igrača koji su iznenada dobili šansu da igraju za svoju zemlju a to njima mnogo znači i žestoko će željeti da se dokažu. Možeo sa njima igrati egal 34...35 minuta ali je onda teško oduprijeti im se. Samo minut ili dva nekog opuštanja u igri ili lošijeg perioda, rezultira serijom njihovih poena. To je teško izbjeći ali ne i nemoguće'', poručuje Šarenac.

Australija i Kanada na papiru imaju dosta NBA igrača. Bilo je otkaza u ovim selekcija, posebno kod Kanade, ali su one i dalje kvalitetne.

''Da su Kanađani kompletni smio bih se kladiti da će osvojti medalju.Australija ima dosta kvalitetnih košarkaša, igraju vrlo čvrsto sa dosta kontakta. Ipak, Kanada bez obzira što je prije par dana dobila Australiju, izgleda ozbiljnije.''

Grci na ovogodišnjem Mundobasketu imaju epitet favorita za medalju, ponajviše radi MVP-a NBA lige Janisa Adetokumba.

''Ne vjerujem da Janis može odvesti Grke do medalje.Nikada jedan igrač nije ključan. Ekipa je ta koja je bitna. Postoji dosta načina da se Janis zaustavi u igri a iako je Grčka prepuna odličnih igrača, nisam siguran da li mogu do medalje'', napominje Šarenac.

Pored Srbije, još je jedino Crna Gora otišla na Mundobasket, ako gledamo EX-YU prostor. Oni su u grupi sa Grčkom, Brazilom i Novim Zelandom.

''Nije nemoguće da Crna Gora prođe grupu. Predstoji im teška bitka do tog cilja. Grčka je favorit te grupe. Brazil je odlično ukompovana ekipa, prepuna iskusnih veterana, igrača kojima je ovo četvrto prvenstvo. Uz to, sa klupe ih predvodio hrvatski stručnjak Aco Petrović koji naravno dobro poznaje mentalitet na ovim prostorima. Novi Zeland može biti nagazna mina u toj grupi. Ipak, Crnu Goru čeka težak posao.''

Za kraj smo se dotakli potencijalnog iznenađenja a Šarenac je prokomentarisao i koja je grupa po njemu najinteresantnija u prvoj fazi.

''Kao iznenađenje možemo anvesti neke ekipe koje će se možda naći među osam najboljih. Na dalje neće biti iznenađenja. Nigerija bi mogla da se plasira osam, najviše radi žrijeba i ukrštanja. Međutim, prije toga moraće u grupi iznenaditi Rusiju ili Argentinu. Što se tiče nainteresantnije grupe, najveća borba i najinteresantnije biće u grupi H, gdje otpada neko od tri izuzetno jake reprezentacije. Litvanija, Australija ili Kanada'', poručio je za kraj Šarenac.