XS
SM
MD
LG

Najava Mundobasketa: Grupa F

Foto: FIBA

Grupa F je veoma zanimljiva i teška. U njoj se nalaze Crna Gora, Brazil, Crna Gora i Novi Zeland.

Grčka je favorit broj jedan u ovoj grupi i generalno su kandidati za medalju. Predvodi ih MVP NBA lige Janis Adetokumbo. Pored njega, veoma bitni za igru Grčke biće Kalates, Printezis, Burusis, Papajanis, Papanikolau. Problem za Grke je taj što će Slukas najvjerovatnije propustiti Mundobasket.

Grci imaju lidera u Janisu ali pojedinac ne donosi uspjeh u košarci nego tim. Pod košem su veoma snažni i redovno će imati dosta rampi i skokova jer su kao ekipa atletski izuzetni. Grci su uvijek silno motivisani kada igraju za reprezentaciju a i vjera igra bitnu ulogu kod njih. Daleko mogu ali koliko daleko ostaje da se vidi.

Brazil dolazi u izuzetno jakom sastavu. Dosta iskusna ekipa sa mnogo igrača kojima je ovo četvrto svjetsko prvenstvo. Leandro Barbosa, Varežao, Marselinjo Uertas, Luz, Kabokio, Benite, Lima, Felisio, Viera, svako od njih može mnogo toga donijeti Brazilu. Gledajući sve, faktički je samo Neto taj koji fali Brazilu.

Pored igračkog kvaliteta, veliki kvalitet im je u selektoru. Aco Petrović poznat je kao fenomenalan motivator, što je uvijek bitno u reprezentaciji. Na motivaciju je ranije pravio sjajne stvari sa svojim selekcijama i pored manjka kvaliteta. Sada ima i mnogo kvaliteta ali i iskustva. Favoriti su za prolazak u drugu fazu a ko zna, možda uz malo sreće mogu i do četvrtfinala.

Crna Gora je debitant na velikim takmičenjima. Oni su u faktički i najjačem sastavu kojeg mogu imati. Vučević i Dubljević biće lideri ovog tima. Pored nih veoma značajni su i igrači poput Nidama i Nikole Ivanovića. Faktički hendikep je jedino neigranje Barovića dok je Sekulić odlučio da ne ide na SP i da mladi Kljajić da skuplja iskustvo. 

Zvezdan Mitrović je odličan trener koji je sa Asvelom došao do titule u Francuskoj. Definitivno je i on jaka snaga Crne Gore. Pod košem su izuzetno kvalitetni kao i na pleju i vidjećemo da li je to dovoljno za drugi krug.

Novi Zeland je autsajder u ovoj grupi ali i potencijalna nagazna mina. Nemaju šta izgubiti i iz te opuštenosti mogu do dobrih stvari. Predvodi ih Kori Vebster a tu je i Isak Fotu kao i Fin Dilejni, koji je u KLS-u bio član FMP-a. Novi Zeland generalno će igrati u brzom ritmu i dosta će šutirati za tri poena. Ako ih krene šut, mogu favoritima stvoriti neugodnosti.

Grčka je favorit za prolaz dalje a uz nji i Brazil. Da li Crna Groa može do drugog kruga ostaje da se vidi.