XS
SM
MD
LG

Koliko mogu naši na US Openu ?

Pred nama je poslednji Gren Slem turnir u sezoni, US Open. U glavnom žrijebu imaćemo ukupno šest tenisera i dvije teniserke.

Foto: US Open

Novak Đoković brani trofej iz Nju Jorka. Nole ima izuzetno težak žrijeb. U prvom kolu igra protiv Karbalesa i tu ne bi trebalo biti problema. Već u drugom kolu mogao bi ići na Sema Kverija što je potencijalno jako težak meč. U trećem kolu Nole bi mogao na Ducija ili Janka a u osmini finala na Vavrinku ili Kecmanovića/Đerea (koji igraju međusobni duel). U četvrtfinalu Nole bi mogao na Fonjinija ili Medvedeva a onda na Federera. U finalu se očekuje da Nole/Fedeks odu na Rafu.

Kada se sve pogleda Noletu neće biti lako. Potencijalno mnogo nezgodnih mečeva i protivnika i dosta onih koji su znali pobjeđivati Noleta. Recimo, Medvedev ga je dobio dva puta ove godine a mogu igrati u četvrtfinalu.

Janko Tipsarević igra nažalost svoj poslednji Slem. Njegov rival biće Amerikanac Denis Kudla. Nije baš po igri tipičan Amerikanac ali je veoma nezgodan. igrao je na Vimbldonu protiv Noleta pa će Janko imati sve potrebne informacije. Ako pobijedi, Janko bi mogao na Ducija Lajovića. Duci u prvom kolu igra protiv Stiva Darsisa. Da je ovo duel na travi, usudio bih se reći da će Darsis dobiti. Ovako, moguće da Duci izgubi set ali meč jako teško. Kao što sam i rekao, Duci ili Janko u trećem kolu mogu na Noleta.

Žrijeb je bukvalno u jednoj osmini poredao čak petoricu naših tenisera. Samim tim, moguće je mnogo srpskih derbija a jedan imamo već na startu. Miša Kecmanović igra protiv Lasla Đerea. Iskreno gledajući formu i igru na betonu, biće pravo čudo ako Laslo is et ovde uzme. Miomir je u sjajnoj formi i trebao bi iskoristiti lošiju Laslovu formu i proći dalje. 

Ovaj meč je velika šansa obojici jer im se žrijeb otvara. Naime, trebali su ići na pobjednika meča Anderson Švajda. Međutim, Kevin je otkazao nastup radi povrede i njegovo mjesto popuniće kvalifikant. Samim tim, i Miši i Laslu otvara se put do trećeg kola i potencijalnog meča sa Stenom Vavrinkom. Ako bi prošli i Stena, onda bi opet mogli na nekog od naših a najvjerovatnije bi to bio Nole.

Filip Krajinović igraće protiv Štebea u prvom kolu. To je generalno meč u kojem Filip može doći do pobjede, ukoliko bude spreman jer je zadnji meč predao (vjerovatno predostrožnosti radi). Ako bi prošao Nijemca, u drugom kolu bi išao na Čilića ili Kližana. Marin jeste nekadašnji US Open šampion ali Marin je trenutno miljama daleko od tih igara. Nema samopouzdanja, nema dobrog ritma i čak i da protiv njega Filip zaigra, neće biti bez šansi. U trećem kolu išao bi možda na Iznera pa kasnije na Nadala. Iako mu jeste žrijeb nezgodan, Filip bi mogao do trećeg kola bar doći.

Aleks Krunić u prvom kolu igra protiv Jelene Ostapenko. Ostapenko je nekadašnja osvajačica Rolan Garosa a Aleks je igrala prije par godina osminu finala US Opena. Međutim, zaista je teško reći šta nas čeka u ovom meču jer i jedna i druga mnogo osciliraju. Aleks generalno nije imala sreće u žrijebu jer i ako dobije ovaj meč, u narednoj rundi ide na pobjednicu meča Muguruza - Risk a u trećem kolu može ići na Sloun Stivens.

Ivana Jorović ima izuzetno težak zadatak već na startu jer igra protiv talentovane Poljakinje Svjontek. Moraće biti izuzetno agresivna u tom meču (kao protiv Risk na Vimbldonu) ako želi nešto napraviti. Ima šansi ali je Poljakinja veoma veoma opasna. Pobjednica tog meča u drugom kolu igraće vjerovatno protiv Sevastove. Ona ide na Bušar koja ni sama ne zna kada je poslednji dobar meč odigrala.

Šteta što su naši teniseri skupljeni u jednom dijelu žrijeba kod muškaraca (izuzev Krajinovića) ali se nadamo da će ispadati jedino tako što će ispadati opet od nekog našeg.