XS
SM
MD
LG

Ode Sale u trenere

Saša Ilić u Glamočanima

Saša Ilić je dva dana bio glavna fudbalska zvezda u Republici Srpskoj. Legendarni kapiten crno-belih sa brojem 22 bio je promotor trećeg po redu kampa FK Partizan u Glamočanima kod Banjaluke, trenirao je s dečacima koji su došli iz svih krajeva regiona, ali i nekih evropskih zemalja.

Uvek susretljiv, bez obzira na mnoge obaveze, popularni Sale odazvao se na svaki novinarski poziv, stao pred diktafone i kamere, pričao o svemu: svom Partizanu, reprezentaciji Srbije, selektoru Ljubiši Tumbakoviću, Savi Miloševiću, ličnim ambicijama…

 U Glamočanima Sašu Ilića su dočekala dva velika postera na koje se potpisao, ali i “džinovski” dres sa brojem 22 i njegovim prezimenom.

- Utisci sa kampa Partizana u Republici Srpskoj su izuzetni. Nastojao sam da budem deo ovog projekta i ispunio sam želju organizatoru Milenku Petroviću kojem želim da se zahvalim što me je pozvao i angažovao velike trenere da rade s klincima. Nadam se da će neko od ovih dečaka jednog dana da bude u Partizanu, a da mu je ovaj kamp odskočna daska do tog cilja. Uvek ću dolaziti ovde jer se lepo osećam u okruženju prijatelja i Partizanovaca – rekao je Saša Ilić.

O prvim penzionerskim danima, kako ih provodi, i šta radi, govorio je otvoreno.

- Dugo, baš dugo sam se spremao za to da završim karijeru fudbalera, da prestanem da igram fudbal. Došlo je i to, neminovno, relativno kasno, u 42. godini. I ranije sam napominjao da fudbal izuzetno volim. I dan danas mi je teško bez nekih određenih treninga, ali dobro… Znao sam da jednog dana mora da dođe taj trenutak da ostavim kopačke. U svakom slučaju neću gubiti vreme, hoću i želim da ostanem u fudbalu – počeo je priču Saša Ilić.

Nedavno je postao trener u omladinskim selekcijama Fudbalskog saveza Srbije, što je bilo, pomalo i iznenađenje, jer su mnogi Sašu Ilića videli u njegovom Partizanu.

- Trenutno nisam u Fudbalskom klubu Partizan, što ne znači da nemam ambicije da jednog dana budem tu. Partizan je moj život. S druge strane otvorila se mogućnost, uz neke određene ambicije, da se bavim trenerskim poslom. Nisam želeo da gubim vreme, od prvog u ovom penzionerskom stažu i dalje sam u fudbalu aktivan, ostao sam i radim. To me ispunjava – dodao je legendarni fudbaler.

Kako kaže, ne želi funkcije u fudbalu jer je čovek od akcije, hoće da se bavi aktivnostima na terenu, ne u kancelariji.

- Hoću da se bavim trenerskim poslom. Neću funkcije, postoje neke odrđene stvari s kojima sam zadovoljan i koje želim da radim. Priliku da radim u Fudbalskom savezu Srbije nisam želeo da propustim. Ovo je novi korak u mom fudbalskom životu, prvi posle završetka aktivnog igranja – nastavio je Ilić.

Dugogodišnji trener, i jedan od najuspešnijih u istoriji Fudbalskog kluba Partizan, Ljubiša Tumbaković imenovan je za selektora reprezentacije Srbije. O svom učitelju Saša Ilić kaže:

- Poznajem izuzetno dobro Ljubišu Tumbakovića, bio mi je trener u Partizanu dosta dugo i jedan je od najzaslužnijih za sve ovo što sam postigao u fudbalu, kako klupskom tako i reprezentativnom. Tumba ima harizmu, poseduje kvalitet i određeno iskustvo. Nadam se da, uz dovoljno sreće, Srbija sa Tumbakovićem kao selektorom može da napravi dobar rezultat i u tekućim, ali i budućim kvalifikacijama.

Utakmicu protiv Moldea (2:1) Saša Ilić je gledao putem TV ekrana u Republici Srpskoj. Na konstataciju da Partizan ostvari isti rezultat kao i Čukarički (0:0) u Norveškoj, bivši kapiten crno-belih odgovara:

- Može! Nemam ništa protiv. To znači da Partizan ide u grupnu fazu Lige Evrope. Bio bi to veliki uspeh za klub i srpski fudbal. Mi svi, koji smo ovde, na kampu u Republici Srpskoj, volimo Partizan, ali i izuzetno poštujemo našeg najvećeg rivala, koji je takođe pred uspehom.

Kakav je osećaj kada Vam sa Severa skandiraju i ističu da ste jedan od retkih partizanovaca koga zvezdaši poštuju i cene?

- Prelep.

Na pitanje da li Partizan može da uđe u grupnu fazu evropskog takmičenja Saša Ilić je bio optimista:

- Mislim da Partizan može do grupne faze Lige Evrope. Protiv turske Malatije se pokazalo, i videlo, da klub poseduje izuzetno velik potencijal i kvalitet i nadam se, verujem u to, da će napraviti taj presudni korak u plej-ofu. Nije lako, Molde je ozbiljan protivnik, prava takmičarska ekipa koja se nalazi u jeku sezone. Norvežani igraju takvim stilom koji Partizanu možda i ne odgovara. U svakom slučaju nadam se da će moj klub da napravi dobar rezultat!

 


Javor Matis 1 : 3 Vojvodina
Čukarički 0 : 1 Inđija
Spartak ŽK 3 : 2 Partizan
Mladost 2 : 1 Mačva
Voždovac 1 : 0 Napredak
Radnički (N) 4 : 3 Rad
Crvena zvezda 4 : 1 Radnik
Proleter 1 : 3 TSC
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 28 24 3 1 75
2 Partizan 28 19 4 5 61
3 Vojvodina 28 18 5 5 59
4 TSC 28 16 8 4 56
5 Čukarički 28 14 6 8 48
6 Radnički (N) 28 14 4 10 46
7 Spartak ŽK 28 13 4 11 43
8 Voždovac 28 12 5 11 41
9 Mladost 28 12 4 12 40
10 Radnik 28 8 6 14 30
11 Proleter 28 7 8 13 29
12 Napredak 28 7 6 15 27
13 Javor Matis 28 5 9 14 24
14 Inđija 28 6 4 18 22
15 Rad 28 4 3 21 15
16 Mačva 28 2 7 19 13